Zastupitelská demokracie selhala!

Po 22 letech pokusů a omylů, je jasné, že zastupitelská demokracie v České Republice selhala! A nejen u nás, ale ve většině zemí Euro-Atlantické společnosti! Je totiž založena jen na tom "vhoď jednou za čtyři roky lístek do urny a o víc se už nestarej"

Poměrný vs. většinový systém

Nyní je v ČR poměrný volební systém. V případě většinového systému by ČSSD jakož to vítěz voleb vládli. Poměrný systém voleb neumožňuje vládnout vítězi voleb, ale vládnou ti co sestaví nějakou koalici, což nahrává nejrůznějším čachrům a zákulisním pokoutným dohodám, které obcházejí vůli voličů. Jsem pro většinový systém, kdy vítěz voleb bude 4 roky vládnout. Pokud si vláda za toto období znepřátelí voliče, tak jednoduše v příštích volbách to té vládě voliči spočítají a bude vládnout někdo jiný. V praxi by to nejspíše znamenalo, že střídavě 4 roky by vládla levice a další 4 roky pravice a pořád dokola jako např. v USA. Má to své pro a proti, přesto si myslím, že je to pořád lepší než poměrný systém. Největší nevýhoda většinového systému je, odsunutí malých stran na vedlejší kolej. Což je do jisté míry oslabení demokracie. Zelení, VV, KDU-ČSL, atd. jsou určitou alternativou a přispívají ke zkulturnění České politické scény, což jim nelze upřít. Další nevýhodou většinového systému je, že se voliči můžou „zbláznit“ a může tak vyhrát ve volbách nějaká extremistická strana, která by díky ústavní většině mohla nadělat velkou paseku, nebo i ohrozit celou demokracii. Tato varianta je však asi tak pravděpodobná, jako výhra ve sportce, ale není zcela vyloučená.

ČSSD aneb. Pyrrhovo vítězství

ČSSD má u nás dlouhodobě nejvíce sympatizantů, ale vzhledem k tomu, že jejich disciplinovanost je mnohem menší než u pravicových voličů, tak tomu většinou po volbách vypadá vždy hůře, než předpovídaly předvolební preference. Kdyby všichni sympatizanti ČSSD šli k volbám, neměla by ČSSD žádnou konkurenci! Volby, ale nedopadly tak jak ČSSD čekala, ale přesto je vyhrála. Bylo to však Pyrrhovo vítězství, který zapříčinil poměrný volební systém.

Pražský podvod na voličích

Velký volební podvod na voličích se udál v Praze. Kde jasně vyhrála TOP09, čímž voliči dali jasně najevo svůj postoj k dlouholeté baště Prahy ODS. Přesto však byla TOP09 vyšachována a skončila v opozici. Za vším byla jen touha po moci a korytech ODS, která se spolčila se svým největším ideologickým rivalem ČSSD. Naštvanost voličů Prahy plně chápu. To co se pokoutně uvařilo na Pražském magistrátu je totální opovrhování hlasů voličů. V tomto případě je se třeba zeptat, má smysl ještě chodit k volbám? Když si to politici nějak obejdou a zařídí po svém? Jedno je jisté. Tady je něco špatně!

Ex Liberecký starosta Korytář

Další velký podvod na voličích se stal v Liberci. Sdružení změna pro Liberec vyhrála tamní volby. ODS po 20 letech přestali v tomto městě vládnout. Starostou za vítěznou stranu se stal Jan Korytář, jenže nevydrželo mu to dlouho, liberecké zastupitelstvo ho odvolalo i přes nesouhlas drtivé většiny obyvatel Liberce. V posledních dnech se píše, že se menšinová kolice v Liberci pomalu rozpadá a zažehnat se to dá dle koalice jen s tichou podporou ODS.

Zákon o referendu

V této Republice chybí jako sůl. Přesto ho dnešní vládní koalice pohřbila. Tady se naskýtá otázka proč? Bojí se snad dnešní pravice vůle lidu? Bojí se, že budou v některých ožehavých případech rozhodovat občané a moc politiků tak bude oslabena? Těžko říct, přesto dle všech nevládních institucí je tento zákon hned po reformách jeden z nejdůležitějších. Ale současná vláda se ho prostě bojí!

Přímá demokracie ala Švýcarsko

Švýcarsko sice nemá téměř žádné suroviny, má poměrně nepříznivé klimatické podmínky, malou rozlohu a poměrně málo obyvatel ve srovnání se svými velkými sousedy (Itálie, Francie, Německo), a přesto je to jedna z nejlépe prosperujících zemí světa. I když lidé žijící v této zemi mají různé jazyky, různá náboženství a různou kulturu, v této zemi téměř neexistují vnitřní konflikty. Ačkoliv jen v průběhu minulého století byly okolní státy dvakrát zmítány krutými válkami, Švýcarsko si vždy udrželo svou neutralitu a v současné době dokázalo dokonce odolat i mocným centralizujícím tlakům Evropské unie.

Tady se naskýtá otázka: Je zastupitelská demokracie už jen přežitek? Příklad Švýcarska a jeho systému přímé demokracie na tuto odpověď jednoznačně odpovídá! Zbytek si domyslete sami.

Hezký den.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Czudek | čtvrtek 28.7.2011 6:45 | karma článku: 18,41 | přečteno: 1369x