Óda na zubního lékaře

Oslavnou báseň, asi jedinou svého druhu, složila svému zubnímu lékaři k narozeninám parta filmařů Krátkého filmu. 

 

Jako filmový ctitel ráda připomínám, že český film byl ve světě pojmem.  České filmy, jak filmy hrané – celovečerní i krátkometrážní – tak filmy dokumentární, kreslené i loutkové, sbíraly domácí a zahraniční ocenění, včetně Oskarů. Mnoho filmů z úspěšného období se reprízuje dodnes.

Instituce Krátký film, součást Československého filmu, zastřešovala před rokem 1989 čtyři studia:  populárně-vědeckých a naučných filmů, dokumentárních filmů, kreslených filmů a loutkových filmů.

Kreslené filmy vyrábělo Studio Bratři v triku, nazvané tak podle tří bratrů animátorů Masníkových. Milé logo Bratři, kteří úklonou uváděli každý film z produkce tohoto studia, bylo vytvořeno na návrh Zdeňka Milera, později známého hlavně jako tvůrce filmového Krtečka.

Loutkové filmy vznikaly zase ve Studiu Jiřího Trnky, pojmenovaném po dodnes světově proslulém a váženém malíři, zakladateli studia, ilustrátorovi, sochaři, loutkáři, spisovateli, scenáristovi a režisérovi animovaných filmů.

Krátký film produkoval i několik filmů hraných, například roku 1976 film Hra o Jablko režisérky Věry Chytilové.

Privatizace státní kinematografie neprobíhala v převratné době všeobecného kvasu devadesátých let úplně jednoduše. Čs. film jako instituce zanikl, stejně tak Ústřední půjčovna filmů a Filmexport. Vznikaly nové tvůrčí i distribuční společnosti, a také pak zanikaly či se různě transformovaly. Privatizován byl rovněž Krátký film a byl na něj převeden majetek dosavadního Krátkého filmu a autorská práva k desítkám tisíc titulů.

V domě, patřícího Krátkému filmu v Jindřišské ulici, vznikla v roce 1993 zubní ordinace s laboratoří Dens Altus (Vysoký zub), nazvaná podle přezdívky ze studentských dob lékaře vysoké postavy, kterého filmaři nyní v nových podmínkách a možnostech nechtěli ztratit. Ordinace skončila po deseti letech, protože Krátký film kvůli svému tehdejšímu špatnému hospodaření (nejen) o tuto budovu v Jindřišské přišel.       

Veršovaná gratulace k narozeninám s podpisy filmových tvůrců je dokumentem z doby, kdy oslavenec pravidelně během týdne střídal jednu ordinaci na Barrandově pro pracovníky Filmového studia s druhou ordinací v ulici Na můstku pro pracovníky dalších filmových institucí sídlících v centru Prahy.  

 

Báseň

 

Báseň

 

MUdr.Josef Prchal

MUDr. Josef Prchal, zubní lékař českých filmařů, milovník filmu, pěstitel tropických a subtropických rostlin, znalec snad všeho okolo fotbalu a skoro všeho okolo hokeje, skvělý kamarád a velmi laskavý člověk jednoho krásného rána na konci července před 17 lety náhle a nečekaně opustil tento svět. Doufám, že mu tam na druhém břehu v nějakém zeleném ráji promítají jen samé pěkné filmy.

Byl to můj manžel. Měli jsme se moc rádi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Trávníčková | pátek 22.7.2022 9:40 | karma článku: 16,01 | přečteno: 460x