Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

R. Hrabovský

28. 7. 2011 12:18
Souhlas

A s tím Švýcarskem dvojnásobně...

0 0
možnosti
H

hanick

28. 7. 2011 8:15
Rozpustit politické strany, předělat ústavu a zákony

a pokud to neumíme, pozvat ze zahraničí (jenom ne Čechy!) 100 odborníků na 2 roky, dát každému 1 000 000 Kč týdně a plné moci pro vypracování něčeho, co bude historicky, společensky, ekonomicky životaschopné. Vyšlo by to levněji, než se rozkrade nebo prošustruje korupcí. Chraňme se před českými upatlanými vyžírky!!!

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 7. 2011 7:39
jak by ten většinový systém vlastně fungoval?

O.K.dáme do Ústavy že vládu sestaví  strana která získala nejvíce hlasů,i když nemá koalici s nadpolovičním počtem poslanců.

1Znamená to že se nebude třeba aby parlament odhlasoval novou vládu?Vzhledem k tomu že ta má v parlamentu menšinu, tak by jí neodhlasoval nikdy.

2 Naopak by se musela zrušit  ústavní možnost aby parlament odhlasoval  vládě nedůvěru a položil ji,i kdyby vládla sebehůře.Protože,to by zas parlament,ve kterém má vláda menšinu,mohl udělat kdykoliv.

3 Co je nejdůležitější,jak s vydávání zákonů?Pokud by měla vláda menšinu,tak by jí navržené zákony  parlament nikdy neodhlasoval.Mělo by snad platit že vláda si smí sama  vydávat zákony jak jí napadne i bez odhlasování v parlamentu?  

Obávám se že obracíte příčinu a následek.Napřed musíme mít vyspělou politickou společnost se schopností konsensu a teprve pak většinový systém.Řešit stav kdy si jdou strany po krku s většinovým systémem,který by kterékoliv z nich dal minimálně na 4 roky absolutní moc mi moc nadějné nepřipadá

0 0
možnosti
JD

pedr64

28. 7. 2011 8:24
Re: jak by ten většinový systém vlastně fungoval?

asi ste to nepochopil, ale většinový systém znamená, že vítězná strana má většinu v parlamentu

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

28. 7. 2011 7:32
Co tedy vlastně navrhujete?

Většinový systém doplněný častými referendy? To podle vás stačí? Většinový systém, jak správně poznamenáváte, snižuje možnost volby a tím omezuje demokracii. Referendum má jiný problém - o problémech pro odborníky rozhodují lidé, kteří problematice nerozumí a nemají schopnosti jí pochopit. Ke Švýcarsku bych naděje neupínal, úroveň demokracie je závislá na úrovni voličů, převzetí systému nezaručí stejné výsledky.

-

Ideální demokracie umožňuje přímé hlasování i zastupování. Zastupování by pak mělo být jednoduché a snadno změnitelné. Tedy hlas by mělo být možné svěřit jednomu konkrétnímu vybranému zastupiteli, a pak by mělo být možné tuto volbu kdykoli změnit. Když mě naštve moje banka, druhý den zruším účet a založím ho jinde. Totéž by mělo být umožněno voliči provést se svým zastupitelem. Vzít hlas a zněnit toho, kdo jím má v náš prospěch disponovat. Pokud mi pak na něčem opravdu záleží, měl bych mít možnost hlasovat přímo, i když ostatní se nechají zastupovat.

0 0
možnosti
PH

petrph

28. 7. 2011 7:53
Re: Co tedy vlastně navrhujete?

Víte,problém referend není v tom že by voliči měli málo odborností.To přece nemají ani ti politici, nebo snad  máte dojem že (například u nás) sedí ve vládě experti na ekonomiku,zemědělství,dopravu,obranu ..? Na místech ministrů sedí zvolení politici, kteří stejně v nejlepším případě dostanou od odborníků v rezortech  několik variant s nastíněným modelem vývoje a podle nějakých svých kritérií vybírají.V tom horším případě si stanoví zákony dle svých vlastních potřeb bez ohledu na nějaké odborné podmínky.Nakonec, politika není moderní televizor, který musí fungovat vždy na 100%.Když se v budoucnu vyskytnou ve společnosti nějaké problémy, tak za ně stejně nikdo osobně neručí, nebo ano?

Takže podobně se může dát podklady do referenda. několik variant s podrobně popsanými modely vývoje. Když budou nízké daně, pak Vám zbude víc peněz,ale stát třeba zruší sociální pomoc, atd..Když budou vysoké daně, míň Vám zbude,ale stát se zase o Vás postará v nouzi. Vyberte si..Vysoká odbornost netřeba

0 0
možnosti
P

por.Dub

28. 7. 2011 7:22

SOKRATES  prohlásil - Demokracie je vláda LÚZY. Co k tomu dodat !! Za 20 let vlády ODS,ČSSD, někdy i společné - je  to jasná správa.Zmagoření voliči je volí neustále do kolečka dokola. Škoda slov.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

28. 7. 2011 7:35
Re: Už

Jenže od dob Sokratových a Platónových uplynulo 24 století. Leccos se změnilo, to co vydáváme za demokracii my je na hony vzdálené tomu, jak probíhala demokracie tehdy.

0 0
možnosti
SN

kuča

28. 7. 2011 7:21
Souhlas !

:-).......R^R^R^

0 0
možnosti
PM

KOLDAK

28. 7. 2011 7:09
Zastupitelská možná, ale rozhodně ne demokracie.

Už proto, že volební mechanismy jsou nastaveny poněkud diskriminačně a to tak, že velmi. Navíc svůj účel plní dokonale - soustředit moc v rukou několika málo vzájemně propojených hospodářsko-politických mocenských skupin a oblbnout zbytek obyvatelstva.

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2976x
"Jediným smyslem života je cítit a sdílet skutečnou lásku hlavního zdroje. Jedinou skutečnost. A pak? Pak si dělej co chceš"                      

Filip Czudek   XEXUS.LOVE            

Seznam rubrik