Letošní jaro jako by zaspalo

Vydatné deště jen komplikují zemědělcům práci na polích, na které nejde vyjet s žádnou technikou. V některých místech jsou ještě pořád vytvořeny laguny po záplavách. Pokud nebude delší dobu pěkné slunečné počasí, tak voda v polích a na zahradách nebude mít možnost jak vyschnout.

Drobní zahrádkáři si stěžují, že mají problémy se svými záhonky, které nejdou okopávat ani ručně, jak jsou promočené a na určitých místech, kde by už měly vzcházet brambory ještě pořád stojí voda a nic neroste.

Povodně na Moravě vše ještě více zkomplikovaly a je možné, že zde letošní úroda plodin a zeleniny bude dosti nízká. Minulým rokem bylo plno rozkvetlých stromů a bzučení včel šlo slyšet už z dálky, ale letos včely neopylují a jen zřídka jsou vidět.Letos bude patrně i menší množství medu, který je tak zdravý užívat v období nemocí.

Nejen ovocné stromy trpí pod nárazy krup a přívalovými dešti, ale i jiná drobná zelenina cibule, česnek, jahody a ostatní plodiny.

Množí se plísně a přemnožují slimáci, kterým toto deštivé počasí vyhovuje.Bude problém se jich ze zahrádek vůbec zbavit a pokud se nepoužije určitá chemie, tak všechno sežerou, jako mne minulým rokem veškerý salát a to jsem na ně zkoušela i pivo.

 

Ale meteorologové nás přesto pořád varují před bouřkami a krupobitím, které nás mají doprovázet až do konce měsíce května. Obrňme se proto trpělivostí a doufejme, že se počasí už konečně umoudří…

 

 

Autor: Alena Cmielová | středa 26.5.2010 15:23 | karma článku: 7,28 | přečteno: 726x