Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

baloun

17. 2. 2012 11:36
Elitami se stávají lidé,

o které by si člověk neopřel kolo, tvrdí nick "silný kuřák".

Tím přesně vystihl to, co kritizuje autor ve svém článku.

Elitou se nikdo nestane, elitou ho udělají ostatní. A pokud bude masa vybírat elity podle toho, kolik špíny dokážou nakydat na druhé, pak to tu bude vypadat tak, jak to vypadá.

Dokud lidi nevstanou od svejch "Růžovek" a bůhvíčeho ještě, a nezačnou se starat o svoje věci sami, nic se nezmění.

1 0
možnosti

kluvi

17. 2. 2012 10:24
stará pravda

každý národ má takú vládu akú si zaslúži.

0 0
možnosti

každý svého štěstí strůjce

17. 2. 2012 9:09
je to tak

souhlasím s tímto pohledem. je to občanská společnost, která selhává. jeden každý z nás má větší vinu na současné situaci než politici. ti dělají jen to, co jim projde. projde jim toho hodně, bohužel. přidejme k tomu naprostou nenávist společnosti k elitám a bezbřehé rovnostářství a vzniká nám tu balast, kdy se pseudo bojuje mezi tvz. levicí a tzv. pravicí a nic se přitom neřeší. většina řešení asi nechce.

0 0
možnosti

silný kuřák

17. 2. 2012 9:54
Re: je to tak

Mýlíte se... Přesně to vystihl přispěvatel studánka pode mnou... Nevidím zde naprostou nenávist k elitám... Jen se elitami třeba stávají lidé, o které by si člověk neopřel kolo. Je to součást systému, který Vám předhazuje elity buď jako samy sebe, anebo takové, které nejsou ani trochu nebezpečné...Dnešní systém je velice těžko napadnutelný a to i třeba kvůli jasně kriminální činnosti, vidíte to sám..Není špinavost, která by nebyla našimi politickými elitami praktikována, a přesto nemáte možnost jakkoli vystoupit.

1 0
možnosti

studánka

17. 2. 2012 8:28
Jste na omylu, na vině je systém.

Za Vámi kritizované věci nemohou lidé, občané, voliči, ale celkový nastavený systém. Podle mne velice chytře nastavený tak, aby jej nebylo normálními prostředky možno změnit. Tedy kromě revoluce, což není normální prostředek. Vstup nových lidí do politiky, která existuje ve zmíněném špatném systému voleb a nejen jich, ničemu nenapomůže. Změnit je nutno především onen systém. Vše ostatní špatné se změní poté samo.

1 0
možnosti

peterudes

17. 2. 2012 14:19
Re: Jste na omylu, na vině je systém.

občan je nositelem nejvyšší moci, nikoliv nějaký systém...

0 0
možnosti

carolusI

17. 2. 2012 4:14
Je to spíš o absenci

skutečné elity. Vlastně už od nacistické okupace jsou u nás elity tvrdě decimovány a vytlačovány do emigrace. Ti co dnes vládnou, se k elitě rozhodně počítat nedají.  Zkuste zapátrat ve svém okolí, kolik inteligentních a skutečně čestných lidí znáte. Nebo jen popřemýšlejte kolika svým známým můžete  na čestné slovo a bez obav půjčit větší částku.

1 0
možnosti

Pavel_D

17. 2. 2012 8:57
Re: Je to spíš o absenci

Ano, tohle je základní příčina. Úroveň obyvatelstva je krásně patrná i z blogů a diskusí. Kvalita naší populace stále klesá. Jedna z příčin je, že donedávna ekonomická situace snižovala možnost vzdělaných lidí založit včas rodinu. Kdo sleduje TV pořad Fenomén, jistě si všiml, že mladí soutěžící s IQ kolem 150 jsou nejvíce z malých měst a obcí.

Další problém plyne z existence politických stran a z volebního systému, který neumožňuje přidělovat negativní preference. Proto může uspět i zcela nevhodný kandidát, dá-li ho strana na přední místo, případně se nechá "probublat" i z místa nevolitelného. Např. u nás se dostal na post starosty kandidát, který byl co do preferencí až na čtrnáctém místě.

Jak napsal Jan Zábrana: demokracie potřebuje lidi vyspělé.

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

17. 2. 2012 0:28
S premisami souhlasím,

ale se závěrem už tak ne. Všeobecné volební právo je ve skutečnosti problémem demokracie. Už Perikles, v podstatě zakladel demokracie, porhlašoval, že lůza nemůže volit. A vždycky si vzpomenu na Jiránkův vtip: "Nezlobte se, pane profesore, ale dva blbci mají ve volbách dvojnásobnou cenu, než vy."

Pokud bude všeobecné volební právo, bude výsledek průměr. Ti nejlepší budou vyváženi těmi nejhošími. Ti, kteří se zajímají a myslí těmi, co skáčou na nejstupidnější reklamy. Ve skutečnosti těch špatných bude víc - ono to chce jednak nějaké schopnosti (řekněme inteligenční, i když zjednodušuji) a druhak zajímat se. Takže část potenciálně schopných se přesouvá na druhou stranu.

A praktická zkušenost ukazuje, že více či méně pitomá hesla, útoky na pudy apod fungují nejlíp. A nejen u nás, všude na Západě. I Obama vyhrál v podstatě jen heslem "Změna". Yes, we can.

Problém je - jakým způsobem to volební právo omezit, aby nevznikla diktatura, totalita?

0 0
možnosti

carolusI

17. 2. 2012 3:45
Re: S premisami souhlasím,

No tak zavedete volební právo jen pro někoho. A kdo rozhodne komu ano a komu ne?  Ten systém je předem určený k záhubě. Všeobecné volební právo nevede k průměru. Ale chrání společnost před vychytralými, i když jen částečně. A ti skutečně chytří mají šanci přesvědčit většinu a přiklonit jí k dobrým řešením.

0 0
možnosti

sucipej roznec druhy

16. 2. 2012 23:51
To je zkratka demokracie

Prumerny volic je dost chabe stvoreni. A cela polovina elektoratu je na tom jeste hur...

0 0
možnosti

lukim

17. 2. 2012 5:33
Re: To je zkratka demokracie

Demokracie = nejhorší způsob vládnutí!! To už věděli staří Řekové a proto v dobách různých krizí ustanovovali do čela panovníky - diktátory.

0 0
možnosti

kleo

16. 2. 2012 20:36
spíš je to naopak,

političtí představitelé by nám měli jít příkladem, stejně jako rodiče musí být vzorem pro své děti, ryba smrdí od hlavy:-P

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

17. 2. 2012 11:51
Re: spíš je to naopak,

jenze kde se tam ti politicti predstavitele vzali?

Vezmete si, kdyby si mohlo dite voit, jak se bude chovat jeho rodic. Myslite, ze by si dite vybralo rodice, co by mu sliboval neomezene bonbonu, zvykacek, cukrove vaty, vecere u McDonalda a hracky nebo rodice, co by po nem chtel domaci povinnosti, aby se ucilo a kladl duraz na zdravou stravu?

0 0
možnosti

J i ř í

16. 2. 2012 18:17
Ano a ne

Celkem souhlasím s Vaší analýzou příčin. Nesouhlasím s navrhovaným řešením: Říkáte, že většina lidí je nezodpovědná, netolerantní, neschopná komunikace. A "běžné llidi", tedy tuto většinu chcete zapojovat do politiky. Myslíte, že když "běžný člověk" vstoupí do politiky, tak se bude chovat lépe než současní politici? Pochybuji. Podle mě bychom spíš měli přestat zdůrazňovat, jak jsme "specifičtí" a že víme všechno lépe než Evropa. Pak bychom možná začali z Evropy přebírat to dobré.

0 0
možnosti

zberanek

16. 2. 2012 17:48
Je to složitější

Trochu zjednodušené vidění Česka. Rozhodně bych netvrdil, že lidé s dobrými názory jsou v menšině. Je to složitější, nechali jsme v politice bývalé členy STB, ti byli školeni na ovládání mas a lidí a také ty masy a lidi ovládají. Jsou v různých stranách, navenek ty strany se tváří jako levice, pravice, střed, atd.., ale jde jen o to, aby lidé zvolili stále ty stejné lidi, kteří jen cestují průřezem stran. A tak kvete korupce, klientelismus a stále ti stejní lidé jednou zadlužují zemi a podruhé se tváří jako hospodáři, doplatíme na to všichni. Je třeba volit jednu stranu, která ještě nebyla v PS ( a také tam nebyli její politici) a dát jí co nejvíce hlasů, jinak se toho marastu nezbavíme.

2 0
možnosti

jaromirka

17. 2. 2012 6:26
Re: Je to složitější

už to tady bylo VEVERKY a jak to dopadlo?!?! RvRv

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer