Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Elf na poličce

Jo, elf. Na poličce. Čtete dobře. Není to severský mytologický nesmysl, ale novodobá anglická vánoční tradice, a nevidět ho na vlastní oči, nikdy neuvěřím, že vážně existuje!

„Elf on the Shelf“ (Elf na poličce) je název knihy autorky Carol Aebersold, která v roce 2005 představila tohoto červeného skřítka se santovskou čepičkou s bílou bambulí jako vyslance Severního pólu. Jak je známo, v anglosaském světě naděluje hodným dětem dárky Santa Claus, v Británii též známý jako Father Christmas, který má za své pomocníky malé elfy. Ne každý už ale ví, že všechny vánoční dárky vyrábějí v Santově dílně (Santa‘s workshop) právě elfové a starají se též o soby.

Podle Carol Aebersold se tito elfíci objevují začátkem adventu v domácnostech, aby denně podávali zprávu Santovi o tom, zda jsou děti hodné, a zaslouží si proto být na Santově „Seznamu hodných” (“Nice list”) a dostat dárky, nebo naopak by měly být zapsány do hříšného „Seznamu zlobičů” (“Naughy list”). Hračka „Elf na poličce” je teď už registrovaná obchodní značka elfovské figurky, kterou rodiče každý den schovají v jiné části domu a předstírají, že elf se tak pohybuje, sleduje dětské chování a podává zprávy zpět Santovi. Děti samozřejmě ohromně baví každé ráno elfa hledat a zpříjemňují si tak měsíc dlouhé čekání na Vánoce!

My máme tento rok elfy ve škole. Loni jsme měli myši, letos na podzim lišky, a teď se objevili elfové. Ale asi to nejsou ti z Caroliny knihy, protože ti naši jsou spíš malí záškodníci a nezbedové. (Kdoví, co to vlastně máme!)

Začalo to nevinně – dětem jsem jedno odpoledne připravila pracovní listy na angličtinu, a když jsme se je druhý den chystali vyplnit, zjistili jsme, že někdo vymazal písmenka a nechal tam jen prázdné řádky, takže chudáci děti pak musely všechno celou hodinu vypisovat. Totéž druhý den. Bylo nám to i s mou asistentkou celé nesmírně podezřelé, a tak jsme na noc nastavili fotopast. A prásk ho! Zachytili jsme elfa, jak leze do složky se sešity. Škoda, že ho fotopast nedokázala ve vybírání písmenek i zastavit, a tak děti musely zase zamakat a všechno napsat růčo fůčo.

Sním, či bdím?

Dva dny na to jsem na fotopasti našla fotku ztemnělé třídy, a uprostřed DVA skřítky, jak společně kradou z nástěnky velké písmeno W. Neřádi Elfové proto dostali pracovní název „welfové”. Další den se ztratilo “E”, poté “L” a kdo čeká, že přišlo na řadu i “F”, tak by mohl z fleku kandidovat na cenu Detektiv roku. Na prázdné místo po efku nám ještě ti malí tajtrlíci dali fotku z krádeže s výsměšným komentářem, že prý je nikdy nechytíme!

"Cha cha, prvňáci! Nás nikdy nechytíte!"

 

To jsme si samozřejmě nedali líbit a o přestávce každý žáček místo hraní smolil dopis pro skřítky – tu výhružný, tu prosebný, jinde varovný, a nechali jsme jim je přes noc na lavicích. Výsledek byl ohromující – písmenka se nám vrátila, dokonce i s omluvným dopisem! Velkoryse pominu fakt, že nám přitom welfové shodili z prádelní šňůry velkou část spoďárů (čistých!) alias 3D nástěnky ke knize “Mimozemšťani mají rádi spodní kalhotky”, protože v dopise příšernou angličtinou stálo vysvětlení jejich zlodějin: Naši skřítci prý nedávali pozor ve Welfí základní škole na Severním pólu, a tak se ocitli na Santově „Seznamu zlobičů”, a potřebují se do Vánoc naučit číst a psát.

Malí záškodníci si evidentně opravdu říkají "welfové".

 

Welf

Až nám bylo Welfů skoro líto a kámen by se nad nimi téměř ustrnul…

...

...

...

…dokud jsme další den nezjistili, že jeden se mi vtírnul do batohu a doma rozkramařil dětské hračky, kuchyni po manželově vaření a udělal svinec v koupelně. Den na to pak ve třídě vyrabovali ne dva, ale teď už tři welfové naši speciální krabici s drahými fixy na fonetiku a i když se evidentně učili psát svá jména, nechali fixky bez víček, což je dost velký průšvih, protože pera rychle vysychají. Doufám, že to všechno Santa vidí a učiní tomuto chování svých malých kolegů brzy přítrž, protože jestli takhle řádí koncem listopadu, tak abych se v prosinci bála vkročit do třídy!

 

 

 

 

Hodina psaní?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Damijo | pondělí 26.11.2018 10:50 | karma článku: 17,16 | přečteno: 2739x
  • Další články autora

Alena Damijo

Mickey Mouse ve východním Londýně

„Už mi ta korona fakt leze na bednu,“ říkala jsem si v pátek ráno poté, co jsme s říďou u vrat naší základky zodpověděly desítky rodičovských dotazů zda zavřeme školu, a proč by to (ne)bylo dobré. Člověk by se nejradši zaměstnal

16.3.2020 v 9:30 | Karma: 17,46 | Přečteno: 492x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

„Je tvoje sklenice poloprázdná, nebo poloplná?

zeptal se krtek. ‘Myslím, že jsem rád, že mám sklenici,‘ odpověděl chlapec“ (Ch. Mackesy). Nevím, čím to je, ale většina zpráv v médiích je špatná, smutná, depresivní a často až katastrofická. Není divu, že je pak většina lidí

2.3.2020 v 10:45 | Karma: 21,25 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Je libo Oxford?

Město s pouhými 150,000 obyvatel, čili jen o něco větší než náš Liberec, a přesto jej zná snad každý gramotný člověk. Oxford byl i tento rok vyhodnocen jako nejlepší univerzita světa, čemuž věřím – i já tam studovala,

21.2.2020 v 10:45 | Karma: 20,35 | Přečteno: 714x | Diskuse| Cestování

Alena Damijo

„Fuj, leden, ten nechci“ aneb Veselé Modré pondělí!

Dnes je třetí pondělí v lednu, kterému se v Anglii říká Modré pondělí. Je to statisticky nejdepresivnější den roku, vypočítaný podle vzorce, který bere v úvahu počasí, dobu uplynulou od Vánoc, porušení novoročních předsevzetí,

20.1.2020 v 10:45 | Karma: 20,31 | Přečteno: 494x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Tak, a je po Vánocích

Ne, nepletu si datumy, ani nejsme v Anglii kalendářně o týden napřed. Ale coby učitelka na londýnské základce už jsem zažila tolik vánočních aktivit a akcí, že mi přijde neuvěřitelné, že svátky samotné vlastně ještě ani nezačaly.

20.12.2019 v 10:45 | Karma: 21,37 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 111
  • Celková karma 10,18
  • Průměrná čtenost 2008x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 

Anglické listí (2017)
Mé anglické sezony (2018)
Angličan v Česku aneb Czech Me Out (2019)
Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy (2021)
Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle (2023)

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

Detaily knih:

https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

 

Kontakt: damijoa@gmail.com