Premiér, šéf opozice a bezpečnostní prověrky

Není to nic osobního ani proti Mirku Topolánkovi, ani proti Jiřímu Paroubkovi. Jen jsem se čirou náhodou setkal s člověkem, který se kvůli své práci musel nechat prověřit na nejnižší stupeň utajení pro práci s tajnými vládními materiály. A že byste neuhodli, co byly nejvíce prověřované stránky jeho osoby?

Je to samozřejmě nad slunce jasné. Nejprověřovanější byl majetek a intimní vztahy. Člověk, který nemá v pořádku peníze a který má několik intimních poměrů, je totiž snadno vydíratelný. Tudíž by se neměl dostat k informacím, kvůli nimž by ho stálo za to vydírat.

Pokud přijdete z ulice, máte nízké příjmy na okázalý chod vaší domácnosti, neprokážete, kde jste vzali na akcie a na byt, případně, jak jste se dostali k tomu ojetému vozu, prověřeni nebudete. Stejně tak, pokud příslušné úřady zjistí, že kromě manželky máte také milenku. A vida, poslední tři premiéři této země by jen tak z ulice prověřením neprošli. A sami si zkuste přes vyhledavače najít, co vše se u nás utajuje přede všemi kromě vrcholných politiků. Ano, je to například privatizace ČEZ, je to například téměř vše, co souvisí a souviselo s prodejem Unipetrolu, je to celá řada dalších kroků.

Opakuji, není to nic osobního, ale utajování obvykle běžně dostupných informací a přístup celé řady osob - problémy nemají zdaleka jen naši šéfové vlád - k obvykle přísně střeženým tajemstvím nejsou v zahraničí asi příliš dobrou vizitkou prý vyspělého člena NATO a EU. A z mého pohledu to ČR například při snaze stát se členem Bezpečnostní rady OSN rozhodně škodí tisíckrát víc, než vcelku pochopitelné názory pana prezidenta na "svatou válku" klimatologů.

Autor: Jiří Chvojka | neděle 30.9.2007 13:44 | karma článku: 12,01 | přečteno: 914x