Operace " Lité Olovo" v (G)aze - Reportáž z první ruky díl7

První část Operace "lité olovo" proti palestinské armádě pod vedením Hamassu se sídlem v Aze končí, čeká se na strategické rozhodnutí vlády. Otázkou jsou cíle celé akce. Pokud se Hammas vzdá, uzná Izrael a zaváže se dodržovat příměří, bude možné válku ukončit. Pokud ne operace bude pokračovat pozemní ofenzívou.

Vůdci Hammasu prozatím zmizeli neznámo kam, neodpovídají na výzvy, netelefonují*, neobjevují se ve sdělovacích prostředcích a obyvatelé Azy cítí, že se najednou nemají na koho obrátit. Jen včera mohli slyšet nahraný projev mluvčího Hammasu vyzývající je, aby se nevzdali a začali sebevražedné útoky.
Včera rakety zabily v Ašdodu beduínského dělníka, bydlícího v poušti a 39 letou úřednici městského úřadu, matku čtyř dětí. Mnoho lidí bylo těžce zraněno. Celkem bylo asi 50 zraněných. Mluvčí Hammasu si pospíšil s prohlášením, že byli zabiti cionističtí okupanti. Izraelci Potrestali střelce raket a vůce vojenské části Džihádu Ziada Abu Tera (viz. díl šestý), noční střelci Kat´uší byli unmlčeni salvami raket Typhoon** vypálených z izraelských bojových lodí. Bylo zabito asi deset střelců.
Ráno bylo vpuštěno hraničním přechodem „Šalom“ 100 nákladních vozů s humanitární pomocí z Jordánska a z Turecka a vozy záchranné služby. 
Při útoku na sklad výbušnin v mešitě došlo k výbuchu náloží, které tam byly uloženy a následní pád stěn mešity zabil 5 dětí. Matka pěti zabitých holčiček (z devíti sousorozenců), označila za viníka Hammas. Toto slovo bylo v záznamu odvysílaném El Džazírou vymazáno. 

Letecké cíle byly zasženy a strategické cíle dosaženy. Čeká se povolení ke vstupu pozemních vojsk. Oblasti v okolí Azy byly prohlášeny za oblasti ve válečném ohrožení a byly navíc prohlíšeny za uzavřené vojenaké území se zákazem vstupu , těm kteří v oblasti nebydlí.

Hasan Nasralla, vůdce, libanonské organizace Hisballah vzkázal ze svého bunkru, že pokud Izrael zaútočí na Azu, on zaútočí na Izrael. Je třeba poznamenat, že Izraelské letectvo ted´provádí pravidelné přelety v libanonském vdušném prostoru a u hranic s libanonem se nachází početná izraelská armáda. Lze si jen domyslet, že by tím udělal Ehudu Olmertovi a Ehudu Barakovi ohromnou radost. 

Izrael výjádřila poděkování všem zemím, podporujícím operaci, zvláště pak, České republice a Spojeným státům, které vyjádřili Izraeli pnou podporu. V tisku bylo zdůrazněno, že Česká republika, která se má navíc stát zemí předsedající Evropské Unii, tuto podporu vyjádřila i přes společnou výzvu evropských států k oboustrannému zastavení palby. Dále sdělovací prostředky citují slova Karla Schwarzenberga.

 

* Osobu je možné dohledat, podle zapnutého mobilního telefonu.

** „Rakety Typhoon“ 

Námořní rakety vyráběné společností Raphael schopné být vystřeleny z několika, baterií a plavidel současně a navedeny na určitý, velmi vzdálený cíl s velkou přesností a údernou silou. 

Zdroje jsou : Izraelské sdělovací protředky, hebrejské internetové domény a moji přátelé. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimir Danicek | úterý 30.12.2008 14:20 | karma článku: 38,26 | přečteno: 3324x