Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umíme být šťastní bez materiálních věcí?

Tento článek možná někoho pobouří, někdo s ním bude souhlasit, někdo se nad ním zamyslí. Všechny tři možnosti jsou žádoucí, protože ač už budeme jednat tak či onak, vede nás to k zamyšlení. Hodně lidí si říká: "Budu šťastný, až si koupím ten nový Iphone."..."Budu šťastná, až si koupím kabelku od Burberry."..."Budeme šťastní, až..." Proč tomu tak je? Existuje hned několik příčin

 

1) Reklamy v médiích - reklamní spoty nám vnucují do podvědomí myšlenku, že jsme NIKDO, pokud nemáme to auto, ty peníze, to značkové oblečení, ty peníze, ten nový tablet... A až poté, co si to propagované zboží koupíme, pak teprve budeme NĚKDO. Aspoň na chvíli, dokud zase nepřijdou s něčím novým. Lidé si vůbec neuvědomují, jak jim reklamy mohou snižovat sebevědomí. V konečném důsledku pak kupují věci, které vůbec nepotřebují, v domnění, že jim zlepší život, oni budou šťastnější a alespoň na chvíli budou splňovat podmínky pro vstup do světa, kde budou podle reklam NĚKDO.

2) Snaha zalíbit se ostatním - Někteří si myslí, že když budou mít ty materiální věci, které by chtěl každý, okolí je bude brát vážně a stoupnou v jejich očích.

3) Závist - "Soused to má, my to musíme mít taky a nebo mu to natřem a pořídíme si něco lepšího!" - v lidech vzrůstá závist a usilují o to, aby měli něco víc, než všichni ostatní. Protože si pak myslí, že budou něco víc. Kupují věci ne kvůli sobě, ale kvůli někoho jiného v domnění, že ho naštvou. Ale jemu to může být třeba úplně jedno.

V důsledku toho všeho si lidé pořizují materiální věci, které vůbec nepotřebují, kvůli někoho, koho nemají rádi za peníze, které ani často nemají.

Něco jiného je, když se jim ty věci opravdu líbí a mají na ně peníze. Ovšem realita je poněkud jiná. Jelikož lidé nemají peníze, berou si půjčky na televizi, dovolenou, na novou postel, kožený gauč, naprosto bez rozmyslu si vezmou půjčku na cokoliv. Pak trnou, jestli budou mít na zaplacení složenek a každý den spěchají do práce, kterou nesnáší, jen aby vydělali pár šupů na to, co již mají doma za cizí peníze. Šijí na sebe bič a kolikrát si to ani neuvědomují. Jak by taky mohli, vždyť ve školách se finanční gramotnosti neučí!

Jak z toho ven?
Teď napíšu něco, co některé možná zaskočí. Žádná materiální věc nám nepřinese štěstí. Možná jen na chvíli, ale z dlouhodobého hlediska to náš problém nevyřeší. Štěstí je pouze iluze, za kterou se všichni honí a diví se, že stále nepřichází. Štěstí vychází zevnitř - zevnitř nás. Šťastní můžeme být hned teď. Je to věcí životního rozhodnutí říct si: "Kašlu na všechny nepříjemnosti. Budu šťastná tady a teď za všech okolností!"

  • Odpoutej se od materiálních věcí, uvědom si, co skutečně Tvé srdce chce. Co opravdu potřebuješ? Je důležité se zamyslet, přiložit ruku na srdce a zeptat se: "Chci to opravdu kvůli sobě a nebo se chci zalíbit ostatním?"
  • Buď sám sebou a přestaň se konečně starat o to, co si o Tobě myslí druzí. Pokud to jsou ti správní lidé, budou Tě mít rádi i bez luxusního BMW či drahých značkových věcí.
  • Co nejvíce omez sledování televize. Pokud se bez televize neobejdeš, alespoň přepínej ty reklamy na jiný kanál. Jsi NĚKDO, i když ještě nemáš ten nový Ipad mini!
  • Buď vděčný za to, co všechno už máš. Patříme do skupiny nejbohatších lidí na této planetě. Máme všechno, co potřebujeme k přežití, dokonce víc než to. A stále si budeme stěžovat, jak se máme špatně?

 

A co Ty, jak jsi na tom? Ještě stále si myslíš, že můžeš být šťastný pouze tím, že budeš vlastnit spoustu drahých materiálních věcí?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Czerneková | středa 18.12.2013 10:30 | karma článku: 19,35 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Jana Czerneková

Když chcete vyčnívat a jít si za svým...

„No ty ses asi už dočista zbláznil!“ slyším křičícího taťku, jehož obličej hraje všemi barvami. „Tati, potřebuji tvoji podporu. Kdo jiný by měl za mnou stát než můj milovaný rodič?“ říkám pomalu. „No já tě v tom podporovat nebudu! To nemůžeš normálně vystudovat a pak si najít jistou práci, jako každý normální člověk? To si pořád musíš vymýšlet nějaké fantas magorické nápady, jak uniknout spořádanému životu?!“

21.2.2015 v 7:56 | Karma: 7,76 | Přečteno: 425x | Osobní

Jana Czerneková

Jediných lékem na všechno je Láska

Jak jistě někteří víte, před pár dny jsem se z ničeho nic ocitla v nemocnici s bolestí břicha, ze kterých se nakonec vyklubal zánět slepého střeva. A tak jsem nestačila skoro ani mrknout okem a už jsem byla pod kudlou.

18.3.2014 v 10:32 | Karma: 8,72 | Přečteno: 356x | Ostatní

Jana Czerneková

Trochu jiný pohled na sebe-vědomí

Nízké sebevědomí, vysoké sebevědomí, zdravé sebevědomí, nezdravé sebevědomí, nulové sebevědomí, ztracené sebevědomí... Jaké máte sebevědomí vy? A co kdybych vám řekla, že sebevědomí by mohlo existovat jen jedno?

21.1.2014 v 9:26 | Karma: 7,00 | Přečteno: 814x | Ostatní

Jana Czerneková

Peníze - proč někoho milují a druhých se bojí

Peníze. To je citlivé téma, které nejednoho z nás zvedá ze židle. Téma, o kterém jiní raději zarytě mlčí a je pro ně tabu a jiní zase peníze rozebírají v jednom kuse. Někdo je bohatý a na jejich účty naskakují nemalé částky, někdo má na druhou stranu hluboko do kapsy. Proč tomu tak je? Jak mít více peněz? To se dozvíte níže v mém novém článku.

6.1.2014 v 11:00 | Karma: 7,96 | Přečteno: 350x | Osobní

Jana Czerneková

Ať je ten rok 2014 lepší než ten předešlý!

A je to tady. Opět se nám rok s rokem sešel a jsme na jeho samém konci. Lidé si přejí na Silvestra a Nový rok kromě moře zdraví, štěstí a lásky také "Ať je ten nový rok lepší než ten předešlý!"...Otázkou je, jaký byl ten rok 2013? Byl lepší než rok 2012 nebo horší?

27.12.2013 v 11:57 | Karma: 5,09 | Přečteno: 309x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 493x
Píšu články o osobním růstu pro mladé lidi, kteří chtějí vzít svůj život do vlastních rukou a chtějí mu dát ten správný směr. Píšu články pro ty, kteří chtějí žít život podle svých představ a ne život podle očekávání druhých lidí.

Více článků je na mém webu www.koucpromlade.cz
 

Seznam rubrik