Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D93a84n56a 84Š34u13m75o65v14á
To byl pro mě moc poučný a zajímavý článek Dani. Konečně vím, proč mi všechny ty pajcované marmelády a jamy nechutnají. Ani zdaleka tak, jako ty od mých babiček ze 60. let. Žádná umělá sladidla, žádné snížené objemy cukru, pektin jen tak, aby se docílila konzistence a trvanlivost. A byly to poklady. V současné době se chuti jejich marmelád blíží pouze na cukru nekrácené jamy od firmy Schwartau Extra. A je to znát i na hodnocení, jejich jam s plným obsahem cukru (myslím tím nesníženým) a více než 50% obsahem ovoce bez éček, je firmou hodnocený jako nejžádanější - a marmelády našich babiček byly ještě o krapet lepší, jen víc tekly. Dávala jsem si je na chleba jako med lžičkou. Víte, za svůj dlouhý život mi už "odborníci" tolikrát říkali, co všechno nemám jíst, že je to prý životu nebezpečné (máslo, sádlo, káva, čokolády, vejce apod.) a zase to po desetiletích jiní odborníci odvolávali. Já sama si dám takto nešizenou marmeládu raději méně často, ale nejsem ochotná obětovat vidinu delšího zdraví, které stejně zvláště dnes nikdo nezaručí, za kvalitu svého života. A proto asi vzbudím odpor u čtenářů, ale říkám - ať žijí marmelády našich babiček! Chutnější mi ještě nikdy nikdo nenabídl. Ale Vám děkuji za informace. Už konečně vím, proč mi ty všechny xylitoly a erythritoly v jídle chuťově, a vlastně i emočně, vadí. Moc zdravím - mějte se. A díky.
D48a48n40a 94T33e62n65z98l82e98r
Přesně, mluvíte mi z duše. Používám sádlo a máslo a olej a sladké a vůbec všechno, co civilizace nabízí. Všeho s mírou a trochu štěstí s genetickým základem asi mám, to ano. Ale myslím, že se nedá paušálně říct, co komu neudělá dobře, takže zakazovat všem všechno je úplně mimo.
A taky podle mě nejvíc škodí tyhle novodobé umělé výmysly, na máslo a sádlo jsme zvyklí x generací, zatímco na margaríny ne. Nemyslím, že mi klasické jídlo ublíží tolik, jako chemický mišmaš. Zase je ale fakt, že na to člověk musí mít čas, si takové jídlo připravovat. Protože jednoduché ani rychlé to není.
Mějte krásný den, Dani, jsem ráda, že se líbilo. Ať se vám daří.
T91o42m69á90š 25T24a60t73í46č41e42k
Hm, marmelády jsou v mých očích využitelné okrajově - nějaký chleba s máslem namazaný čímsi s cukrem po ránu mě láká asi jako --- no nic. Ale zajímavý a chutný způsob konzervace ovoce je sušení. Křížal se můžu nacpat, sušených meruněk přecpat, nepohrdnu ani jablky a dalším ovocem. Bez cukru! A co se týče roztíratelných či plnitelných substancí, jsem příznivcem povidel nebo i Latu, jinak Latwergu, uklohněného podobným způsobem jako povidla, ale z jablek. Dnes takové postupy nejsou in, protože se samozřejmě ničí vitamin C, ovšem kdo se dnes stravuje normálně - což obyvatelé venkova dřív dělali rozhodně taky, navzdory vší propagandě -, tak má toho céčka dost. A může si tak vyrobit alternativu k medu. Jo, ostatně na oblíbené frgále musí člověk takovou hmotu vyrobit. Nejoblíbenější ovoce na frgále jsou hrušky, ty stejně jako jabka a švestky obsahují dost pektinu. Do třešňové marmelády ho člověk musí sypat po kilech, lepší je z nich udělat kompot.
D87a30n25a 87T65e55n14z75l58e42r
Můžete zkusit sušenou "marmeládu". Může se i s přidaným cukrem nebo úplně bez něj. Prostě se dá propasírovaná hmota v tenké vrstvě usušit. Pak se dá nařezat na kousky (křížalky) nebo se sroluje do ruličky, zabalí do voskovaného papíru a uloží...
Ovšem když přidáte (jako to dělám já) hroznový cukr, tak to hezky časem všechno zkrystalizuje a můžete to rozbít ve hmoždíři na prášek. Marmeláda v prášku, když se zahřeje, tak se zase roztaví a je z ní na nějakou dobu polotekutá hmota. Což nabízí prostor k fantazii... dá se s tím sypat kaše, apod...
Krásný den, Tomáši, ať se hezky vydaří.

K37l16á40r25a 42T57ů51m68o53v77á
Přesně, méně slazené marmelády vydrží jen třeba 7-10 dní po rozdělání, a to i v lednici. Prostě tam to biologicky suché prostředí 64/67% cukru není. A ta sladidla z kategorie alkoholických cukrů mají jistou (ne)výhodu. Kdo to s nimi přežene, odstěhuje se na WC.
D26a88n47a 75T27e33n93z41l69e73r
Což se zase některým může i líbit, protože potom trochu zhubnou. Ale není to pro každého...
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
P38e39t34r 70P60a27l25e16č67e17k
No, já vám to teda zpevním, ale zadarmo to nebude vážení! Chci za to cukr.
váš Pektin.
D60a33n34a 66T64e36n39z75l81e66r
Pektin má svoje zásady. A z těch neslevuje. Krásný den, Petře, ať se hezky vydaří.
Š18á15r91k63a 26M98a82t48y70á41š61o72v15á
jak bez cukru..vždyť cukr je v samotném ovoci....
D84a13n96a 81T68e64n24z41l45e10r
Máte pravdu. V blogu je popsáno, jak se dá to ovoce zavařit bez použití stolního cukru a proč se z uvařeného ovoce nestane marmeláda jen tak sama o sobě - automaticky.
M46i26l92a64n 79Š20ť90a93s27t58n13ý
Zajímavé informace. Má žena mi vždycky klade na srdce, abych kupoval Gelfix 3:1. Doposud jsem si myslel, že je to nějaké "silnější", a ono je to jen o poměru k množství cukru.
D64a32n46a 69T54e61n44z75l45e35r
Také ho používám. Má ten nejvytuněnější pektin, který si poradí i s jen třetinovým množstvím cukru - a samotný cukr, do kterého je ten pektin začleněný, je na rozdíl od jeho 2:1 kolegy glukoza, tedy jednodušší cukr než než sacharoza, která se skládá z jedné molekuly glukozy a jedné molekuly fruktozy.
Přeju krásný den, Milane, ať se daří.

D38a79n47a 43T24e12n29z79l60e21r
Krásný den, Horste, ať se hezky daří.
P24a12v79e65l 98V74é91b37r
Paní Dano, sice do diskuze moc nepřispívám (nemám co rozumného dodat), ale - válíte! Jsou to všechno věci, které si budu pamatovat. Díky.
Čumák leží někde v ložnici (raději nezkoumám, kde přesně) a sní o té psí slečně (japonská šiba), co u ní nalezl ráno velké porozumění a nádherně si zaběhali. Budiž mu přáno, já jsem ale neběhal...
D75a24n25a 52T45e33n17z89l78e91r
Děkuju, jsem ráda, že se líbilo a třeba taky jednou bude užitečné.
Krásně si to chladnější počasí užijte, Vy i Čumáček. Mějte moc hezký den.
- Počet článků 1082
- Celková karma 18,25
- Průměrná čtenost 1264x