Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si zvýšit své sebevědomí

Zdravím Tě, příteli. Dnes se budu zabývat tématem sebevědomí, které je pro Tvůj život opravdu důležité. Co je to sebevědomí? Je to vědomí vlastní hodnoty, kvalit a schopností. Je to přijmutí sebe sama se všemi klady i zápory. Sebevědomí je základem spokojenosti a úspěchu v životě. Existují tři skupiny lidí – lidé s přehnaným sebevědomím, lidé se zdravým sebevědomím a lidé s nulovým sebevědomím. První a třetí skupina je skoro totožná, akorát na druhé působí jinak. 

Člověk s přehnaným sebevědomím působí jako Brouk Pytlík – všechno zná, všude byl, on je ten nejlepší, on umí všechno nejlépe a ostatní jsou nuly, které netřeba respektovat. Povyšuje se nad ostatní, snaží se je srážet k zemi a díky tomu má alespoň na chvíli pocit, že je lepší. Ve skutečnosti ale má nízké sebevědomí a trpí pocity méněcennosti, jinak by takové chování neměl zapotřebí.

člověkem s nulovým sebevědomím jsme se setkali snad každý – je uzavřený, tichý, nevyčnívá, schovává se, neumí říct ne, neodvaží se říct svůj vlastní názor. V hlavě se peskuje za to, jaký je, chtěl by být jiný, ale myslí si, že to nedokáže. Neustále se podceňuje a nikdy neudělá krok vpřed za svým snem, protože se již dopředu vzdal.

člověkem, který má zdravé sebevědomí, je opravdu radost být. Každý má rád, když může být ve společnosti s úspěšným, sebevědomým, zábavným a otevřeným člověkem, se kterým se cítí dobře. Tito lidé vypadají, jakoby se již s dokonalým sebevědomím narodili, ale opak je pravdou. Většina z nich se tomu musela naučit. Musela si dát do pořádku vztah sám se sebou. Musela se naučit, jak se mít rád a že je v pořádku přesně takový jaký je. Musela si přiznat, že dělá chyby, ale když člověk nedělá chyby, tak neroste. Musela přijít na to, že úspěch je špatným učitelem. Většina těchto lidí prostě musela přesvědčit sami sebe, že jsou hodnotní přesně takoví, jací jsou a že jim na hodnotě nepřidává drahé značkové oblečení, nejnovější tablet od Apple či kabelka od Louis Vuitton.

Jaké máš sebevědomí Ty? Jak se cítíš sám se sebou? Dobře nebo naopak bys sám se sebou raději nebyl? Když se podíváš do zrcadla, co vidíš? Usměvavého člověka s osobitým kouzlem a jiskrou v oku a nebo smutný výraz ve tváři člověka, který urputně touží po uznání a respektu druhých lidí? Když se podíváš do zrcadla, řekneš si, že Ti to dneska opravdu moc sluší a nebo se zkritizuješ i za jeden pupínek na jinak dokonalé tváři? Věříš si nebo se naopak podceňuješ?

Pokud  jsi přišel na to, že se přikláníš spíše k té druhé variantě odpovědi, pak čti dál!

Zde Ti nabízím 10 jednoduchých kroků ke zvýšení Tvého sebevědomí a jestliže se budeš alespoň jedním z těchto kroků denně zabývat, uvidíš v následujících dnech u sebe značný pokrok!

1)      Používej pozitivní afirmace. Několikrát denně si stoupni před zrcadlo, usměj se na sebe a řekni si: „Dneska Ti to fakt sluší.“ Nebo „Mám se rád.“ či „Dokážu vše, na co sáhnu.“

2)      Překonej svůj strach. Zcela jistě Tě láká nějaká činnost, například chození do tanečního kroužku, ale máš strach tam jít, protože se neustále podceňuješ a bojíš se, že to nezvládneš. Ale proč to vzdávat ještě před startem? Takhle se nikdy nedozvíš, zda by Ti ten tanec skutečně nešel, jak si myslíš a takhle nikdy nezjistíš, že bys mohl být v tanci opravdu dobrý. Kdo ví, třeba přijdeš na to, že tanec je Tvým skrytým talent, že Tě to nesmírně naplňuje a baví. Prostě neváhej a aspoň to zkus! Za zkoušku nic nedáš!

3)      Rozvíjej své silné stránky a talenty. Hodně lidí se soustředí na své slabiny, snaží se je vylepšovat a své silné stránky nechávají zakrnět. Jenže s takovou budou jen průměrní. Oni budou ve všem sice dobří, ale nikdy nebudou v nějaké oblasti nejlepší. Důležité je se soustředit na své silné stránky, ty vypilovat k dokonalosti a dělat to, co Tě baví! Je jedno, že máš slabiny, kdo je nemá! Ale když děláš to, co Ti jde dobře, piluješ svoje silné stránky a neustále se zlepšuješ, jednoho dne nastane doba, kdy v té činnosti budeš nejlepší!

4)      Měj k dispozici mentora či kouče. Najdi si k sobě někoho, kdo se soustředí na Tvá pozitiva a Tvé silné stránky. Někoho, kdo Tě podporuje na cestě za Tvým snem, věří v Tebe a ve Tvé schopnosti.

5)      Neboj se učit novým věcem. Pracovní trh po takových lidech, kteří mají ochotu na sobě pracovat a neustále se něčemu novému učit, prahne a takoví lidé mají velkou šanci, že to místo dostanou, než lidé, co mají sice vysokoškolský titul, ale už mají pocit, že všechno umí a učit se již nic nepotřebují. Navíc, když se učíš novým schopnostem a rozvíjíš je, opět máš ze sebe dobrý pocit, že pro sebe něco děláš a zároveň, že jsi díky tomu o krok napřed před konkurencí.

6)      Dotáhni věci do konce. I když se Ti do toho moc nechce, prostě si řekni „Nepodporuji odkládání věcí na pozdější dobu“ a vrhni se na to. Čím dřív to budeš mít hotové, tím dřív se budeš moci pochválit a pak se odměň něčím, co Ti udělá radost.

7)      Vizualizuj. Aspoň na pět minut denně zavři oči a představuj si ve své mysli, jaké to bude, až budeš mít dokonalé sebevědomí. Pokud Ti to nejde, představ si, jak se asi cítí Tvoje oblíbená herečka či herec, který má dokonalé sebevědomí. Představ si, že Ti ho na chvíli půjčil/a. Prociť to v sobě.

8)      Stýkej se s lidmi, kteří jsou sebevědomí, pozitivní a úspěšní. Jejich nálada a vyzařování Tě dřív nebo později nakazí a budeš chtít mít sebevědomí jako oni a usilovat o to!

9)      Pečuj o své tělo a svůj vzhled. Jez zdravě, hodně pij čisté vody, používej kvalitní kosmetiku, dbej na správnou hygienu. Tvoje tělo to ocení a Ty se budeš cítit lépe a hezčí!

10)   Hodně se směj, smích je lék na všechno! I když se Ti do smíchu nechce a musíš se z počátku do něj nutit, postupem času Ti to pak už půjde samo a Ty se budeš už jen pořád smát, smát, smát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Czerneková | úterý 2.4.2013 20:22 | karma článku: 12,43 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Jana Czerneková

Když chcete vyčnívat a jít si za svým...

„No ty ses asi už dočista zbláznil!“ slyším křičícího taťku, jehož obličej hraje všemi barvami. „Tati, potřebuji tvoji podporu. Kdo jiný by měl za mnou stát než můj milovaný rodič?“ říkám pomalu. „No já tě v tom podporovat nebudu! To nemůžeš normálně vystudovat a pak si najít jistou práci, jako každý normální člověk? To si pořád musíš vymýšlet nějaké fantas magorické nápady, jak uniknout spořádanému životu?!“

21.2.2015 v 7:56 | Karma: 7,76 | Přečteno: 425x | Osobní

Jana Czerneková

Jediných lékem na všechno je Láska

Jak jistě někteří víte, před pár dny jsem se z ničeho nic ocitla v nemocnici s bolestí břicha, ze kterých se nakonec vyklubal zánět slepého střeva. A tak jsem nestačila skoro ani mrknout okem a už jsem byla pod kudlou.

18.3.2014 v 10:32 | Karma: 8,72 | Přečteno: 356x | Ostatní

Jana Czerneková

Trochu jiný pohled na sebe-vědomí

Nízké sebevědomí, vysoké sebevědomí, zdravé sebevědomí, nezdravé sebevědomí, nulové sebevědomí, ztracené sebevědomí... Jaké máte sebevědomí vy? A co kdybych vám řekla, že sebevědomí by mohlo existovat jen jedno?

21.1.2014 v 9:26 | Karma: 7,00 | Přečteno: 814x | Ostatní

Jana Czerneková

Peníze - proč někoho milují a druhých se bojí

Peníze. To je citlivé téma, které nejednoho z nás zvedá ze židle. Téma, o kterém jiní raději zarytě mlčí a je pro ně tabu a jiní zase peníze rozebírají v jednom kuse. Někdo je bohatý a na jejich účty naskakují nemalé částky, někdo má na druhou stranu hluboko do kapsy. Proč tomu tak je? Jak mít více peněz? To se dozvíte níže v mém novém článku.

6.1.2014 v 11:00 | Karma: 7,96 | Přečteno: 350x | Osobní

Jana Czerneková

Ať je ten rok 2014 lepší než ten předešlý!

A je to tady. Opět se nám rok s rokem sešel a jsme na jeho samém konci. Lidé si přejí na Silvestra a Nový rok kromě moře zdraví, štěstí a lásky také "Ať je ten nový rok lepší než ten předešlý!"...Otázkou je, jaký byl ten rok 2013? Byl lepší než rok 2012 nebo horší?

27.12.2013 v 11:57 | Karma: 5,09 | Přečteno: 309x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ruští agenti chtěli zabít Zelenského, měl to být dárek Putinovi k inauguraci

7. května 2024  15:06,  aktualizováno  15:18

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) v úterý oznámila, že odhalila skupinu agentů ruské tajné...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25,  aktualizováno  15:17

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Vláda pomůže ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody, částku upřesní

7. května 2024  5:34,  aktualizováno  15:17

Přímý přenos Vláda pomůže ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. „Zaslouží určitou míru podpory,“ řekl po...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  14:58

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 493x
Píšu články o osobním růstu pro mladé lidi, kteří chtějí vzít svůj život do vlastních rukou a chtějí mu dát ten správný směr. Píšu články pro ty, kteří chtějí žít život podle svých představ a ne život podle očekávání druhých lidí.

Více článků je na mém webu www.koucpromlade.cz
 

Seznam rubrik