Nizozemsko nedoporučuje veřejnosti nosit roušky a Billa je zavádí

Nizozemská vláda ve středu uvedla, že nedoporučuje veřejnosti nosit nelékařské roušky kvůli zpomalení šíření koronaviru, a tvrdí, že jejich účinnost v tomto směru nebyla prokázána.

Toto rozhodnutí dle Reuters oznámila ministryně zdravotnictví Tamara van Ark po přezkoumání Národním zdravotním ústavem (RIVM) a následovalo po schůzce zdravotnických a vládních činitelů poté, co v zemi došlo k novým případům koronaviru, které se v minulém týdnu zvýšily o více než třetinu.. Na místo toho doporučila více dodržovat sociální odstup, který mají v Nizozemsku 1,5 m. „Jelikož z lékařského hlediska neexistuje žádná prokázaná účinnost masek, tak se kabinet rozhodl, že žádná celonárodní povinnost nosit nelékařské masky, již existovat nebude,“ řekla Van Ark. Doposud byly v Nizozemsku povinné roušky v MHD a na letištích.

Šéf Národního zdravotního ústavu van Dissel citoval studie, které ukazují, že roušky pomáhají zpomalit šíření různých chorob, ale zůstávají nepřesvědčivé ohledně toho, že by mohly jakkoliv bránit vypuknutí epidemie koronaviru v Holandsku.

Argumentoval, že nesprávné nošení roušek spolu s horším dodržováním pravidel sociálního odstupu by mohlo riziko přenosu této choroby naopak ještě zvýšit, protože laická veřejnost není na správné zacházení s rouškami dostatečně vyškolena.

U nás v České republice jdeme naopak opačným směrem. V celé republice jsou někde roušky opět povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních včetně lékáren, ale v některých krajích dokonce zase i v hromadné dopravě a obchodech, přestože drtivá většina pozitivně testovaných se nakazila v domácnostech, v práci či na nějakém bouřlivém mejdanu a je potvrzeno, že v běžném styku se bez roušek stačí nezdržovat s cizími lidmi déle než čvrt hodiny na vzdálenost kratší dvou metrů.

Asi nejvíc mne v poslední době překvapilo rozhodnutí řetězce Billa, kde zaměstnancům nařídili nosit roušky povinně. Mají na to samozřejmě právo, ale dle serveru epravo.cz je zavedení povinnosti nosit roušky na pracovišti poměrně velkým zásahem zaměstnavatele do osobní integrity zaměstnanců, a proto je nutné vždy postupovat v souladu se zákonem. V první řadě je nutné důkladně zvážit míru rizika šíření onemocnění COVID-19 (pokud se v celém kraji, či okrese vyskytuje jen minimum případů, dá se předpokládat, že je míra rizika malá) a možnost zavedení jiných kolektivních či organizačních opatřeních (měření teploty, dostatečné rozestupy, práce z domova apod.).

Pro mne osobně to znamená, že se budu řetězci Billa vyhýbat do té doby, dokud to tam zase nezruší. Na to mám zase právo já. Pohled na roušky mi totiž poslední dobou nedělá dobře.

Dodatek: Dle informací z diskuze v centru Rotterdamu naopak od pozítří roušky na rušných místech lokálně zavádí a údajně to plošné nošení roušek v hromadné dopravě a na letišti ještě zrušeno není. Nepředpokládám ovšem, že by i Nizozemská ministryně zdravotnictví veřejně hovořila do větru, ministra zpěvu Kena máme pouze my ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Cilich | pondělí 3.8.2020 11:30 | karma článku: 27,81 | přečteno: 1970x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48