Děkujeme za pochopení.
D68a67n21a 48Š64u23m72o10v84á
To byl pro mě moc poučný a zajímavý článek Dani. Konečně vím, proč mi všechny ty pajcované marmelády a jamy nechutnají. Ani zdaleka tak, jako ty od mých babiček ze 60. let. Žádná umělá sladidla, žádné snížené objemy cukru, pektin jen tak, aby se docílila konzistence a trvanlivost. A byly to poklady. V současné době se chuti jejich marmelád blíží pouze na cukru nekrácené jamy od firmy Schwartau Extra. A je to znát i na hodnocení, jejich jam s plným obsahem cukru (myslím tím nesníženým) a více než 50% obsahem ovoce bez éček, je firmou hodnocený jako nejžádanější - a marmelády našich babiček byly ještě o krapet lepší, jen víc tekly. Dávala jsem si je na chleba jako med lžičkou. Víte, za svůj dlouhý život mi už "odborníci" tolikrát říkali, co všechno nemám jíst, že je to prý životu nebezpečné (máslo, sádlo, káva, čokolády, vejce apod.) a zase to po desetiletích jiní odborníci odvolávali. Já sama si dám takto nešizenou marmeládu raději méně často, ale nejsem ochotná obětovat vidinu delšího zdraví, které stejně zvláště dnes nikdo nezaručí, za kvalitu svého života. A proto asi vzbudím odpor u čtenářů, ale říkám - ať žijí marmelády našich babiček! Chutnější mi ještě nikdy nikdo nenabídl. Ale Vám děkuji za informace. Už konečně vím, proč mi ty všechny xylitoly a erythritoly v jídle chuťově, a vlastně i emočně, vadí. Moc zdravím - mějte se. A díky.
D22a44n59a 57T62e38n70z28l35e47r
Přesně, mluvíte mi z duše. Používám sádlo a máslo a olej a sladké a vůbec všechno, co civilizace nabízí. Všeho s mírou a trochu štěstí s genetickým základem asi mám, to ano. Ale myslím, že se nedá paušálně říct, co komu neudělá dobře, takže zakazovat všem všechno je úplně mimo.
A taky podle mě nejvíc škodí tyhle novodobé umělé výmysly, na máslo a sádlo jsme zvyklí x generací, zatímco na margaríny ne. Nemyslím, že mi klasické jídlo ublíží tolik, jako chemický mišmaš. Zase je ale fakt, že na to člověk musí mít čas, si takové jídlo připravovat. Protože jednoduché ani rychlé to není.
Mějte krásný den, Dani, jsem ráda, že se líbilo. Ať se vám daří.
T42o80m36á23š 90T39a53t55í33č13e54k
Hm, marmelády jsou v mých očích využitelné okrajově - nějaký chleba s máslem namazaný čímsi s cukrem po ránu mě láká asi jako --- no nic. Ale zajímavý a chutný způsob konzervace ovoce je sušení. Křížal se můžu nacpat, sušených meruněk přecpat, nepohrdnu ani jablky a dalším ovocem. Bez cukru! A co se týče roztíratelných či plnitelných substancí, jsem příznivcem povidel nebo i Latu, jinak Latwergu, uklohněného podobným způsobem jako povidla, ale z jablek. Dnes takové postupy nejsou in, protože se samozřejmě ničí vitamin C, ovšem kdo se dnes stravuje normálně - což obyvatelé venkova dřív dělali rozhodně taky, navzdory vší propagandě -, tak má toho céčka dost. A může si tak vyrobit alternativu k medu. Jo, ostatně na oblíbené frgále musí člověk takovou hmotu vyrobit. Nejoblíbenější ovoce na frgále jsou hrušky, ty stejně jako jabka a švestky obsahují dost pektinu. Do třešňové marmelády ho člověk musí sypat po kilech, lepší je z nich udělat kompot.
D35a15n26a 67T40e64n74z13l80e53r
Můžete zkusit sušenou "marmeládu". Může se i s přidaným cukrem nebo úplně bez něj. Prostě se dá propasírovaná hmota v tenké vrstvě usušit. Pak se dá nařezat na kousky (křížalky) nebo se sroluje do ruličky, zabalí do voskovaného papíru a uloží...
Ovšem když přidáte (jako to dělám já) hroznový cukr, tak to hezky časem všechno zkrystalizuje a můžete to rozbít ve hmoždíři na prášek. Marmeláda v prášku, když se zahřeje, tak se zase roztaví a je z ní na nějakou dobu polotekutá hmota. Což nabízí prostor k fantazii... dá se s tím sypat kaše, apod...
Krásný den, Tomáši, ať se hezky vydaří.
K43l95á82r39a 48T95ů29m50o12v59á
Přesně, méně slazené marmelády vydrží jen třeba 7-10 dní po rozdělání, a to i v lednici. Prostě tam to biologicky suché prostředí 64/67% cukru není. A ta sladidla z kategorie alkoholických cukrů mají jistou (ne)výhodu. Kdo to s nimi přežene, odstěhuje se na WC.
D45a18n87a 41T97e56n35z68l26e76r
Což se zase některým může i líbit, protože potom trochu zhubnou. Ale není to pro každého...
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
P81e67t19r 53P40a94l96e16č53e31k
No, já vám to teda zpevním, ale zadarmo to nebude vážení! Chci za to cukr.
váš Pektin.
D66a71n98a 83T52e83n51z42l34e14r
Pektin má svoje zásady. A z těch neslevuje. Krásný den, Petře, ať se hezky vydaří.
Š30á53r52k75a 68M18a78t98y66á27š77o21v36á
jak bez cukru..vždyť cukr je v samotném ovoci....
D66a24n25a 29T93e64n33z53l95e15r
Máte pravdu. V blogu je popsáno, jak se dá to ovoce zavařit bez použití stolního cukru a proč se z uvařeného ovoce nestane marmeláda jen tak sama o sobě - automaticky.
M79i90l72a19n 13Š87ť23a15s91t44n21ý
Zajímavé informace. Má žena mi vždycky klade na srdce, abych kupoval Gelfix 3:1. Doposud jsem si myslel, že je to nějaké "silnější", a ono je to jen o poměru k množství cukru.
D42a84n32a 25T96e48n36z53l55e45r
Také ho používám. Má ten nejvytuněnější pektin, který si poradí i s jen třetinovým množstvím cukru - a samotný cukr, do kterého je ten pektin začleněný, je na rozdíl od jeho 2:1 kolegy glukoza, tedy jednodušší cukr než než sacharoza, která se skládá z jedné molekuly glukozy a jedné molekuly fruktozy.
Přeju krásný den, Milane, ať se daří.
D20a85n10a 85T19e42n18z55l57e78r
Krásný den, Horste, ať se hezky daří.
P45a37v76e43l 60V59é56b24r
Paní Dano, sice do diskuze moc nepřispívám (nemám co rozumného dodat), ale - válíte! Jsou to všechno věci, které si budu pamatovat. Díky.
Čumák leží někde v ložnici (raději nezkoumám, kde přesně) a sní o té psí slečně (japonská šiba), co u ní nalezl ráno velké porozumění a nádherně si zaběhali. Budiž mu přáno, já jsem ale neběhal...
D52a57n88a 33T49e85n94z24l67e78r
Děkuju, jsem ráda, že se líbilo a třeba taky jednou bude užitečné.
Krásně si to chladnější počasí užijte, Vy i Čumáček. Mějte moc hezký den.
- Počet článků 1046
- Celková karma 24,23
- Průměrná čtenost 1276x