Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poučení z Polska a měnových válek aneb jak (ne)přijít o střechu nad hlavou

V New York Times mne zaujal článek "Homeowners in Poland Borrowed in Swiss Francs, and Now Pay Dearly" o investorech z kruhů střední třídy, do rezidenčních nemovitostí v Polsku, kteří podlehli reklamní masáži finančních

tvrdě platit za své "moudré rozhodnutí" a jsou často na pokraji rodinné tragédie a finančního bankrotu. Vděčí za to válkám měn, cílenému oslabování Eura a dalších měn a tím i zvýšené negativní volatilitě kurzu svých domácích měn vůči švýcarskému franku.

Co se v Polsku vlastně děje? 

Poláci, pokud mají příjmy v PLN a musí převádět zloté na švýcarské franky, těžce na úvěrech prodělávají a hodnota jejich aktiv, v tomto případě nemovitostí se snížila až o 40%, jinak řečeno chudnou. Jejich příjmy nerostou, a protože je jejich měna cíleně oslabována, kupní síla vydělaných peněz klesá. Protože splácejí ve švýcarských francích, jejich závazky, dluh a splátky úvěrů naopak rostou až o 100%. 

Vysvětleme si pojem dluhového zadlužení a úspor v rámci finančního výkazu, což nám poskytne další vysvětlující pohled na situaci v Polsku a dalších zemích.

Základní finanční výkaz a finanční zdraví firmy, jednotlivce nebo domácnosti je tvořen rozdílem mezi příjmy a výdaji, které vytvářejí kladné nebo záporné cash flow, a jejich aktivy(renta, hotovost, nemovitosti, dluhopisy, akcie a pod.)  a pasivy (závazky, dluhy, hypotéky a pod.) na druhé straně, které ukazují hodnotu čistého majetku a výši kapitálu. Výsledkem je, že jste v plusu, na nule nebo v mínusu. 
Opakem příjmu jsou výdaje, opakem aktiv jsou pasiva, a opakem cash flow je čistý majetek. Aktiva jsou obecně něco, co si koupíte a vlastníte, přičemž vám zvyšují příjmy. Pasiva jsou věci, které Vám snižují příjmy, a pokud si na ně ještě nevýhodně půjčíte ( k této situaci došlo v Polsku). Rozdíl aktiv a pasiv nám zrcadlí hodnotu výsledného majetku a bohatství.se rovnají výslednému majetku.

Pokud se hodnota aktiv snižuje, hodnota majetku se také snižuje. Na druhé straně, pokud dojde k zvýšení hodnoty aktiv, hodnota majetku se rovněž zvýší. 

Pokud se hodnota dluhu zvýší, hodnota majetku se sníží. Pokud je hodnota dluhu sníží, hodnota majetku se zvýší. Lidé často podlehnou reklamě bank, klamou sami sebe a rádi vidí budoucnost v růžových barvách, tak jak chtějí, nebo naopak spekulují na negativní vlně (chamtivost a strach) bez toho, aby analyzovali nebo uvažovali selským rozumem. Tak uvažovali amatérští investoři v Polsku v letech 2000 až 2008. A proto se rozhodli pro úvěry, půjčky a hypotéky ve švýcarských frankcích (bez pojištění na pád zlotého) místo své polské měny, zlotých. 

Jsou dokonce v takové situaci, že nemohou nemovitost, na kterou mají hypotéky a úvěry prodat, protože hodnota dlužné částky převyšuje hodnotu tržní dané nemovitosti.

Polští majitelé domů musí platit za úvěry, které si nabrali až dvojnásobné splátky a hodnoty jejich výše úvěrů narostly o polovinu, protože švýcarská centrální banka přestala uměle udržovat kurz a kapitulovala před tržními silami - vzdala se svých intervencí. To je důležitá lekce pro všechny, kteří investovali do amerických dolarů, japonského jenu, eura nebo jakékoliv jiné měny. Všechny měny mohou prudce posílit i prudce oslabit. Dynamika měny nám dává jak příležitost k získání profitu nebo ztráty v rámci spekulací, které se často nevyplácejí. Používejte selský rozum.

Vzpomeňme si na účetní výkaz: aktiva - pasiva = čisté jmění. Z toho vyplývá, že budete bohatší, pokud si půjčíte na věci, které získávají na ceně. Budete chudší člověk, pokud si půjčíte na věci, které ztrácejí hodnotu, protože je dražší je splatit. Potíže Poláků (a nejen jich) se tak stávají politickou další rozbuškou na již tak silně rozbouřených vodách současného finančně-politického světa.

Psáno pro Klub Gruberteam & Projekt Dovolte Si Být Úspěšný

Autor: Tomáš tomascincala | pátek 13.3.2015 10:08 | karma článku: 19,28 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Tomáš tomascincala

ECB ruší veřejný dluh!

Dne 10. března Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že rozšíří program kvantitativního uvolňování o jednu třetinu, zvyšuje tak QE z 60 miliard € měsíčně na 80 miliard € měsíčně.

23.3.2016 v 12:46 | Karma: 19,32 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš tomascincala

Jak bojovat s nadměrnou kyselostí organismu?

Naše organizmy lépe fungují pokud jsou lehce zásadité. Špatné stravovací návyky nebo nesprávný životní styl posouvají acidobazickou rovnováhu našeho organismu směrem k jeho zvýšené kyselosti a může vyvolat řadu potíží a nemocí...

3.3.2016 v 10:56 | Karma: 24,99 | Přečteno: 1101x | Ostatní

Tomáš tomascincala

Nové výzkumy co pomáhá na imunitu

Zaujal mne článek Dary Mohammadi, že existují pouze dva způsoby, jak se lidské tělo dokáže vypořádat s invazí patogenů a infekcí, které mohou způsobit nachlazení a další onemocnění. A ani jedno z nich nezahrnuje vitamíny nebo

25.1.2016 v 11:51 | Karma: 13,10 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Tomáš tomascincala

Vánoce v Africe

Jak jsme slavili vánoce v Africe? Čas plyne jako bystrý horský potok. Je to bezmála již dvacet let které uplynuly od naší rodinné africké odysey. Bydleli jsme tehdy na jižní polokouli, v Jižní Afirce

26.12.2015 v 12:23 | Karma: 10,04 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ostatní

Tomáš tomascincala

800 eur měsíčně pro Finy a až 1000 franků pro Švýcary

Zaujal mne článek Olivia Goldhill, že ve Finsku a Švýcarsku diskutují o myšlence základního příjmu pro své občany.Ve Švýcarsku je plánováno uspořádání referenda na toto téma, ve Finsku chtějí všem dospělým občanům vyplácet

8.12.2015 v 12:18 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer řadu fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píší o tom co mne právě zajímá...