Angeliny jsou i mezi námi aneb jste-li BRCA pozitivní, prevence existuje i u nás

Jsou mezi námi. Ženy, které už vědí, co je v životě podstatné. Ženy, které nemoc připravila o osoby nejbližší. Ženy, které osud postavil před zásadní, Hamletovskou otázku. A přesto zvládají nevídané a umí se radovat ze života.

Možná si vzpomenete na rozruch a rozporuplné reakce, jaké vyvolalo prohlášení Angeliny Jolie, že si, na základě úmrtí její matky a následného zjištění, že je nositelkou BRCA1 genu, nechala provést preventivní operace. Nejprve si nechala provést mastektomii obou ňader https://www.novinky.cz/zena/301793-angelina-jolie-si-dala-preventivne-odstranit-prsa.html a následně i odstranit vaječníky a vejcovody https://www.novinky.cz/zena/365061-angelina-jolie-si-nechala-preventivne-odstranit-vajecniky.html.

Třeba si i vzpomenete na rozhořčení, které její příklad způsobil nám, obyčejným ženám. Totiž, že nejen, že nemáme možnost si podobnou operaci nechat provést preventivně, ale ani že nemáme možnost podstoupit následné operace „korektivní“, které by nám alespoň navenek uchovaly zdání ztraceného ženství. Něco ve smyslu „co nám má nějaká Američanka s jejími penězi a možnostmi demonstrovat něco, co my nemůžeme?“.

Pokorně přiznávám, že jsem své rozhořčení ventilovala blogem: „Můj rozpolcený pohled na operace Angeliny Jolie.“ https://dagmarstarkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=455334.

Tento názor jsem jen o něco později přehodnotila a pokusila se o omluvu: „Omlouvám se Angelině Jolie a apeluji: „Život stojí za prsa a dělohu“ https://dagmarstarkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=455500.

Léta plynou a já jsem poznala „svou Angelinu“. Je to krásná mladá žena, úžasná máma, expert ve svém oboru, sluníčko, parťák do nepohody a člověk s příkladným pohledem na život. S manželem, se kterým martýrium prošli ruku v ruce, tvoří nerozlučný tandem, užívá si každé chvilky s jejich dětmi. Sportuje, studuje, cestuje …

A aby toho nebylo málo, šíří své svědectví dále, a tak pomáhá zachránit životy dalších žen.

Svědectví, že i u nás již několik let existuje tým lékařských specialistů, kteří ženám se stejnou diagnózou a anamnézou pomáhají.  Svědectví, že ať vás zpráva o tom, že jste pozitivní na mutace některých signálních genů zastihne v jakémkoliv věku, stojí za to bojovat, protože máte šanci nebezpečí výrazně snížit.

Přikládám poslední vystoupení „mé Angeliny“, ke kterému je připojen i její příběh.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2692538-mutace-urcitych-genu-vyrazne-zvysuji-riziko-rakoviny-resenim-jsou-i-preventivni

Kéž přečtení tohoto blogu a kamarádčina příběhu dodá odvahu a odhodlání těm, kteří váhají.

Hodně štěstí a pevné zdraví nejen v Novém roce 2019.

D.S.

 

 

Autor: Dáša Stárková | neděle 30.12.2018 22:09 | karma článku: 13,37 | přečteno: 717x