Ministerstvo financí by si mělo vzít příklad z Polska

Se zájmem jsem si přečetl, jak ministerstvo financí připravuje systém poplatků za dotazy úředníkům na finančních úřadech. Pánové se asi inspirovali v Polsku, ale nedokonale. Proč? 

gardenihoe/sara - flickr.com

Selský rozum říká, že poslední nápad Kalouskových úředníků je kolosální pitomost. V rámci tzv. reformy se sice nezjednoduší daňové přiznání, výjimek příliš neubyde a celkově bude orientace v zákonech velmi obtížná. Ale na oplátku budeme za každý dotaz na finančního úředníka, placeného z našich daní, platit dosud nespecifikovaný poplatek. Že bychom taky platili poslancům za to, že je navštívíme v jejich poslanecké kanceláři?

Co je pro nás pitomost, pro ministerské úředníky a jejich mozky nezní vůbec šíleně: my se musíme ponořit do zákonů a dát vám odpověď, kdybyste nám neplatili, budete to zneužívat a ochudíte o práci daňové poradce.

Ještě, že se lidovecký pan ministr neopičí po sousedním Polsku úplně. Tam se daňoví poplatníci mohou zeptat pouze písemně a ředitele finančního úřadu. Musí k tomu použít speciální formulář a koupit si kolek. Výsledek? Nikdo se neptá, protože je všem jasné, že místo odpovědi přijde kontrola účetnictví. Jenom doufám, že to na ministerstvu financí nevezmou jako dobrý nápad.

 JCH

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Chvojka | středa 30.5.2007 19:04 | karma článku: 13,98 | přečteno: 754x