Kandidáti: Nedůstojná diskuse úplně k ničemu

Bombasticky ohlašovaný duel obou prezidentských kandidátů na chvíli shodil server i internetovému vysílání České televize, ale tolik se zas zájemci o "moderovanou diskusi" těšit nemuseli. Prostředí nedůstojné obou kandidátů i všech senátorů předem ukázalo, že nezazní nic převratného a že nikdo ze stoupenců jednoho či druhého kandidáta na svém postoji nic nezmění. A to ani v Senátu, ani před televizními obrazovkami.

Kandidáti na prezidenta

Osobně bych zřejmě horoval za to, že se Václav Klaus obhájil a "ustál" jednostranné zaujetí tazatelů. Ale nemá to smysl, protože to není měřitelné. Přišlo mi líto obou pánů, že se podřídili takovému divadlu. Snaha o "americkou" diskusi mezi prezidentskými kandidáty se sociálně demokratickým senátorům hrubě nepovedla. Proč?

Už jenom prostředí bylo naprosto nevyhovující. Okolo kulatého stolu v relativně malé místnosti se tísnili novináři s kamerami, senátoři seděli jako při běžném přátelském setkání jejich klubu a většina z nich přímo na oba kandidáty neviděla. Uprostřed delší strany stolu bylo několik židlí prázdných a povalovaly se na nich kabelky. Ani pánové Václav Klaus a Jan Švejnar neviděli na ty, kteří jim kladli dotazy. 

Zato seděli přímo proti sobě a takřka si dýchali na nosy. A to přesto, že podle pravidel diskuse na své odpovědi vzájemně nesměli reagovat. Vedení diskuse by uspalo stádo kober a někteří senátoři prokázali, že tato funkce je pro vás dostupná, i když nejste schopni říci větu jednoduchou.

Celé hodinové představení bylo zbytečné mediální divadlo bez osnovy a bez pointy, které prostě nebylo potřeba. Není to důstojné samotného účelu svolání celé diskuse. Jak budou potom proboha vypadat prezidentská klání, pokud se přistoupí k přímé volbě prezidenta?

JCH 

Autor: Jiří Chvojka | úterý 29.1.2008 15:45 | karma článku: 20,32 | přečteno: 1747x