Děkujeme za pochopení.
D76a25n87a 72Š65u45m26o42v85á
Zajímalo by mě, jestli je skleněná konzerva nakažená botulotoxinem nějak podezřelá i vizuálně. A pokud ano, tak jak brzo? Dani diky za další zajímavý díl.,,,☺️🤚
D46a75n66a 10T21e87n22z54l15e42r
Ano, je to vidět. Nedá se přesně říct, kdy, protože to záleží na tom, co jste do konzervy dala (jak moc nakažené to bylo) a jaká je okolní teplota. Víc bakterií nadělá víc nepořádku a když mají optimální podmínky, tak se množí rychleji. Teoreticky by to mělo být vidět za dva týdny, v praxi se čeká šest týdnů - pak už by mělo být něco poznat. Mluvíme ale o živé přírodě, takže je to jen přibližný fakt. Vždycky se může něco "pokazit" a konzerva se pokazí až později - vyloučit to nejde...
Děkuju a přeju krásný víkend, Dani, mějte se moc hezky.
K37l39á89r91a 71T35ů81m66o57v16á
Jednu dobu jsme experimentovali se zavařováním v troubě - v podstatě sterilizace suchým teplem. Výsledky nebyly nic moc, okurky rozvařené a kompoty se kazily. Ale tak viditelnou plíseň už snad dneska nejí nikdo. (Co jiného tam ještě bylo, jsme nezkoumali, a došli k tomu, že v paneláku se zavařuje blbě.)
D34a31n38a 52T25e20n12z53l17e19r
Taky by to mohlo být tím, že jste bydleli moc vysoko - nemyslím tím v paneláku vysoko, ale na nějaké vysočině. Pak voda dosáhne jen menší teploty a vře dřív. To by se mohlo bakteriím líbit. Vychází mi z toho, že nejlepší je zavařovat, když panuje tlaková výše. Vyšší teplota a vyšší rychlost zmírání různých breberek.
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
D55a43n64a 47Š35u95m10o39v63á
Mimochodem, sýrová vajíčka pili často operní pěvci. Působí prý moc dobře na hlasivky. Ti asi asi botulotoxin neřešili.
M58i83l78a22n 54Š38ť56a94s76t20n10ý
Nafouklé konzervy nebrat (už dlouho jsem takovou neviděl).
D97a33n41a 11T13e13n30z37l94e30r
Já ano, ale je fakt, že jsem ty věci zavařovala sama a bylo to podle špatného receptu.
Profesionální konzervu jsem taky neviděla zkaženou ani nepamatuju...
Krásný den, Milane, ať se daří.
M23i75c18h61a74l 93S87e77d83m16í52k
Masové konzervované produkty často jíme nastudeno na cestách - paštiky, lančmít atd. Zde je asi lepší spolehnout se na průmyslovou sterilizaci D12. Domácí produkty (obvykle s kvalitnějšími surovinami) by byly nastudeno jistější zavařené v papiňáku.
M76i55l10a51n 56Š73ť26a16s82t65n75ý
Taky mne napadly ty paštiky, které se konzumují zastudena.
- Počet článků 978
- Celková karma 18,96
- Průměrná čtenost 1286x