Lépe naučit Afričany ryby lovit, nežli si ryby pouze brát

Zamiloval jsem si Afriku, konkrétně Keňu, byl jsem zde již několikrát a doufám, že se ještě několikrát vrátím. Naučil jsem se dokonce svahilštinu do té míry, že zvládnu základní komunikaci (ve studiu stále pokračuji), neboť chci lépe porozumět a komunikovat s místními lidmi (byť se zde domluvíte anglicky) a také proto, že se jedná o jazyk, kterým hovoří cca 70-100 mil. obyvatel několika států a který lze považovat za jazyk světový. Na Keni mě fascinuje nejenom fantastická příroda, ale také místní kultura reprezentovaná různými kmeny, Kikuji počínaje, Sambury a Masaji pokračujíce a nejmenším kmenem El Molo konče. Keňa a vůbec téměř celá Afrika však trpí jednou zásadní nemocí a to je nevzdělanost, ze které pramení chudoba a nízká vyspělost významné části obyvatelstva.

Každodenním setkáváním se s místními lidmi a životem pod jednou střechou, jsem došel k názoru, že Afrika ani tak nepotřebuje pomoc ve smyslu zasílání peněz a jiné materiální pomoci, ale spíše potřebuje výraznou edukaci obyvatelstva. Toto je zásadní a klíčový problém celé Afriky. Nízká vzdělanost a částečná nevyspělost významné části populace vede k chudobě a z té se poté rodí dnešní problémy Afriky a to především zdravotní, bezpečnostní, zemědělské (potravinářské) a ekonomické.

Pouhým zasíláním množství peněz na konta místních zkorumpovaných vlád, či poukazováním peněz nevěrohodným organizacím, eventuálně lidem, nebo poskytováním jiné materiální pomoci nedocílíme změny stavu, o kterou by nám mělo jít. Namísto zajištění samostanosti a především soběstačnosti obyvatel Afriky, dosáhneme pouze prodloužení stávajícího stavu a nulového vývoje obyvatelstva.

Nejefektivnějším způsobem, jak Africe pomoci, je vzdělat obyvatele. Vzdělané a sebevědomé obyvatelstvo se poté postará o zbytek. Pouhým zasíláním peněz místním vládám, docílíme zhusta spíše stavu, kdy se napakuje několik jedinců a pomoc poté vyjde vniveč. Chcete-li pomoct, věnujte Africe svůj čas. Jako ideální způsob mi přijde forma různých občanských projektů, typu budování škol, vodovodů, a podobných zařízení a především vzdělávání místních lidí při této činnosti. Nestačí pouze postavit školu, či vodovod a odejít, ale při této stavbě, či jiném projektu, je potřeba co nejvíce zapojit místní lidi a při té příležitosti je učit i např. umění stavařství apod. Místo zasílání peněz, umožněme Afričanům pracovat v našich firmách a učme je naše znalosti a dovednosti. Místo zasílání potravinové pomoci, naučme dotčené obyvatelstvo pěstovat potraviny a chovat zvířata. Místo pouhého posílání doktorů do Afriky (což je samozřejmě bohulibá činnost a já ji podporuji) zapojme a vzdělejme místní lidi tak, aby se byli schopni o sebe postarat sami. Nesnažme se vodit neustále Afričany za ruku, ale dejme jim příležitost k tomu, aby se od nás mohli učit a předávejme jim naše zkušenosti, nikoliv pouze naše peníze. 

Občas mi přijde, jako by nevzdělané obyvatelstvo bylo naopak spíše cílem místních vlád, neboť jenom s nevzdělaným obyvatelstvem můžete "orat" a jeho stav a chudobu poté používat jako nástroj k získání peněz od západních vlád a lidí. Toto jednání několika vyvolených ve vládách některých Afrických států je morem pro celou Afriku a především pro její obyvatele. 

Jestliže je korupce brána na západě jako nešvar, který se objevuje v různých oblastech ekonomiky, ale nemá až tak negativní přímý vliv na život jednotlivých lidí (myšleno život x smrt lidí), je tato skutečnost v Africe naprosto fatální a neuvěřitelné korupční prostředí má naopak přímý vliv na život, nebo smrt obyvatel Afriky. Buďte proto prosím obezřetní, jakou formu pomoci zvolíte a snažte se dopředu vědět, jak bude vaše pomoc využita a předcházejte tak situaci, kdy posíláte např. peníze do černé jámy a vaše pomoc nedosáhne svého cíle. Podporujme Afriku a její obyvatelstvo, naučme je však spíše ryby lovit, nežli si ryby pouze brát.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Čunderlík | středa 15.7.2009 8:31 | karma článku: 19,31 | přečteno: 1644x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80