Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díky, Samíšku (letní povídka)

Bylo to den po ošklivé zlomové události jejího života. Už v práci jí byla, navzdory parnému létu, zima a na zvracení. Těšila se, že se z toho doma vyspí. Byla vlastně ráda, že jsou děti na prázdninách a že ji takto neuvidí.

Dodnes netuší, jak dojela domů a až po týdnu zjistila (z jeho SMS „are you OK?“), že ten den vezla domů kolegu-Američana. Probudila se po pár hodinách na gauči. Tedy probudila, byla probuzena.

Po obličeji jí přejížděl drsný jazyk ročního retrívra Sama. Ten znepokojeně fňukal a dloubal do ní čumáčkem i tlapkami. Když uviděl, že je vzhůru, skrčil se v obavách. Měl totiž důrazně zakázáno chodit do obýváku, svůj pelíšek měl v předsíni. Chabým pohlazením a třaslavým hlasem ho ujistila, že je to v pořádku a že mu děkuje za probuzení. Protože pár dní předtím nebylo dobře dceři, nahmatala pod deskou konferenčního stolku teploměr a zjistila, že má něco přes 40C. Na stolku zbyl asi její ranní čaj, tak se snažila něco upít. Malinko propadla panice, protože byla v domě sama. Než však byla schopna domyslet, co dál, znovu ji pohltily vlnky mrákotného spánku. Po době, která mohla být hodinou i dnem, ji znovu probudil Samík, tentokrát už regulérně štěkal a packami se ji snažil shodit z gauče. Nechápala a ani se chápat nesnažila. Chtělo se jí tolik spát. Snažila se přetáhnout přes sebe jeho řáděním spadlou deku, ale on jí z ní stáhl a jeho fňukání přerostlo ve zlostný štěkot.

Podvolila se a on jí, vláčnou, stáhl z gauče. Pracně se vyhrabala na všechny 4 a on jí začal obíhat. Strkal do ní zezadu a pak zase chytal za tričko na rameni a tahal jí dopředu. Snažila se mu pomoci, i když absolutně netušila, o co jde a kam jí přesouvá. Dopracovali se do nedaleké koupelny (normálně asi 10 kroků) a on pokračoval ve směrování. Došlo jí to. Tlačí jí do sprchového koutu. Když tam dosedla, hrozně se jí chtělo spát a došlo jí, že je stále oblečená. Snažila se vylézt, aby se svlékla. Snažila se to psovi vysvětlit, ale přes zimnici nebyla schopna artikulovat. A i kdyby ano, psík byl neústupný. Packami a špičkou čumáku vlezl do sprchového koutu sám, aby jí zabránil se zavřít.  Bylo to překvapivé, protože se vodě vyhýbal od předchozího léta, kdy jim spadl do nedaleké říčky (ano, čtete správně, retrívr,  co se bojí vody… inu stane se). Po chvilce sprchování se jí ulevilo, ale Sam ji tam několikrát zastrčil zpět, asi i několikrát usnula.

Když se jí ulevilo, svlekla ze sebe mokré těžké oblečení a sáhla si pro osušku a župan. Pohladila psa a (prozatím jen) pár piškoty mu poděkovala za život. Když namísto do ložnice zamířila ke vchodovým dveřím, zase začal štěkat, ale ona mu vysvětlila : “To je, Samíšku, kdybych si volala záchranku, aby nemuseli rozbít okno ani dveře“, a dala klíče zvenku. A hlavou jí prolétlo, co by bylo se psem, kdyby jí odvezli RZ.

V kuchyni si udělala nápoj z léku proti horečce, uvařila si čaj a ohřála vývar. Na nic z toho neměla chuť,  ale zdálo se jí to rozumné. Pes už ležel na svém pelíšku v chodbě a jen občas nakukoval, jestli je jeho paničce lépe.

Bylo. Ten večer mu pelech odnesla ke gauči, spustila ruku, aby byli ve spojení a oba unaveně usnuli.

Od toho dne začal nový život jim oběma. Nový, mnohem lepší, život.

Autor: Dáša Stárková | středa 19.8.2015 10:23 | karma článku: 10,92 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.