Rozhovor- s Jiřím konečným, který má ve své sbírce auto veterány

Vojenské, osobní i motocykly. Pan Jiří je veliký fanda do všech veteránů od motorek, až po traktory. Již od svých 12 let se zajímá o veterány. Jeho otec měl traktor svoboda, který dodnes slouží panu Jiřímu a má ho ve své sbírce stále v pojízdném stavu. Ve svých 16 letech se svým bratrem koupil německé vojenské auto KDF,které později od svého bratra i odkoupil a tím začal jeho veliký koníček.

Kolik máte přibližně veteránů ve své sbírce a jsou všechny v pojízdném stavu?

Mám celkem 5 aut pojízdných a několik aut v rekonstrukci, na kterých pracuji. Například Ruská Volha M21 z roku 1968, Škoda Roadster 450 z roku 1958 ta má plnění benzínu z vrchu a vyrobeno jich bylo kolem 1000 kusů a Tatra Hadimrška s tou je to složitější má dřevěnou kostru, která se musí celá nechat udělat znovu i dřevěná podlaha a potom i oplechovat, takže to je trochu náročnější. Tuto Tatru chtěli i v muzeu v Kopřivnici, ale já si ji chci ponechat a zrekonstruovat ji sám.

A ty pojízdné auta ty, se kterými jezdím na srazy to jsou Tatra 805 valník z roku 1956, hasičské auto Erena z roku 1953 a bojový německý KDF(Kaďour) z roku 1944. Také mám motorky Java 175, Standart 125, DKV-německá Java robot a dva Stadiony.

Který veterán z vaší sbírky je podle vás ten nejcennější?

Určitě KDF ty jsem měl dva ,ale udělal jsem s nich jedno pořádné auto to původní bylo o moc nižší a podvozek byl z WW brouka i motor, ale já chtěl, aby byly zachovány všechny díly v původním stavu což mi dalo zabrat.

Kolik vojáků se do takového auta vešlo a bylo možné s ním jezdit i terénem?

Tak terénem s ním jezdím do dnes má zadní náhon a samosvorný diferenciál s tím vyjedu všude. Je to čtyřtakt s počtem 4 válců a má 25 koní, což je docela slušné. Míst k sezení je pro 4 lidi. Jedna zajímavost ještě byly vyráběny KDF vodníky,ale těch je moc málo a jsou poměrně drahé, ale toho nemám.

Uvažujete ještě o rozšíření své sbírky? Neuvažoval jste o prodeji některých svých exponátů?

Ano ještě bych chtěl Wilyse já jsem vždycky slintal, když jsem ho viděl, takže ten v mé sbírce ještě chybí. Jednou jsem už si řekl, že to prodám,ale přešlo mě to, také byla nabídka výměny mercedesu za KDF, ale s tím jsem nesouhlasil. Vše bych chtěl jednou dát svým synům.

Zmínil jste se o nějakém klubu se kterým jezdíte na srazy a pořádáte i akce mohu vědět jaké?

Já se přihlásil je to už dávno do Klubu Terénních vozidel 4x4 Havířov, ale bylo nás moc a tak od roku 2008 vznikl nový klub ve Frýdku- Místku Klub Historických Vozidel 0034  F-M .S těmi jezdíme na různé srazy a předváděcí akce, dětské dny, míváme i soukromé akce jako je vaječina s vyjížďkou po Beskydech, ale v posledních několika letech jezdíme i do Polska, na tamní veliké akce.

Ještě poslední otázka neuvažoval jste o svém vlastním muzeu?

Ano, kdyby byly peníze tak bych určitě něco udělal, protože prostory zde pro to mám.

Děkuji za rozhovor

 

 

 

 

 

Autor: Alena Cmielová | úterý 29.6.2010 20:50 | karma článku: 9,57 | přečteno: 1935x