Nezodpovědný národ má nezodpovědné politiky

Hledáš-li pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene! Pokud se nechají lidé obelhávat rok co rok a nemají odvahu na to si problémy vyřešit sami, tak se nemohou divit, že to tu vypadá, tak jak to tu vypadá. Občanská společnost je stále v plenkách a mnozí lidé dodnes považují její projevy za něco špatného a zesměšnění hodného. Politická kultura v této zemi tak přesně odráží kulturu firemní a především rodinnou. Bohužel!

Tak jak se lidé chovají k sobě, tak se politici budou chovat k nám. Jistě, najdou se mnozí, kteří dělají věci správně, ale podle mého názoru je to spíš menšina. Za pravdu mi dává statistika, která říká, že se každé druhé manželství rozpadá a v těch co se nerozpadnou je nemálo těch, které drží zuby nehty. Problémem tak je především komunikace, schopnost tolerance a vzájemné chtějí dosáhnout dohody. Na vině je v této souvislosti nejspíše fakt, že si lidé chtějí až příliš užívat a už vůbec je nezajímá, jaké to bude mít důsledky pro budoucnost. Osobní zodpovědnost za svá rozhodnutí je tak mnohdy pouze nepříjemným termínem, kterým se mnozí nechtějí vůbec zabývat a něco jako správná a dobrá politika jim nic neříká. Ostatně pro příklad netřeba chodit příliš daleko. Řečtí občané by mohli vyprávět, jaké je to užívat si státních výhod a nemyslet přitom na budoucnost, nyní je jejich nezodpovědnost dohnala v plné nahotě a důsledky budou o to bolestnější.

Jsme národ hospodských remcalů, kteří dokáží hodiny mluvit o svých problémech, ale pokud přijde na činy, tak mnohdy platí ono otřepané: "Skutek utek" a vymýšlejí se důvody proč něco nejde, místo toho, aby se hledaly způsoby jak to zařídit. To je také jedním z důvodů, proč máme přesně takové politiky, jaké si zasloužíme a žijeme životy, které žijeme. Do té doby, dokud se nezačneme skutečně aktivně starat a zajímat o sebe a především své okolí, tak do té doby se nic nezmění. Změna totiž málokdy přijde seshora, ale mnohem častěji jí lze očekávat zezdola - to by měli mít na paměti všichni ti, kterým se něco nelíbí.

Připadá mi, že se elektorát z větší části skládá z lidí lehce zmanipulovatelných a pouze menšina je natolik inteligentní, že dokáže o věcech přemýšlet s nějakým přesahem a důsledky - to je nejspíš důvod, proč musí politici před každými volbami oblbovat občany různými nesmysly, které jim, světe div se, podstatné procento voličů žere. Pokud by přeci hlouposti a lži nefungovaly, tak nebudou předvádět politické strany takové absurdní kampaně, jaké předvádějí zdejší politici. Pokud by byla většina elektorátu inteligentní, tak nikdy nemohou kampaně vypadat tak, jak vypadají v naší zemi, neboť by na takové kampaně nebylo voličstvem reflektováno. Opak je pravdou a kampaně stávajících politických stran v podobě, jaké je známe, jsou bohužel víceméně úspěšné, což svědčí pouze o slabé inteligenci masového elektorátu. Chybí zde souboj vizí a věcná diskuse nad problémy, které je potřeba řešit. Do všeho vstupují nejvíce osobní zájmy politiků, vzájemné animnozity a urážky - ostatně stačí se podívat na jednání sněmovny, aby si člověk udělal dokonalou představu o stavu naší politické kultury.

Vidím zde proto jedinou šanci na změnu a tou je zapojení se běžných lidí do politiky, se snahou ovlivňovat rozhodnutí a běh věcí, které se jich a jejich okolí týkají. Družstevní úrovní počínaje, komunální politikou pokračujíc a národní politikou konče. Jedině tak lze vyvolat tlak na stávající politiky a přinutit je dělat věci, které jsou ve skutečném zájmu jejich občanů a nikoliv jich samotných. Stávající politici se totiž v drtivé většině nejvíc děsí právě představy, že zde bude sebevědomé obyvatelstvo, která hodlá aktivně řešit své problémy a které je může kdykoliv nahradit v jejich funkcích. Je proto potřeba využít tohoto faktu a politiky tak přinutit dělat věci, které mají. Jenom tak se mohou věci zlepšit, nikdo jiný než vy totiž vaše problémy nevyřeší.

Autor: Petr Čunderlík | čtvrtek 16.2.2012 16:50 | karma článku: 41,00 | přečteno: 6429x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80