- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zajímalo by mě, jestli je skleněná konzerva nakažená botulotoxinem nějak podezřelá i vizuálně. A pokud ano, tak jak brzo? Dani diky za další zajímavý díl.,,,☺️🤚
Ano, je to vidět. Nedá se přesně říct, kdy, protože to záleží na tom, co jste do konzervy dala (jak moc nakažené to bylo) a jaká je okolní teplota. Víc bakterií nadělá víc nepořádku a když mají optimální podmínky, tak se množí rychleji. Teoreticky by to mělo být vidět za dva týdny, v praxi se čeká šest týdnů - pak už by mělo být něco poznat. Mluvíme ale o živé přírodě, takže je to jen přibližný fakt. Vždycky se může něco "pokazit" a konzerva se pokazí až později - vyloučit to nejde...
Děkuju a přeju krásný víkend, Dani, mějte se moc hezky.
Jednu dobu jsme experimentovali se zavařováním v troubě - v podstatě sterilizace suchým teplem. Výsledky nebyly nic moc, okurky rozvařené a kompoty se kazily. Ale tak viditelnou plíseň už snad dneska nejí nikdo. (Co jiného tam ještě bylo, jsme nezkoumali, a došli k tomu, že v paneláku se zavařuje blbě.)
Taky by to mohlo být tím, že jste bydleli moc vysoko - nemyslím tím v paneláku vysoko, ale na nějaké vysočině. Pak voda dosáhne jen menší teploty a vře dřív. To by se mohlo bakteriím líbit. Vychází mi z toho, že nejlepší je zavařovat, když panuje tlaková výše. Vyšší teplota a vyšší rychlost zmírání různých breberek.
Krásný den, Kláro, mějte se moc hezky.
Mimochodem, sýrová vajíčka pili často operní pěvci. Působí prý moc dobře na hlasivky. Ti asi asi botulotoxin neřešili.
Nafouklé konzervy nebrat (už dlouho jsem takovou neviděl).
Já ano, ale je fakt, že jsem ty věci zavařovala sama a bylo to podle špatného receptu.
Profesionální konzervu jsem taky neviděla zkaženou ani nepamatuju...
Krásný den, Milane, ať se daří.
Masové konzervované produkty často jíme nastudeno na cestách - paštiky, lančmít atd. Zde je asi lepší spolehnout se na průmyslovou sterilizaci D12. Domácí produkty (obvykle s kvalitnějšími surovinami) by byly nastudeno jistější zavařené v papiňáku.
Taky mne napadly ty paštiky, které se konzumují zastudena.