Zabíjejí mobily včely v USA ?

Mobily, bezdrátové komunikace, internet, satelitní telefon, satelitní a pozemní digitální televizní a rozhlasové vysílání, mikrovlnné počítačové sítě, wifi, atd, atd. V poslední době už čteme i o bezdrátovém přenosu energie. Zvláštní technologie, které nezamořují životní prostředí viditelně jako třeba auta, pračky či PET lahve. Neustále zamořují naše ovzduší neviditelným mikrovlnným vlněním a zjevně jakoby nikomu nevadí. Neuklízí se na skládku, zůstávají stále mezi námi, ale pravděpodobně nejsou tak úplně neškodné, jak se obecně v médiích tvrdí.

P. Chalupa

Bohužel je to tak, fenomén posledních let a hlavně byznys, jaký tu dlouho nebyl, mobilní komunikace (nejen telefony), zaneřáďují nepřetržitě naše životní prostředí neviditelnými mikrovlnami o rozličných frekvencích, vlnových délkách a intenzitě. Ze zdravotního hlediska se jedná o oblast poměrně málo prozkoumanou, zejména co se týká dlouhodobých vlivů. Už z toho důvodu, že se jedná v podstatě stále o novinku. Vezměte si například jen dobu, kterou je dnes třeba na schválení nového léku. V současné době je to kolem 5-10 let.

V této souvislosti mě zaujal nenápadný článek v populárně-vědeckém časopise 21. století o hromadných úhynech včel v USA. Odhaduje se, že za posledních několik málo let uhynuly v USA 2/3 všech včelstev. Příčiny nejsou dosud přesně známé, ale podle posledních studií je dosti pravděpodobné, že tím viníkem mohou být právě řečené mikrovlnné komunikace, které zejména v posledních letech zaznamenaly obrovský nárůst v šíři i intenzitě.

Pokud by to byla pravda, a včely by podléhaly mikrovlnám, lidstvo má před sebou další velice vážný problém. Je zřejmé, že bez včel, které opylují mimo jiné řadu významných hospodářských plodin, by lidstvu ubyla minimálně významná, ne-li rozhodující, část potravin. Důsledky takového vývoje by byly pro řadu oblastí katastrofální. Je tedy podle mého názoru více než načase (jestli už není pozdě), aby se v této oblasti neviditelného ale možná o to více a rychleji zaneřáděného životního prostředí udělalo jasno a pořádek podepřený solidními vědeckými výzkumy. Osobně ale pochybuji, že takovýto byznys ustoupí jakékoliv studii o škodlivosti mikrovln na cokoliv. Je ale s podivem, že i aktivisté zelených stran a hnutí tuto možná nejméně probádanou oblast doposud tak trestuhodně zanedbávají.

(zveřejněno také na www.jiricisar.com )

Autor: Jiří Císař | středa 18.7.2007 21:23 | karma článku: 7,46 | přečteno: 923x