- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Konzumovat GMO - ano či ne?
Uznávaný kanadský vědec David Suzuki označil konzumaci geneticky modifikovaných plodin za masivní experiment na lidech. Podle jeho slov je totiž nemožné určit bez dostatečně dlouhého zkoumání a na dostatečně objemném počtu lidí to, zda tyto plodiny a jejich různé genetické mutace budou pro konzumaci zcela bezpečné.
Od roku 1994, kdy světlo světa spatřilo první geneticky modifikované rajče ´Flavr Savr´, jsou dnes a denně na světě bez našeho vědomí konzumovány plodiny, které jsou geneticky modifikované, a světová populace je tak vystavena nedobrovolnému a také nejmasivnějšímu experimentu v oblasti zemědělství a potravinářství ve své historii.
David Suzuki označil biotechnologické modifikování organizmů takzvaným horizontálním přenosem genů za špatné. Genetické inženýrství metodou horizontálního přenosu genů totiž manipuluje s organizmy, které by v přírodě nemohly typickým vertikálním přenosem DNA nikdy vzniknout.
Asi ani tomu nejlepšímu sedlákovi na světě by se nepodařilo „přesvědčit“ rajče dobrovolně k tomu, aby se pářilo s rybou, i kdyby kvůli tomuto spojení na svět mohli přijít jejich společní lepší a chutnější „potomci“. A přesně o tom je metoda horizontálního přenosu genů. Připadá vám to bláznivé? Ne tolik společnosti Monsanto, která bez jakýchkoliv omezení a jistoty o možných vedlejších účincích na naše zdraví manipuluje s nukleovými kyselinami a jejich modifikací.
Na principu horizontálního přenosu genů tak v jejich laboratořích v tichosti vznikají různé kombinace organizmů, které se poté dostávají do potravinového řetězce bez toho, aby na obalech potravin konečných produktů byly pro spotřebitele řádně označené.
A právě označování potravin, které obsahují GMO, je jedním z požadavků protestujících. A právě kanadský vědec David Suzuki k tomu pěstitele a výrobce potravin vyzývá a upozorňuje na to, že v každé demokratické společnosti by lidé měli mít právo vědět, co jejich potraviny obsahují.
Voliči v americkém státě Washington chtějí od výrobců a prodejců vyžadovat povinné označování geneticky upravených surovin. Teprve nedávno vyšlo na veřejnost, které velké potravinářské firmy utrácejí miliony dolarů na to, aby značení GMO zabránily.
Celý článek i s aktivními linky zde
http://www.velkaepocha.sk/2013110721697/Proc-protestuji-Modni-navrharka-na-pochodech-proti-GMO.html
Další články autora |
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha