- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Přesně to si pamatuju z předchozích rozborů tématu, že běžně používané množství soli prakticky nemá vliv.
Daly by se používat jiné chemikálie, ale to už by to potom opravdu ale opravdu nechutnalo. Přeju krásný večer, Kláro, Vám i zvířátkům.
Krása! Bude se mi vařirt lépe, radostněji a o špetku soli chytřeji
Vy máte dnes také moc hezký blog, René! Děkuju za milá slova! Krásný večer Vám i Vaší rodině.
Jste moc hodný, děkuju. Krásný večer přeju.
Safra...ode dneška budu při solení vody přemýšlet nad tím, jak to s tím vařením, nevařením osmózamí a zákony je :-). Tak doufám, že se nespletu a neosladím ji :-).
Vám díky za (nejen dnes) to, že píšete.
Přemýšlení jsem už vzdala, solím na začátku. Jinak zapomínám.
Nejsem chemik ani fyzik ale nefunguje náhodou osmóza obráceně? kapalina (i s rozpuštěnými látkami) přechází z méně slaného prostředí do slanějšího.
To je naprostá pravda, ovšem v hrnci s ingrediencemi k vyvaření to bude fungovat tak, že když vodu osolím, hůře vniká do buněk zeleniny nebo masa, takže nesnižuje intenzitu jejich chuti, zatímco když ji nechám neslanou, vnikne jí tam tolik, že kvůli vzniklému tlaku na stěny buňky zevnitř dojde k jejich narušení. To vídám na cibuli, která, když nechám vyvařit celou, jak se to tak dělá, že ano, potom při vytlačování zbylé šťávy z vyvařené zeleniny přes cedník má úplně blátivou konzistenci, zatímco za syrova člověk potřebuje na nakrájení opravdu ostrý nůž.
Tak a je to,zrovna si vařím vývar,maso s kostí a zelenina a teď čtu co jsem udělal špatně,no pozdě. Díky za info
Rádo se stalo. Je to v podstatě hrozně jednoduché. Když chcete, aby se to vylouhovalo, tak do studené a nesolené vody. Když chcete, aby se naopak šmak v potravině udržel, tak do horké a hlavně osolené vody.
Jsem ráda, že se líbilo a přeju krásný večer.
Mám výhodu, nemám rád sůl na silnici ani v jídle. Dano, děkuji za vysvětlení
Já děkuju za milou návštěvu. Krásný večer Horste.
Pokud nasypeme do 1 litru vody 58 g kuchyňské soli, bude hotové kuchařské dílo nepoživatelné aneb totálně přesolené.
Dobré a poučné, paní Dano. Jako vždy, jako vždy.
K tomu odloženému varu: Podle doporučení na jednom návodu k uvaření špaget (složitá záležitost, jak všichni víme ) osolím až vařící vodu, což neuklidní var, ale naopak, voda vzkypí (ne jako v "Hrnečku vař!", ale pěkně to zabublá). Podle onoho památného návodu to má mít ten význam, že se do vody dostane vzduch a těstoviny se údajně nemají tolik lepit.
P.S. Čumák projevil výrazné speleologické sklony. Vytvořili jsme rozložením pohovky nízký prostor a Čumák tam zalezl a celý večer si tam lebedil. Budu mu muset něco takového vytvořit napořád.
V mém receptu je proti slepování bojováno chrstnutím trochy olivového oleje.
Pokud bude váš Čumák jako ten náš, tak si podobnou skrýš umí udělat sám. Pod garáží. A možná také bude obratně skrývat ten půl kubík vyryté země za keříčky živého plotu...
Krásný večer Vám i Čumáčkovi.