Jak jsem se stal nepřítelem pojišťováků

Před mnoha lety jsem měl vážný úraz, který mé pojištění nekrylo. Důmyslné výluky z pojištění znamenaly, že jsem byl dva roky v pracovní neschopnosti bez podpory, za kterou jsem si myslel, že v pojištění platím. 

Rozhodl jsem se tehdy, že se pojistím skutečně dobře a že už se mi nesmí stát, abych se podobně napálil. Jak správně tušíte, úplně se mi to nepovedlo. Kromě úrazových pojistek jsem se totiž bohužel rozhodl také pro investiční životní pojištění, a to je v Čechách posledních let záruka, že proděláte kalhoty. V mém případě jde o desítky procent prodělku ze spořící složky tohoto „skvělého“ produktu.

Tentokrát jsem se ovšem rozhodl se tvrdě bránit, spor s pojišťovnami dotáhnout do konce a nechat si vrátit alespoň všechny vložené peníze, když už ne slibovaný zisk. Rychle jsem zjistil, že nejsem sám a že celá kauza spořících pojistek má obří rozměr. I z toho důvodu jsem dospěl k závěru, že má smysl se pustit do boje veřejně. Věci dostaly rychlý spád, aktivita má celkem ohlas (třeba zde: https://ekonomika.idnes.cz/zivotni-pojisteni-soud-financni-arbitr-fcw-/ekonomika.aspx?c=A180409_111438_ekonomika_nio), a tak jsem se samozřejmě dostal do hledáčku lidí z pojišťovacího trhu. A dočetl jsem se o sobě nepěkné věci.

Jsem prý v žoldu advokátů, veskrze neinformovaný blbeček a navíc mám informace, které bych vzhledem ke svému vzdělání vůbec neměl vědět! Napsala například paní Kateřina Lhotská ze serveru opojisteni.cz: Sloupek Kateřiny Lhotské: podvedeniklienti.cz. Těch článků se objevilo víc, ale mají jedno společné – neodpovídají na podstatu problému, tedy že miliony lidí mají neplatné smlouvy a pojišťovny je obírají za bílého dne, ale útočí ad hominem.

Odpovím paní Lhotské stejně veřejně, jako mne ona napadla. Odpovídám tak i dalším. Už v roce 2007 jsem vytáhl do boje proti nemravným cenám elektřiny a řízením osudu jsem se na chvíli stal vrchním ochráncem spotřebitelů na Energetickém regulačním úřadu. Spolupracoval jsem na novele zákona na ochranu spotřebitele a naučil jsem se pár věcí i na evropské úrovni.

A když vidím, že něco smrdí tak, jako investiční životní pojištění v České republice, nepotřebuji studovat vysokou školu ekonomickou na to, abych přišel na důvody celého zápachu. Vážení spotřebitelé, v České republice jsou více než dva miliony lidí, od kterých pojišťovny nezákonně vybírají poplatky na svou činnost v rámci produktu investiční životní pojištění. Některé pojišťovací domy nastavily podmínky tak, že proděláte za každých okolností, některé vám dovolí alespoň zůstat na nule. Je to nemravná obchodní praktika, horší než slavní šmejdi, horší než H-Systém, horší než podomní prodejci s elektřinou a plynem.

Škodami v desítkách miliard korun se odmítají zabývat Ministerstvo financí i Česká národní banka. Ale snad se blýská na lepší časy. Rozsudků a pravomocných rozhodnutí finančního arbitra v náš prospěch přibývá. Pokud se také chcete bránit, zkontrolujte svou smlouvu a obraťte se na příslušné státní instituce, které vám zdarma musejí pomoci.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Chvojka | čtvrtek 13.9.2018 9:14 | karma článku: 28,87 | přečteno: 1619x