Proč některou lež vědomě schvalujeme a jinou nikoliv?

V pátek jsem na své fb zdi sdílela prohlášení stránky Manipulátoři. Kritizovali sociologa Petra Hampla, který se opakovaně při svém rozhovoru pro TV Prima odkazuje na 2 roky starý průzkum agentury STEM, který NEEXISTUJE

V pátek jsem na své fb zdi sdílela prohlášení stránky Manipulátoři. Kritizovali sociologa Petra Hampla, který se opakovaně při svém rozhovoru pro TV Prima odkazuje na 2 roky starý průzkum agentury STEM, který ve skutečnosti NEEXISTUJE. http://manipulatori.cz/sociolog-petr-hampl-si-vymyslel-pruzkum-stem-o-misich-ceskych-vojaku/. Tedy nikoliv s jím prezentovaným výsledkem.

Záhy jsem byla odkázána na stránku sociologa samotného, kde svým příznivcům osvětluje, že se zkrátka jen spletl, že tento průzkum neprovedla agentura STEM, nýbrž IVVM.

V komentářích jsem samotného pana Hampla požádala, aby mi zaslala odkaz na tento správný průzkum. Namísto odpovědi jsem byla zabanována.

Dali jsme si s manželem tu práci a odkazované průzkumy jsme prostudovali.

1/ agentura STEM skutečně tento, ani obdobný, průzkum neprováděla, takže Demagogové měli pravdu, jeho výsledky nebylo možné dohledat, natož se na ně odkazovat.

2/ agentura IVVM, na kterou se psycholog Hampl odkazoval, zanikla v roce 2000 a nahradila ji agentura CVVM.

3/ sociologický průzkum, na který se, patrně, p. Hampl tak intenzívně odkazoval, je z roku 2004, provedla ho agentura CVVM a nehovoří o „přes 80%“, ale o „asi 75%“ odpůrcích nasazení naší armády na misi v Afghánistánu. Posuďte sami, na kolik je 14 let starý průzkum aktuální, tedy „nejnovější“. https://cvvm.soc.cas.cz/cz/tiskove-zpravy/politicke/mezinarodni-vztahy/417-postoj-oban-k-vyslani-eskych-vojak-do-afghanistanu

4/ dohledali jsme jiný, aktuálnější (z roku 2008), průzkum, který si nechala dělat sama armáda. Zde jsou, ó světe div se, výsledky opačné. https://zpravy.idnes.cz/zahranicni-mise-vojaku-schvaluji-dve-tretiny-cechu-fxn-/zpr_nato.aspx?c=A081128_181732_zpr_nato_inc

Netvrdím, že česká populace v současné době podporuje účast naší armády na misích, konkrétně v Afghánistánu. Jsem totiž natolik kritická, že je mi jasné, že ani 10 let starý průzkum není aktuální.

6/ A to i přesto, že agentura STEM průzkum provedla, a to před rokem. Ovšem s diametrálně odlišným, tedy opačným výsledkem, než pan Hampl prezentuje. Posuďte sami. https://www.stem.cz/duvera-v-ceske-bezpecnostni-instituce-u-verejnosti-posiluje/

Tvrdím tedy, že sociolog Hampl vědomě lže, jako když tiskne. Lže však natolik přesvědčivě, že mu to velká část naší populace „baští“. A co hůře, mnozí tak činí zcela a naprosto vědomě a své víry se následně intenzívně drží!

Proč?

Odpovědí je zřejmě reakce jednoho mého kamaráda, bývalého spolužáka:

"Dášo vetšinou s Tvými názory nesouhlasím, ale v jednom máš pravdu. Hampl je lhář. Snaží se zmanipulovat diváky nepodloženýmy argumenty. Obdivuji Tě v tom, že máš chuť a čas dohledávat fakta a zdroje o tom, či onom výroku. Na druhou stranu musím podotknout, že mediální masáž je celkově založená na manipulaci s diváky, posluchači a uživateli. Veškeré statistiky, jsou vytržené z kontextu upravené tak aby vyhovovaly tomu, kdo si je zadal. Proto Hampl musí na veřejnosti bojovat za své přesvědčení úplně stejnými zbraněmi, jako jako jeho opozice. Každý člověk v této zemi, nebo spíš na této zemi používá manipulaci s ostatními, aby dosáhl svého. Protože bohužel platí: Ten kdo je upřímný a pravdomluvný bývá často terčem posměchu a nebo hůř bývá potrestán. Proto neměj Hamplovy za zlé, že se chová jako ostatní"

Takže, abych si to přeložila, protože (si myslíme, že) námi mnozí manipulují a lžou nám, je omluvitelné, když někdo jiný (jehož víra a přesvědčení je nám  z jakéhokoliv důvodu bližší) za své přesvědčení bojuje tím, že nám bude nepokrytě lhát a manipulovat námi?

Někdo, kdo se chová jako ostatní, si zaslouží mou víru a důvěru, zatímco ti před ním a okolo něj nikoli?

Moc prosím o vysvětlení, mně to hlava nebere.

A jak si vybíráte, které lži jsou pro vás uvěřitelné akceptovatelné a které nikoliv?

P.S. opravdu prosím o vysvětlení. Jsem asi už vážně stará a špatně vychovaná. Mne totiž doma rodiče učili, že lež je lež a lhář je člověk, který nezasluhuje mou důvěru. 

Autor: Dáša Stárková | neděle 12.8.2018 9:38 | karma článku: 26,93 | přečteno: 1367x