Tak a je to venku

Mnoho lidí nevěří, že jako zemřelí s covidem jsou u nás započítáváni i ti, kteří zahynou při autonehodě, tak snad ministrovi zdravotnictví uvěří. A obvykle stejní lidé nechtějí věřit ani příplatkům nemocnicím za covidové pacienty.

Ministr Blatný dnes prohlásil ve Sněmovně:
"A to ještě pominu, že i smrti se vykazují úplně jinak, ale i když my vykazujeme každého, kdo zemře i na AUTONEHODU a má covid, jako člověka, který zemřel na covid, tak ten den máme kolem 150 mrtvých."
Vizte stenozáznam:

Nepřímo zde vlastně tvrdí (asi nechtěně?), včetně toho když přiznal, že vykazujeme jako covidové zemřelé i ty, kteří zahynou při autonehodě a mají v sobě covid, že Německá čísla Robert Koch-Institut sedí mnohem víc, jak ta naše. Proč tedy vykazujeme jako zemřelé s covidem zcela všechna takováto úmrtí včetně těch, která s touto nemocí nemají nic společného bohužel nevysvětlil. Jediné co mne napadá je to, že prostě chtějí a potřebují ten nouzový stav držet co nejdéle.

Druhá věc je, že si nyní ministr Blatný začal dávat, zcela mimo PES, podmínku na uvolnění opatření, aby se v nemocnicích snížil počet hospitalizovaných s covidem pod tři tisíce osob. Ovšem to by také musel zrušit anebo alespoň snížit ty příplatky nemocnicím za covidové pacienty. Je známo, že tam leží s diagnostikovaným covidem mnoho pacientů buď zcela bez příznaků anebo s lehkými příznaky.

Dokonce i nemocnice musí uvažovat ekonomicky, obzvlášť, když jim Vláda kvůli covidu zakázala provádět téměř jakékoli jiné neakutní léčení či operace. A pokud dostávají za covidové pacienty takto významné příplatky, tak se ani nedivím, že si je tam drží co to jde:

Modelace nákladů za týdenní léčbu onemocnění covid-19 v nemocnici (zdroj VZP)

"Přitom i když se platba za pacienty s koronavirem a bez něj na jednotce intenzivní péče výrazně liší, je podle ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera péče o ně téměř stejná.
„Rozdíl je hlavně v komplikovaném používání ochranných pomůcek u covid pozitivních pacientů, tedy bariérová ochrana personálu i okolních pacientů,“ uvedl ředitel Arenberger."

Samozřejmě chápu jisté zvýšené náklady, ale tohle mi připadá skoro jako výzva nemocnicím, ať si tam drží i bezpříznakové pacienty s covidem jako slepice snášející  zlaté vejce.

Autor: Ivo Cilich | čtvrtek 21.1.2021 19:15 | karma článku: 35,47 | přečteno: 2575x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48