Obrazem: Jak to vypadá na protestech v Kanadě proti GMO plodinám

Vloni jsem se dvakrát zúčastnila pochodu proti korporátnímu gigantu Monsanto a jeho GMO plodinám, které jsou z pohledu zodpovědných vědců brány jako špatné a zdraví škodlivé. První celosvětový pochod proběhl 25. května, druhý 12. října 2013. Je velice povzbudivé vidět, jak lidé pomalu začínají chápat škodlivý dopad GMO plodin na lidské zdraví i na přírodu, a postupně se do těchto pochodů zapojují.

Konzumovat GMO - ano či ne?

Uznávaný kanadský vědec David Suzuki označil konzumaci geneticky modifikovaných plodin za masivní experiment na lidech. Podle jeho slov je totiž nemožné určit bez dostatečně dlouhého zkoumání a na dostatečně objemném počtu lidí to, zda tyto plodiny a jejich různé genetické mutace budou pro konzumaci zcela bezpečné.

Od roku 1994, kdy světlo světa spatřilo první geneticky modifikované rajče ´Flavr Savr´, jsou dnes a denně na světě bez našeho vědomí konzumovány plodiny, které jsou geneticky modifikované, a světová populace je tak vystavena nedobrovolnému a také nejmasivnějšímu experimentu v oblasti zemědělství a potravinářství ve své historii.

David Suzuki označil biotechnologické modifikování organizmů takzvaným horizontálním přenosem genů za špatné. Genetické inženýrství metodou horizontálního přenosu genů totiž manipuluje s organizmy, které by v přírodě nemohly typickým vertikálním přenosem DNA nikdy vzniknout.

Asi ani tomu nejlepšímu sedlákovi na světě by se nepodařilo „přesvědčit“ rajče dobrovolně k tomu, aby se pářilo s rybou, i kdyby kvůli tomuto spojení na svět mohli přijít jejich společní lepší a chutnější „potomci“. A přesně o tom je metoda horizontálního přenosu genů. Připadá vám to bláznivé? Ne tolik společnosti Monsanto, která bez jakýchkoliv omezení a jistoty o možných vedlejších účincích na naše zdraví manipuluje s nukleovými kyselinami a jejich modifikací.

Na principu horizontálního přenosu genů tak v jejich laboratořích v tichosti vznikají různé kombinace organizmů, které se poté dostávají do potravinového řetězce bez toho, aby na obalech potravin konečných produktů byly pro spotřebitele řádně označené.

A právě označování potravin, které obsahují GMO, je jedním z požadavků protestujících. A právě kanadský vědec David Suzuki k tomu pěstitele a výrobce potravin vyzývá a upozorňuje na to, že v každé demokratické společnosti by lidé měli mít právo vědět, co jejich potraviny obsahují.

Voliči v americkém státě Washington chtějí od výrobců a prodejců vyžadovat povinné označování geneticky upravených surovin. Teprve nedávno vyšlo na veřejnost, které velké potravinářské firmy utrácejí miliony dolarů na to, aby značení GMO zabránily.

Celý článek i s aktivními linky zde

http://www.velkaepocha.sk/2013110721697/Proc-protestuji-Modni-navrharka-na-pochodech-proti-GMO.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Marie C. | čtvrtek 24.4.2014 23:34 | karma článku: 15,87 | přečteno: 809x