Babiš s Hamáčkem už neumí žít bez nouzáku?

Nemohl mi ve čtvrtek uniknout emotivní až hysterický projev "rudé mikiny" Hamáčka ve sněmovně před hlasováním o dalším prosloužení nouzového stavu. Na projev Babiše jsem ovšem sílu neměl a spokojil jsem se s přežvýkáním médii.

Babiš tam prý mj. prohlásil "„Nouzový stav není výmysl vlády. Je to nutný prostředek, aby bylo možno realizovat plošná protiepidemická opatření, která mohou omezovat občanské svobody a plně využít pomoci Armády České republiky a Integrovaného záchranného systému“ a Hamáček mu hystericky sekundoval „Potřebujete, aby vám hasiči rozváželi vakcíny nebo respirátory? Zavolejte si taxislužbu. Nemůžou. Nemáme nouzový stav."

Jak se následně ukázalo, byla to lež. Nasazení armády i bez nouzáku totiž umožňuje zákon o ozbrojených silách a nasazení hasičů řeší třetí paragraf zákona o hasičském záchranném sboru. Neměl by tohle minimálně ministr vnitra moc dobře vědět? Totéž u prostředků ze Správy státních hmotných rezerv - zásoby a technika budou krajům poskytovány bezplatně i v případě, že hejtmani vyhlásí stav nebezpečí, což mnozí již deklarovali. Školy či divadla mohou zůstat nadále zavřená na základě opatření KHS či MZ podobně jako hospody a roušky může na konkrétních místech nechat povinné MZ na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ono se vůbec s koncem nouzového stavu na těch opatřeních mnoho nezmění, pouze budou některé více lokální dle aktuální situace a budou muset být lépe argumentačně podloženy, takže již nebudou moci být vydávány chaoticky pouze na základě dojmů a pocitů, protože by mohl hrozit soudní přezkum.

Ovšem měli bychom se ptát, proč Babiš s Hamáčkem takhle okatě lžou jen proto, aby mohli dál mít nouzový stav, když prakticky jediné co se s jeho koncem změní bude to, že si v současné třeskuté zimě budou moci lidé vyzkoušet a koupit nejen květiny, ale i zimní boty či bundu plus již nebude zcela zbytečný zákaz nočního vycházení jako v Protektorátu? Oni si nejspíš z toho nouzáku udělali fetiš bez kterého již nedokáží žít. O tom, kolik a komu díky tomu fetiši zůstává v kapsách raději ani nechci spekulovat.

Nouzový stav byl zamýšlen na krátkodobé překonání nečekané krize a získání času na to, aby se ta nová situace vyřešila i legislativně a ne na to, aby byl nouzový stav prakticky trvale. Brzy to bude s malými přestávkami rok, to opravdu bylo dost času na přípravu i schválení zákonů šitých na míru této situaci. Jenže on byl holt ten nouzák pohodlnější ...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Cilich | sobota 13.2.2021 7:25 | karma článku: 46,53 | přečteno: 8271x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48