Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezodpovědný národ má nezodpovědné politiky

Hledáš-li pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene! Pokud se nechají lidé obelhávat rok co rok a nemají odvahu na to si problémy vyřešit sami, tak se nemohou divit, že to tu vypadá, tak jak to tu vypadá. Občanská společnost je stále v plenkách a mnozí lidé dodnes považují její projevy za něco špatného a zesměšnění hodného. Politická kultura v této zemi tak přesně odráží kulturu firemní a především rodinnou. Bohužel!

Tak jak se lidé chovají k sobě, tak se politici budou chovat k nám. Jistě, najdou se mnozí, kteří dělají věci správně, ale podle mého názoru je to spíš menšina. Za pravdu mi dává statistika, která říká, že se každé druhé manželství rozpadá a v těch co se nerozpadnou je nemálo těch, které drží zuby nehty. Problémem tak je především komunikace, schopnost tolerance a vzájemné chtějí dosáhnout dohody. Na vině je v této souvislosti nejspíše fakt, že si lidé chtějí až příliš užívat a už vůbec je nezajímá, jaké to bude mít důsledky pro budoucnost. Osobní zodpovědnost za svá rozhodnutí je tak mnohdy pouze nepříjemným termínem, kterým se mnozí nechtějí vůbec zabývat a něco jako správná a dobrá politika jim nic neříká. Ostatně pro příklad netřeba chodit příliš daleko. Řečtí občané by mohli vyprávět, jaké je to užívat si státních výhod a nemyslet přitom na budoucnost, nyní je jejich nezodpovědnost dohnala v plné nahotě a důsledky budou o to bolestnější.

Jsme národ hospodských remcalů, kteří dokáží hodiny mluvit o svých problémech, ale pokud přijde na činy, tak mnohdy platí ono otřepané: "Skutek utek" a vymýšlejí se důvody proč něco nejde, místo toho, aby se hledaly způsoby jak to zařídit. To je také jedním z důvodů, proč máme přesně takové politiky, jaké si zasloužíme a žijeme životy, které žijeme. Do té doby, dokud se nezačneme skutečně aktivně starat a zajímat o sebe a především své okolí, tak do té doby se nic nezmění. Změna totiž málokdy přijde seshora, ale mnohem častěji jí lze očekávat zezdola - to by měli mít na paměti všichni ti, kterým se něco nelíbí.

Připadá mi, že se elektorát z větší části skládá z lidí lehce zmanipulovatelných a pouze menšina je natolik inteligentní, že dokáže o věcech přemýšlet s nějakým přesahem a důsledky - to je nejspíš důvod, proč musí politici před každými volbami oblbovat občany různými nesmysly, které jim, světe div se, podstatné procento voličů žere. Pokud by přeci hlouposti a lži nefungovaly, tak nebudou předvádět politické strany takové absurdní kampaně, jaké předvádějí zdejší politici. Pokud by byla většina elektorátu inteligentní, tak nikdy nemohou kampaně vypadat tak, jak vypadají v naší zemi, neboť by na takové kampaně nebylo voličstvem reflektováno. Opak je pravdou a kampaně stávajících politických stran v podobě, jaké je známe, jsou bohužel víceméně úspěšné, což svědčí pouze o slabé inteligenci masového elektorátu. Chybí zde souboj vizí a věcná diskuse nad problémy, které je potřeba řešit. Do všeho vstupují nejvíce osobní zájmy politiků, vzájemné animnozity a urážky - ostatně stačí se podívat na jednání sněmovny, aby si člověk udělal dokonalou představu o stavu naší politické kultury.

Vidím zde proto jedinou šanci na změnu a tou je zapojení se běžných lidí do politiky, se snahou ovlivňovat rozhodnutí a běh věcí, které se jich a jejich okolí týkají. Družstevní úrovní počínaje, komunální politikou pokračujíc a národní politikou konče. Jedině tak lze vyvolat tlak na stávající politiky a přinutit je dělat věci, které jsou ve skutečném zájmu jejich občanů a nikoliv jich samotných. Stávající politici se totiž v drtivé většině nejvíc děsí právě představy, že zde bude sebevědomé obyvatelstvo, která hodlá aktivně řešit své problémy a které je může kdykoliv nahradit v jejich funkcích. Je proto potřeba využít tohoto faktu a politiky tak přinutit dělat věci, které mají. Jenom tak se mohou věci zlepšit, nikdo jiný než vy totiž vaše problémy nevyřeší.

Autor: Petr Čunderlík | čtvrtek 16.2.2012 16:50 | karma článku: 41,00 | přečteno: 6429x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer