Soutěž o nejhorší pozdravy z poslední doby

Obecně jsem rád, že se komunikace s mými oblíbenými lidmi a komunikace obecně zrychluje a zjednodušuje, ale jeden nešvar mě vytáčí do bezvědomí. A to je naprosto příšerné oslovení v rámci internetové nebo SMS konverzace. Skutečně jsme klesli tak hluboko, ze uz se nedokážeme oslovovat snad ani ne slušně, ale aspoň normálně?

Taky už jste na Skype nebo ICQ nebo kdekoliv jinde zaznamenali něčí žádost o elektronické seznámení s cizím člověkem? Automaticky ho mažu, když jeho oslovení začíná tak, že se mi ježí vlasy hrůzou na hlavě. Níže uvidíte mé Top Five nejhorších zkomolenin rozumného pozdravu na uvítanou, takže se v tomto odstavci nebudu unavovat. Pozdravy jsou jen průvodní jev celkového morálního marasmu u nás.

Skřípu zuby, když mi žáci ze základní školy s klidem sdělí, že knížky nečtou, protože si jejich obsah najdou na webu a pak to učitelce odvyprávějí. Skáču hlavou do zdi, když si všichni gymnazisté vyměňují seminární práce přes internet. Nikoliv kvůli tomu, že se nic nedozvědí, to je jejich věc. Ale kvůli tomu, že s naprostým klidem podvádějí a kradou, čímž se nebezpečně přibližují tomu komunistickému "Kdo nekrade, okrádá svou rodinu". Myslel jsem, že generace mladší než já spíš dosáhnou západoevrpských hledisek morálky, ale spíše se jim vzdalují.

Ale zpátky k pozdravům, které hezky ilustrují celkový odklon od užitečných hodnot, jako je láska k rodné řeči. Já si nechci stěžovat, jen mě to tahá za uši. Budu jako Nick Hornby a vytvořím si Top 5 svých nejhorších pozdravů, které jsem za poslední dobu četl na monitoru nebo displeji. Hned pod tím přijde na řadu soutěž.

1. Čauki (opravdu si patnáctiletá slečna z Mostu myslí, že mě takový pozdrav osloví? A opravdu nikdy neslyšela h,ch,k,r,d,t,n?)

2. Ahojky (stejný případ, jen alespoň s ypsilon na konci)

3. Čajda (to mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, že to není jméno, ale pozdrav)

4. Čágoška (bez diakritiky to vypadalo na urazku jiste narodnostni mensiny)

5. Cuziki nebo Čúziki (k tomu nemám slušný komentář)

Každopádně jsem slíbil soutěž, kterou si hodlám zvýšit čtenost svých stránek. Takže: napište mi ještě horší prznění našeho krásného jazyka na mail uvedený v mém profilu do 12. září spolu s Vaším mobilem a 5 subjektivně "nejlepších" odměním VIP vstupenkou pro dva na hudební festival, který se koná 15. září v Berouně. Bližší podrobnosti vygooglujte (taky ošklivé slovo), abych se nedopustil skryté reklamy.

CJ

Autor: Jiří Chvojka | pátek 7.9.2007 21:46 | karma článku: 18,27 | přečteno: 1805x