Aztécký kalendář

Kolorovaný kotouč svou typickou grafikou, vytváří mandalu se zlověstnou tváří. Můžeme se jen dohadovat, co nám měla zvěstovat a jak měla děsit. V dobách starých kultur, měl každý symbol srozumitelný a logický význam. Dnes ji vnímáme jen jako svébytné výtvarné dílo.

Temné kulty  aztécké kultury uchvacují svou krutostí, barevností a mystikou. Ti, kteří v téhle kultuře žili, přesto plodili, vychovávali své děti a krmili je výdobytky své práce.

V určeném čase, vyměřeném dávnými bohy a vytesaném do kalendáře, zasahoval do této společnosti hybatel, nemilosrdný stejně jako příroda, která tento národ obklopovala. Jen nejvyšší, lidská oběť mohla čelit výzvám, přinášeným tropickými bouřemi nebo suchem.

Od pradávna sledované cykly, obtisknuté do rytmů kalendáře, vykazovaly pravidelné změny, aby popsaly střídání období klidu s otřesy. Uspořádání společnosti a dodržování rituálů, sjednocovalo společnost do kompaktního celku. Dávalo pochybnou jistotu, že se změnám ubrání. Obava z katastrofy jen zvětšovala intenzitu obětování nebo sebepoškozování.  

Do absurdity vystupňovaný rituál usmiřování božstev, byl pokračováním pověrčivosti typické pro člověka. Byl zcizen vychytralými kastami společnosti, k zajištění dobrého postavení a pohodlného života.  

Nabízí se paralela se známými historickými i dnešními zkušenostmi s vrstvou lidí, která se vyčleňuje z masy lidí za účelem obohacení nebo moci. Od otrokářů, přes feudály až k dnešním diktátorům, byla vždy společnosti ordinována sada mýtů a od nich odvozených symbolů, realizovaných do fetišů, liturgických předmětů a staveb. Ani demokracii se nevyhýbají pokusy o její deformaci a je dobré si připomenout vnější  atributy manipulace.

Zpěvná řeč oslavující boha nebo ponuře slavnostní, pečlivě vypointované prohlášení, slouží k ochromování mas. Mává li vám někdo před očima křížem, kalichem, hvězdou, půlměsícem, ptákem, nebo růží, snaží se vás uhranout  proto, aby vám někde po straně sáhl do kapsy nebo do spíže.

Ano magické vzývání, rytmické tleskání, žehnání a polévání, to všechno jsou vyzkoušené techniky hypnózy, která, násobena davem, strhne každého do jícnu pokřivené morálky vnucené nám lidmi, kteří žádnou morálku nemají a umí toho využít.

Nechť je nám tento kalendář mementem a varováním, že se stále budou objevovat další a další jedinci, kteří se budou pokoušet, svázat nás do pravidel, vedoucích k ožebračení a následné zhoubě.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Řehák | pondělí 4.7.2011 17:42 | karma článku: 15,97 | přečteno: 2492x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10

Daniel Řehák

EU za každou cenu

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18

Daniel Řehák

Osmašedesátý

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49

Daniel Řehák

Nevěřím.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90