Frýdek-Místek protančil 7.dní z mezinárodním folklórním festivalem

Ve Frýdku-Místku se zpívalo a tančilo konal se 17. ročník Mezinárodního Folklórního Festivalu. Celých sedm dní měli možnost lidé sledovat tance a zpěv folklórních souborů. Festival trval od 14.6.-20.6.2011.

Folklórní soubory přicestovaly nejen z blízkého okolí, ale i daleké Ruské Federace. Folklórní soubor Sputnik z města Tambov, který se líbil snad úplně každému. Frýdek-Místek navštívil i soubor z daleké Indie z města Ahmabádát s názvem Spandam, něžné krásné Indky v úžasně zdobených krojích tančily jako víly. Folklórní soubor Venezuela Tierra de Encanto s Caracasu v ohnivých krojích s podtextem tance a namlouvání. Maďarský soubor z předměstí Peště s názvem Kis Csepel dozvěděli jsme se, že tanečnice musí mít aspoň troje sukně, myslím, že každý při tanci se snažil je spočítat, jestli jsou opravdu tři. Jejich žhavý tanec roztleskal diváky natolik, že chtěli přídavek tance. Byla možnost se podívat na tanečníky z nedalekého Polska  města Žabnica folklórní soubor Malý Hašnik. Už o něco známější a nám Slovenštinou blízcí folklórní soubor Vyhorlat s kterým si tleskali diváci do rytmu. Ale nesmí se opomenout Česká Republika a naše folklórní soubory, jako je Kyjovjánek z města Kyjov a Frýdecký soubor Ostravica " Malá Ostravica " a mnoho dalších....

Tančilo se na několika místech a dlouho do noci. Soubory měly krásně nasvícenou scénu a v nočních hodinách vířící sukně tanečnic kouzlo okamžiku jen umocňovalo. Tančilo se pod hvězdami, ale i na prudkém slunci a chvílemi i pod kapkami deště. Stánky s různými pochutinami lákaly svou vůní mlsné návštěvníky na ochutnávku, nebo stánky s upomínkovými předměty a ručně zdobené a dělané výrobky lákaly ke koupi usměvavé stánkařky. Na tanečníky a zpěváky se přišlo podívat mnoho diváků a už v této chvíli se mnoho z nich těší na další rok.

Autor: Alena Cmielová | pondělí 20.6.2011 18:40 | karma článku: 9,61 | přečteno: 1251x