Jedni ho bili, druzí tomu nečinně přihlíželi. Měli jen strach či, nedej Bože, souhlasili?

Dnes mě šokoval článek o rasistickém projevu fanoušků Sigmy Olomouc. Více než akt rasismu mne zarazilo, že se o pomoc musel zbitý postarat sám. Spolucestující nečinně přihlíželi. To jsou ty „naše tradice“? Takto si je hájíme?

Dnes mě šokoval článek o rasistickém projevu fanoušků Sigmy Olomouc. Zkrátka ihned po nástupu do tramvaje začali nejprve dehonestovat (verbálně i skutky) a následně i bít muže černé pleti, který v ČR studoval, žije a pracuje již 10 let.

Co mne však zarazilo možná více než akt rasismu sám, bylo, že si o pomoc musel zbitý požádat sám. Ostatní cestující nečinně přihlíželi. Vím, že je těžké následovat příklad p. Velíška. Mám tomu rozumět tak, že toto jsou, ve světle nedávného výročí 28.10. a blížících se oslav 17.listopadu a Vánoc, ty „naše tradice“, které si budeme, jako národ Husa, Komenského, T.G. Masaryka a jiných velikánů našich dějin, hájit?

To jsme opravdu tak zbabělí, lhostejní vůči tomu, že je člověk odlišné barvy pleti bit a ponižován, a to bez ohledu na to, jak spořádaně a jak dlouho   již mezi námi žije? Anebo dokonce souhlasíme? Koneckonců, je mezi námi, kteří jsme volili, minimálně 10% těch, kteří sympatizují s SPD!

Chápu, že se nikdo nežene mezi splašená „kladiva“ stáda (odpusťte ten výraz, ale tak nějak se příslušníci skupiny zvané hooligans v podobných situacích chovají) násilníků. Sama mám doma malé dítě, a tudíž bych neriskovala svůj život ani zdraví. Navíc jsem si vědoma, že proti takové skupině a  stádnímu chování nepomůže sebelepší vybavenost svalová,  vědomostní ani řečnická. Proto zcea chápu, že nikdo nezasáhl.

Avšak že by nikdo z ostatních cestujících neodkázal zavolat policii? Všichni disponujeme minimálně jedním mobilním telefonem, někteří lidé natáčí a různým médiím zasílají jiné situace… To se nenašel ani jeden jediný, kdo by zavolal 158 či došel za řidičkou (která prý nic neviděla a netušila), aby přivolala pomoc?

Anebo, nedej Bože, všichni ostatní s násilníky souhlasili?

Nevím, co je horší. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dáša Stárková | čtvrtek 9.11.2017 17:45 | karma článku: 22,71 | přečteno: 1343x