Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parašutista

Mléko je výborná potravina, to víme všichni. Jeho cesta na váš stůl je často složitější, než si většina lidí umí představit. Ale dá se při jeho výrobě užít sranda, všechno je to o lidech. Potom se do práce chodí s radostí.

Dneska máme moderní dojírny, je to trochu jako továrna. Kravičky za námi dojdou samy. Čipy na jejich nohou prozradí o kravičce všechno, co potřebujeme. Práce je hodně, moc se nezastavíme. Odpadové mléko se dojí zvlášť do konví, ostatní putuje potrubím přímo do chladícího tanku. Konve máme lehoučké z průhledného plastu, mají obsah dvacet pět litrů. Když ji nesete plnou přes celou dojírnu, pronese se. Mlezivo pro telátka dáváme do zvláštních konví. Ty jsou postavené na začátku dojírny u zdi, která sousedí s kanceláří zootechnika. Ta je z horní části prosklená.

Moje kolegyně zrovna u té zdi stála zády ke mně, na kachličky psala zprávu pro další směnu. Já táhla plnou konev mleziva. Co čert asi chtěl, zakopla jsem o hadici. A už jsem letěla i s konví, moje myšlenka byla: ,,Danuško nespadni, bolelo by to!“ Konev mi upadla na zem, přede mne. Vlastně jsem se té konve držela, vyrovnávala balanc, abych necápla. Konev pod mojí tíhou klouzala dál, přede mnou. Obě jsme kalily ke zdi velkou rychlostí, pořád jsem se držela statečně na nohou, konev mi pomáhala udržet stabilitu, ovšem klouzala dál.

,,Prásk“ s rachotem jsme obě přistály o zeď. Těsně vedle kolegyně. Ta netušila, jaké drama se ji odehrává za zády. Já zadýchaná, s roztřesenými koleny i celým tělem. Šťastná, že jsem nespadla a hlavně, že jsem se neprobourala až do kanceláře. Kupodivu i konev přežila. Kolegyně se nadechla a říká mi s klidem Angličana: ,,Dano, já jsem se ale lekla.“ Musela počkat deset minut, než jsem ji povyprávěla, co se dělo za jejími zády.

Zákon schválnosti tady platí. Občas se při frmolu překliknu na displeji, nechtě otevřu branku na odchod dojnic z dojírny. Když je pustím, tak většinou stojí, přežvykují, nevzrušují se, že by měly odejít. Pískáme, voláme, ťukáme do zábradlí, aby se pohnuly směrem ven. Když ji otevřu omylem, věřte, že okamžitě reagují a prchají ven.  Herečky. Kolikrát se zapotím, než nasadím dojící stroj. Dělají to samé známe potvůrky. Zakročí se, dají zadní nohu tak, abych měla potíže se k vemenu dostat. Takže trocha akrobacie nutná. Vypadá to tak, že nasadím přední struky a potom ty zadní ze zadu. Musím mít ruce jak chapadla chobotnice, dlouhé a nejlíp tak aspoň čtyři. Stroj syčí, všechno musí být rychlé. Když se zadaří, kravička se postaví do normálního postoje, sranda skočila, tak co. No není to kráva?

V době, kdy jsme měli vaznou stáj, se dojilo přímo na chlévě. Bylo to více v klidu a pohodě. Krávy stály v řadách naproti sobě.  Mezi stáním byl krmný stůl, široký, aby projel krmný vůz. Občas se tam děly věci.

Pracuji trochu namáhavě po probdělé silvestrovské noci, když v tom cizí chlap si vykračuje po krmné chodbě. Nevěřila jsem vlastním očím. ,,Dobrý den, paní vede tato cesta do města?“  Otočila jsem ho směr ven z kravína a doprovodila na cestu s tím, jestli nechce zavolat taxíka, nebo si chvíli lehnout, než ho opustí opice. ,,Ne, sú v pohoděé“ Nevím, kudy prošel zpátky, ale za pár minut ho stájník sbíral z hnojiště, nebyla na něm nit suchá. Takže sprchu a čisté oblečení neodmítl, konečně se trochu probral, nechápal, jak se k nám dostal. Ted už by se to nestalo, všechno je oplocené.

Zaučovaly jsme paní, která byla nová a měla nás vystřídat v době dovolených. Šlo ji to dobře, ale každý začátek je těžký. Zrovna jsem vařila ranní kávu v kuchyňce, když Dáša přiběhla. Oči přes celou hlavu. ,,Dančo, normálně máme ve strojovně parašutistu aj s padákem“  ,,Dášo, tobě hrabe, né?“ Hm, byl tam. Akorát teda ne parašutista, ale Pepa, náš servisní technik. Jezdíval pravidelně doladit nové dojící zařízení. Je fakt, že chodil v maskáčích, vláčil obrovsky batoh s nářadím a náhradními díly.

Pepan sledoval stroje při dojení, jak to všechno funguje. Přišel ke mně a obejmul mě ze zadu. Bylo to přátelské objetí, spokojený, že všechno šlape. Trochu více se přitlačil, já ucítila tu věc…no věc…takové ,,To tvrdé“ přímo na mém zadku. Ztuhla jsem, no to jsem si o Pepovi nemyslela, nebyla jsem schopna pohybu. Kde je ta Dáša! Pomoc, chtělo se mi volat. Dano nepanikař! Snad mě někde neodtáhne do stodoly. ,,Pepo, čum hen ten stroj blbě pulsuje!!“

Pepan mě pustil, vrhl se ke stroji. ,,Uf.“ V  tom vytáhl z přední kapsy kalhot velký šroubovák…..Ale omluvu mám, byla jsem mladá. Teď by mě už nic takového nerozhodilo. Otázka je, jestli by se ještě chtěl někdo ke mě přitlačit.

Poučení: Ne vždy jsou věci takové, jak vypadají na první pohled.

 

Autor: Dana Adámková | čtvrtek 1.6.2017 15:50 | karma článku: 18,72 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Dana Adámková

Fotografka v závěji

Ahoj lidi. Baba povídala, že bych měla něco napsat, nebo všechny příspěvky mám loňské. Teď nemám do čeho drápnout, mouchy jsou někde zalezené.

2.1.2023 v 19:56 | Karma: 17,21 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní

Dana Adámková

Běž lásko

Láska má mnoho podob. Ta psí je upřímná. Psi nás milují a je jim jedno jestli máme nějakou vadu na kráse. Když se jejich čas naplní, musí jít dál.

31.10.2022 v 14:11 | Karma: 25,23 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Dana Adámková

Setkání

Tož nevím, jestli ještě můžu něco doplnit k našemu blogérskému výjezdu do Olomouce. Já že to bude slópačka, seznamovačka. S těmi, co ještě neznám. Vítačka, těch, které už znám.

26.10.2022 v 15:01 | Karma: 15,79 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní

Dana Adámková

Jsi tu pořád s námi

I když tě nemůžu už obejmout, cítím, že jsi nás neopustila. Naučila jsi nás všechno, co k životu potřebujeme. Jenom teď, když jsme osiřely, máme k sobě se sestrami o něco blíže.

9.8.2022 v 19:15 | Karma: 24,25 | Přečteno: 487x | Diskuse| Osobní

Dana Adámková

Tančící papírová taška

Evino vylez z té tašky, já tam mám ještě nákup! No tak šup, šup, to není hračka pro tebe. Haha. Přesně to, co vy lidé neumíte. Hrát si s běžnými věcmi.

25.5.2022 v 15:36 | Karma: 19,57 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 584x
Nikdy mě nenapadlo, jak bude těžké, o sobě něco napsat. Líp mi jde psát o zvířatech, zážitky s nimi. Ať už veselé nebo smutné. Určitě by byl život, bez  zvířat chudší. Aspoň ten můj. Psaní je můj oddych, funguje moc dobře. Stejně jako fotografování. 

Seznam rubrik