ECB ruší veřejný dluh!

Dne 10. března Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že rozšíří program kvantitativního uvolňování o jednu třetinu, zvyšuje tak QE z 60 miliard € měsíčně na 80 miliard € měsíčně.

ECB použije těchto 80 miliard € měsíčně na nákup dluhopisů. Většina z těchto dluhopisů budou státní dluhopisy. Když centrální banka nakupuje vlastní státní dluhopisy, s cílem, že je "nikdy neprodá", účinně ruší tyto dluhopisy. Může to dělat tak dlouho, dokud to bude možné (jako to dělají všechny centrální banky). Tento proces nejen snižuje nesplacenou části státních dluhů, ale také snižuje vládám úrokové výdaje, které musí platit za své dluhy, čímž se snižuje deficit jejich ročních rozpočtů (pokud je neutratí někde jinde, například na boj proti terorizmu a pod..).

 

Dosud takto ECB vymazala 1,3 bilionu € neboli 16% veškerého evropského vládního dluhu. A v příštích 12 měsících plánuje vymazat další téměř bilion €.

Je to svým způsobem nadějná správa, neboť by tak mohla více půjčit a podpořit tak vytváření pracovních míst, hospodářský růst a restrukturalizaci svých ekonomik.
ECB není jediná centrální banka, která takto vymazává své vládní dluhy prostřednictvím kvantitativního uvolňování. FED zrušil tímto postupem 2,5 bilionu $ neboli 13% veškerého amerického vládního dluhu. Bank of England (BOE) zrušila 375 miliard L neboli 23% veškerého vládního dluhu Velké Británie. A Bank of Japan zrušil 345 bilionů Yenů neboli 32% veškerého japonského vládního dluhu. Fed a BoE prozatím pozastavily své QE programy. Bank of Japan QE ale pokračuje měsíčně s tištěním 80 bilionů Yenů každý měsíc.

A co to znamená pro nás, Evropany? Měnové války nabírají větší otáčky, pokračuje skrytá devalvace našich úspor a pod. Ale můžeme se doopravdy radovat, že náš dluh klesá? Většina těchto dluhů, které centrální banky vymazávají převzaly z privátních zdrojů, kterým se velmi ulehčilo... Platí, že nakonec vše zaplatí obyčejný občan.  

Práno pro ekonomickou rubriku Klubu Gruberteam  

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš tomascincala | středa 23.3.2016 12:46 | karma článku: 19,32 | přečteno: 950x