Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Off topic:

Poslechl jsem si tento rozhovor s člověkem z vývoje malých modulárních reaktorů:

https://plus.rozhlas.cz/modularni-jaderne-reaktory-muzete-sekat-jako-bata-cvicky-tvrdi-vedouci-vyzkumu-v-8154079

Celkem spíš zklamání, ten pán je určitě expert ve svém oboru ale běžným smrtelníkům problematiku moc nepřiblížil a někoho jako já, kdo by se třeba i rád nechal pro MMR nadchnout, jednoduše nenadchnul. V roce 2040 tu snad bude možnost stavět MMR za cenu snad nižší než ty stávající...

0 0
možnosti
DT

Osobně to nevidím jako smysluplné, naopak. Začíná mi tam chybět ten zdravý respekt. Tohle opravdu nejsou věci, které by měly být dostupné všem. Ono to vůbec není potřeba. Jako si třeba nestaví každý most přes řeku a když staví dům, tak to musí schválit statik. Z dobrých důvodů - zůstaňme u vysokých bezpečnostních standardů.

Zdravím a přeju krásný večer. R^

1 0
možnosti
TD

MMR jsou dvou kategorií, ta hlavní jsou úplně normální reaktory, které najdou uplatnění ve stejných JE jako dnes. Malý reaktor znamená s výkonem do 300 MW, jen standardizovaný tak, aby je výrobce mohl "setkat jako Baťa cvičky" a ne jako dnes, kdy se někde staví 15 a více let. Z principu by MMR měly být naopak bezpečnější, protože řadu bezpečnostních otázek řeší už v designu místo v dohledovém systému.

0 0
možnosti
EN

E68m69i63l 44N44o43v92á97k

15. 6. 2020 23:27

Tak to jste si trošku zapřeháněl, reaktory se nestaví 15 a více let. Tady máte statistiku reaktorů připojených do sítě, střední doba výstavby jaderného reaktoru v tomto tisíciletí se pohybuje mezi 58 až 103 měsíci, tedy je 5 - 8,5 roku.

https://www.statista.com/statistics/712841/median-construction-time-for-reactors-since-1981/

1 0
možnosti
TD

Nezapřeháněl jsem si ani trochu. Napsal jsem "někde", ne "v průměru".

0 0
možnosti
EN

E43m96i82l 23N54o76v39á13k

16. 6. 2020 6:46

Zapřeháněl, 15 a více let se ještě žádný reaktor nestaví. To byste musel počítat případy, kdy byla stavba na dlouhá léta zastavena. Zatím jediný reaktor, který letos teprve "oslaví" patnáctileté výročí zahájení stavby, je finské Olkiluoto.

1 0
možnosti
TD

No, povolení ke stavbě získali v únoru 2005, stavět začali 12. srpna 2005. Ten půlrok, kdy se dloubali v nose (podotýkám, že v té lokalitě mrazy ustávají v dubnu), zřejmě nebude nijak souviset se složitostí projektu :-)

Ale budiž, k dnešnímu dni se Oikiluoto 3 staví 14 let a 10 měsíců a 4 dny. Takže v tomto případě jsem si trošku zapřeháněl - asi tak o 1 %. Omlouvám se za brutální zjednodušení, mám už holt takový zlozvyk, že v běžném projevu čísla zaokrouhluji. Speciálně pro Vás dodávám, že předpokládaný termín uvedení do provozu je aktuálně březen 2021, takže, jestli všechno dobře dopadne, tak se buded stavět ne 15 let, ale 15 let a 7 měsíců. Ale tak nějak asi všichni tušíme, že to možná zase tak úplně nedopadne, to víte, koronavirus, netěsnost tuhle, špatný svár támhle...

No a potom tu máme naše sousedy a jejich slavné Mochovce. Tam se 3. a 4. blok staví již od roku 1987. Když odečteme dobu, kdy byla stavba pozastavena, tak nám vychází celková doba stavby na 5 + 12 = 17 let (+- rok, měsíce jsem nedohledával, protože na ty už si tady asi nikdo nehraje).

Dále by tu byla Atucha 2 v Argentině, tam se stavělo 1981 - 2014 (33 let), pozastaveno 1994-2007 (13 let), tedy asi 20 let čistého času.

Takže jsem si nakonec nezapřeháněl. Jak vidíte, tak existují i reaktory, které se staví 15 let a déle. Aktuálně neexistuje žádný, který by se stavěl 15 let nepřetržitě, což se změní už za 2 měsíce.

Jsou to samozřejmě extrémy, ale i když od nich odhlédneme, tak asi 15 % staveb trvá déle než 10 let, což prostě není pěkné a MMR by to (doufejme) měly změnit.

0 0
možnosti
EN

E66m15i70l 62N37o92v17á56k

16. 6. 2020 9:45

Výborně, takže se nakonec ukázalo, že těch 15 let a více jsou zatím dva prehistorické projekty, rozestavěné v minulém století, které se majitel rozhodl po letech dostavět a průběžně je bylo nutné přeprojektovat, protože se od té doby radikálně změnily požadavky na bezpečnost.

Jinak s posledním odstavcem plně souhlasím, stačilo napsat jen ten...

0 0
možnosti
TD

Nevidím nic špatného na tom poukázat na extrémy. Nikde jsem netvrdil, že 15 let je typická doba stavby nebo něco podobného. Ono ani těch 10 let není žádná sláva, nakonec ani 7, ale samozřejmě lepší než 15.

Od MMR jsem si hodně sliboval, ale ten rozhovor mě trochu nalomil. Připomnělo mi to zážitek z gymplu, kdy jsme byli na exkurzi v Troji - mají tam experimentální jaderný reaktor "Vrabec". Celé to bylo strašně zajímavé, o tom žádná, ale do dnes mi v paměti utkvělo to, co se stalo úplně na konci exkurze. Pán, který nás tam prováděl, už si nevzpomenu, jestli to byl řadový pracovník nebo vedoucí, nám dal možnost klást otázky. A já se zeptal, kolik stojí provoz toho reaktoru. Byla to vážně míněná otázka, žádný jedovatý tón nebo něco podobného. Zkrátka mě zajímalo, kolik taková legrace stojí.

Pán nejen že neodpověděl, a to ani přibližně, ale byl tím dotazem zcela vyveden z míry a možná i dotčen. Začal mlít něco o tom, že tedy neví jestli se do toho mají počítat i tužky, ale žádná cifra z něj nevypadla. Buď neměl vůbec představu a nebo mu to přišlo vysloveně kacířské, něčím takovým se vůbec zabývat.

Z pána v rozhovoru mám podobný dojem, stejně jako z negativní reakce paní autorky na MMR, které jsem zmínil mimo téma. Dojem lidí, kteří jsou zcela pohlceni současným pojetím JE, jsou zabetonovaní ve svých pozicích, mají dojem, že tohle je ten jediný správný způsob a hledat jiné cesty je málem svatokrádež. Že jim všichni jen hází klacky pod nohy, že by snad nejlépe bylo dát stavbu JE do ústavy jako základní povinnost českého státu a nazdar. I ten pán, který vyvíjí MMR ve mě budí podobný dojem, jediný rozdíl je ten, že on připravuje novou generaci. Můj názor je, že pokud je tento přístup v jaderném průmyslu převažující, tak to zcela vysvětluje, proč je dnes jaderná energetika tam, kde je.

0 0
možnosti
EN

E67m15i39l 90N10o71v31á43k

16. 6. 2020 12:44

Klidně poukazujte na extrémy, ale nevybírejte si jen ty které se Vám hodí. Fér by bylo uvést i ty pozitivní extrémy, nebo alespoň současně uvést třeba tu střední dobu výstavby.

Vzhledem k tomu, že je to stavba, která může vyrábět ohromné množství elektřiny klidně 100 let, tak 7 nebo 10 let výstavby není žádná tragédie.

Vaše pocity komentovat nehodlám, každopádně není SMR jako SMR. V Řeži vyvíjejí reaktor s velmi malým výkonem v řádu jednotek MWe, určený pro úplně jiné trhy než ČR, naopak Rolls-Royce se chystá stavět "SMR" téměř o výkonu jednoho bloku v Dukovanech.

0 0
možnosti
  • Počet článků 973
  • Celková karma 19,90
  • Průměrná čtenost 1324x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.