Co přinesou komunální volby našemu městu?

Čtyři roky uběhly jak voda a opět se blíží komunální volby. Stále častěji si kladu otázku, zda českotěšínským občanům přinesou nějakou změnu, nebo se tu pojede dál v zaběhnutých kolejích.

Odpověď na ni se zatím pochopitelně pohybuje v mezích hypotéz – skutečnou přinesou až volební výsledky na podzim.

Saská Kupa (Hlavní třída) 1917

Volby mají totiž pro místní obyvatelstvo jedno „plus“ – a sice že si na ně zase po čtyřech letech někdo vzpomene a začne usilovat o jeho přízeň. Dokonce o ně začne přetahovaná mezi volebními subjekty. No prostě eminentní zájem o hlas každého, kdo se zrovna nyní může „hodit“, aby někomu zajistil na další čtyři léta zastupitelskou, případně radní židli na radnici. Jistě jsou i takové obce, kde občané o nějakou změnu ani nebudou stát, protože jejich stávající zastupitelé jim rozumí a zajímají se o jejich problémy skutečně upřímně a účinně. Ale mezi takové asi Český Těšín patřit nebude, jak se lze domnívat z různých ohlasů – zřetelných zejména na sociálních sítích.

Ulicí duchů ja také nazývána Hlavní třída v Č.Těšíně

Není složité v dnešní době udělat si průzkum napříč diskuzemi na internetu, jaké jsou názory našich lidí směrem k českotěšínské radnici. Faktem je, že s tvrzením, že je Český Těšín „mrtvé město“ (které je slyšet poměrně často), nemohu tak docela souhlasit – děje se toho u nás dost, jen je to možná málo viditelně propagováno nebo chybí chuť lidí se do různých akcí (kulturních či sportovních) zapojovat nebo se jich aspoň pasivně účastnit – v tomto bychom si mohli vzít příklad od našich sousedů za Olzou. Spíše bych označil některé městské části, nebo ulice jako bezduché.

Velmi kritizovaný vzhled Hlavní třídy v Českém Těšíně.

Občané však poukazují i na mnohem závažnější problémy, které současná koalice řeší jinak, než by si představovali. Přitom jsem osobně přesvědčen, že i v současném městském zastupitelstvu zasedají lidé, kteří mají dobrou vůli dělat některé věci jinak, ale přes veškerou snahu nemají šanci pro nízké početní zastoupení v opozici některá rozhodnutí koalice zvrátit.

Český Těšín Hlavní třída 2018

Značná kritika se snáší na občany bez domova, tedy bezdomovce. Zdá se, že se jejich počet u nás za poslední léta značně navýšil. Je třeba připustit, že to není jen problém Českého Těšína – pokud někdo z nás občas z našeho města vycestuje, zjistí, že je to problém celé Evropy. Tito lidé se prostě a přirozeně stahují tam, kde je o ně „dobře postaráno“. Ale jak z toho začarovaného kruhu ven? Nápady by byly, ale jejich realizace naráží na nejrůznější právní a finanční bariéry – vždyť vymahatelnost finančních postihů je u těchto lidí prakticky nulová. Nicméně žádný problém není neřešitelný a poučení můžeme hledat třeba taky u sousedů.   

Ulice Hluboká v polském Těšíně.

Velice „vděčným“ terčem kritiky je rovněž práce městské policie v našem městě. Ta je trnem v oku většiny obyvatel. A podívám-li se o pár let zpět, vždy tomu tak nebylo. Někde asi bude chyba, ale pokud člověk není do věci zasvěcen, může se jen leccos domnívat. I tohle však bude třeba řešit.

Problémem, který krmí sociální sítě v neposlední řadě, je poukazování na nedostatečně jasné (jak se s oblibou říká transparentní) nakládání s finančními prostředky města. Vždyť majetek obce musí být i dle zákona využíván účelně a hospodárně, v souladu se zájmy obce. A v našem městě, jak se zdá, není v tomto směru všechno tak průhledné, jak by si občan přál.  

Čítárna a kavárna Avion

Parkování, chodníky, zeleň další klíčové záležitosti, které budí vášně českotěšínského obyvatelstva. Budu upřímný určitě jsem si všiml některých probíhajících rekonstrukcí chodníků a poměrně zdařilé vybavení dětských hřišť a parků pro naše nejmenší občánky. Na druhou stranu postrádám spolupráci mezi vedením města a zvolených zástupců uživatelů družstevních bytů SBD Těšíňan. Je hodně podnětů ze strany družstevních nájemníků ke zkvalitnění okolí potažmo návrhy na řešení většího počtu parkovacích míst, kde se tyto domy nacházejí.

Dětské hřiště v Masarykových sadech.

Je jisté, že na zmíněné problémy bude ve svých volebních programech poukazovat většina kandidujících stran či hnutí – je to logické, protože jde o záležitosti, které se dotýkají nás všech. Ale možná ne všechny budou hledat také uskutečnitelná řešení zmíněných problémů.

Aby to vše dobře dopadlo ku prospěchu občanů Českého Těšína musíme si hlavně uvědomit, že komunální volby potažmo politika by měla být hlavně o lidech, a ne o stranách.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Čierny | neděle 16.9.2018 13:28 | karma článku: 12,67 | přečteno: 383x