Živý plot z tůjí

Pořídili jste si domeček se zahrádkou a těšili se, že na zahrádce budete pěstovat ovoce a zeleninu. Zpočátku šlo  vše dobře, úroda byla často nadprůměrná, ale náhle jsou záhony ve stínu a neroste tu ani plevel, natož pak ovoce?

 

Bydlíme již 40 let ve vilové čtvrti na okraji Prahy. Náš soused si vypěstoval podél hranic svého pozemku živý plot z tújí vysoký přes 4 metry. Tento plot nám zastínil výhled a výrazně zastínil naši zahradu – ve stínu se přestaly dařit  některé rostliny, přestaly plodit ovocné keře atd. Soused ale nechce  plot ostříhat ani na výšku 3 metry  a není přístupný žádnému kompromisu. Obrátili jsme se na obecní  úřad, ten nám však odpověděl, že mu tato stížnost nepřísluší. Můžete nám poradit, jaká jsou pravidla pro živé ploty a jak máme tuto záležitost řešit? Mělo by případně smysl  se soudit?

 

Občanský zákoník, účinný od 1. 1. 2014, stanoví pro tyto situace jasně v § 1013 odst. 1, že vlastník pozemku se musí zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (tzv. imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.

§ 1017 občanského zákoníku pak uvádí, že pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m platí přípustná vzdálenost od společné hranice pozemku 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. To však neplatí v případě, že je na sousedním pozemku les či sad, pokud stromy tvoří rozhradu (tedy cokoliv, co od sebe odděluje dva pozemky) nebo pokud se jedná o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.

§ 1017 pak dále stanovuje, že pokud pro to má vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil.

Pokud s Vaším sousedem není rozumná řeč, můžete ho pochopitelně pohnat k soudu. Jedná se však o zdlouhavé a poměrně nákladné řešení. V úvahu by přicházela zápůrčí neboli negatorní žaloba, tedy žaloba o zdržení se protiprávního zasahování do vlastnického práva. Jako žalobce byste zde musela soudu prokázat své vlastnictví a dále to, že žalovaný Vás ve výkonu Vašeho práva neoprávněně ruší, tedy obtěžuje stíněním. Žaloba by směřovala k okresnímu soudu, v jehož obvodu se nachází Vaše nemovitost. Pokud byste dospěla k tomuto rozhodnutí, je více než vhodné kontaktovat právníka a obeznámit ho detailněji s Vaší situací. Ještě před tím však zkuste souseda naposledy písemně vyzvat ke smírnému vyřešení věci a upozornit ho, že máte v úmyslu se obrátit na soud.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Ciprýn | úterý 23.10.2018 14:16 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1113x