Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Přesně to si pamatuju z předchozích rozborů tématu, že běžně používané množství soli prakticky nemá vliv.:-)

0 0
možnosti

:-)R^ Daly by se používat jiné chemikálie, ale to už by to potom opravdu ale opravdu nechutnalo. :-) Přeju krásný večer, Kláro, Vám i zvířátkům. R^

1 0
možnosti

R^ Krása! Bude se mi vařirt lépe, radostněji a o špetku soli chytřeji ;-D

0 0
možnosti

Vy máte dnes také moc hezký blog, René! Děkuju za milá slova! Krásný večer Vám i Vaší rodině. :-)

0 0
možnosti

P63e71t50r 41B24u93r86i68a95n

16. 1. 2020 14:09

Máte úžasné povídání :-) karma.

0 0
možnosti

Jste moc hodný, děkuju. Krásný večer přeju. :-)

0 0
možnosti
Foto

J49a71n75a 79M49a11j21o44v60á

16. 1. 2020 12:03

Safra...ode dneška budu při solení vody přemýšlet nad tím, jak to s tím vařením, nevařením osmózamí a zákony je :-). Tak doufám, že se nespletu a neosladím ji :-).

Vám díky za (nejen dnes) to, že píšete.

0 0
možnosti
Foto

Přemýšlení jsem už vzdala, solím na začátku. Jinak zapomínám.:-P

0 0
možnosti
Foto

Nejsem chemik ani fyzik ale nefunguje náhodou osmóza obráceně? kapalina (i s rozpuštěnými látkami) přechází z méně slaného prostředí do slanějšího.

0 0
možnosti

To je naprostá pravda, ovšem v hrnci s ingrediencemi k vyvaření to bude fungovat tak, že když vodu osolím, hůře vniká do buněk zeleniny nebo masa, takže nesnižuje intenzitu jejich chuti, zatímco když ji nechám neslanou, vnikne jí tam tolik, že kvůli vzniklému tlaku na stěny buňky zevnitř dojde k jejich narušení. To vídám na cibuli, která, když nechám vyvařit celou, jak se to tak dělá, že ano, potom při vytlačování zbylé šťávy z vyvařené zeleniny přes cedník má úplně blátivou konzistenci, zatímco za syrova člověk potřebuje na nakrájení opravdu ostrý nůž.

3 0
možnosti

Tak a je to,zrovna si vařím vývar,maso s kostí a zelenina a teď čtu co jsem udělal špatně,no pozdě. Díky za infoR^;-D

0 0
možnosti

Rádo se stalo. :-) Je to v podstatě hrozně jednoduché. Když chcete, aby se to vylouhovalo, tak do studené a nesolené vody. Když chcete, aby se naopak šmak v potravině udržel, tak do horké a hlavně osolené vody.

Jsem ráda, že se líbilo a přeju krásný večer. :-)

0 0
možnosti
Foto

Mám výhodu, nemám rád sůl na silnici ani v jídle. Dano, děkuji za vysvětlení!!R^R^

0 0
možnosti

Já děkuju za milou návštěvu. Krásný večer Horste. :-)R^

0 0
možnosti

Pokud nasypeme do 1 litru vody 58 g kuchyňské soli, bude hotové kuchařské dílo nepoživatelné aneb totálně přesolené. ;-D;-)

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

P17a54v35e38l 29V91é39b95r

16. 1. 2020 9:03

Dobré a poučné, paní Dano. Jako vždy, jako vždy.

K tomu odloženému varu: Podle doporučení na jednom návodu k uvaření špaget (složitá záležitost, jak všichni víme ;-) ) osolím až vařící vodu, což neuklidní var, ale naopak, voda vzkypí (ne jako v "Hrnečku vař!", ale pěkně to zabublá). Podle onoho památného návodu to má mít ten význam, že se do vody dostane vzduch a těstoviny se údajně nemají tolik lepit.

P.S. Čumák projevil výrazné speleologické sklony. Vytvořili jsme rozložením pohovky nízký prostor a Čumák tam zalezl a celý večer si tam lebedil. Budu mu muset něco takového vytvořit napořád.

0 0
možnosti

V mém receptu je proti slepování bojováno chrstnutím trochy olivového oleje. :-)

Pokud bude váš Čumák jako ten náš, tak si podobnou skrýš umí udělat sám. Pod garáží. A možná také bude obratně skrývat ten půl kubík vyryté země za keříčky živého plotu... R^

Krásný večer Vám i Čumáčkovi. :-)

0 0
možnosti