Kdo nečůrá s námi, čůrá proti nám?

Přiznám se, že když tak čtu některé blogy i příspěvky v diskuzích, začínám chvílemi i trošičku litovat toho, že jsem se na ty americký kluky šel také podívat a zamávat jim (ne, ve skutečnosti toho nelituji, dělal jsem to proto, že jsem byl zvědavý a i proto, aby se u nás cítili dobře a dobrý pocit jsem z toho měl nakonec i já sám).

Ale nějak mi holt pořád nejde pod fousy ten černobílý antagonistický pohled, protože mi to až příliš připomíná doby minulé, totalitní, jen tentokrát s opačným znaménkem. U komoušů ten pohled dokážu snad i pochopit (neschvaluji to, ale chápu, že nemohou jinak), ti už jiní nikdy nebudou. Ale jak to mám chápat u lidí zastávající idee demokracie anebo dokonce i svobody (což zdaleka není totéž i když si to mnozí lidé často pletou)? Proč zde kdokoli, kdo nesežere i s navijákem tu místní propagandu (zjednodušeně) "Rusko je nepřítel, protože proto!", je hned rusofil, kremlofil či putinofil? A ten kdo naopak nežere i s navijákem propagandu Ruska, tak je hned například válečný štváč a zaprodanec amerického imperialismu nebo co vlastně ještě?

Copak tito lidé nedokáží pochopit, že mnozí prostě nestojí a nechtějí stát ani na jedné straně (třeba i proto, že si myslí, že ani jedna strana není ta bezvýhradně "dobrá" či naopak bezvýhradně "zlá") a snaží se (možná naivně) o pokud možno co nejobjektivnější pohled? Že v žádném případě neobdivují Rusko, ale stejně tak neobdivují ani socialistickou EU a od té doby, co vede USA levičák Obama, tak mají velké výhrady i k nim? Jak píši výše, u komoušů mi to vlastně ani nijak nevadí, ale mrzí mne to u lidí se kterými bych vlastně měl sdílet podobné hodnoty i když se samozřejmě neshodneme na všem.

Já osobně si myslím, že "konflikt" Rusko vs. zbytek světa je uměle vyvolaný (a zrovna Ruskem zcela jistě ne, ti by tím vůbec nic nezískali, maximálně by tratili). A nechci zde spekulovat důvody kdo a proč stojí o válku v Evropě i když jistá podezření také mám a peníze tam hrají asi největší roli. Ale vůbec se mi to nelíbí. Navíc našeho společného nepřítele, který chce zničit naši civilizaci, já osobně vidím úplně někde jinde.

Je mi zcela jasné, že tohle se nebude líbit ani jedné antagonistické straně (však to také nepíši proto, abych se někomu zalíbil ... ještěže nepíši kvůli karmě ;-) ), ale já se prostě nehodlám stavět na jednu či druhou barikádu jen z ideologických důvodů, já o tom musím být opravdu zcela plně přesvědčen. A to nyní vážně nejsem. K tomu, abych se postavil na jednu stranu (tu jejich) mne nedonutili ani komunisti a nedonutí mne k tomu nikdo ani dnes.

Černobílé heslo: "Kdo nečůrá s námi, čůrá proti nám" mi prostě opravdu hodně vadí a svědčí dle mne hlavně o tom, kdo to prosazuje, bez ohledu na stranu (a bohužel to zde prosazují i lidé, kterých si jinak opravdu velice vážím - do svědomí si sáhněte každý sám). Ale nesnažte se mne prosím postavit na jednu či druhou stranu jen proto, že zrovna ten konkrétní můj názor odpovídá tomu Vašemu anebo mu naopak odporuje. Nebuďte jako ti komouši prosím! Já jsem já a jsem zde jen a pouze sám za sebe! Někdy se holt shodneme a jindy zase ne. To je život!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Cilich | pondělí 30.3.2015 19:45 | karma článku: 26,23 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48