Energetika: Pojďme zmrazit ceny ČEZu

Pokud jste zákazníkem kterékoliv dceřiné společnosti ČEZu, tedy většině energetik s výjimkou Pražské energetiky jižních Čech s jižní Moravy, můžete sobě i nám ostatním pomoci a začít bojovat o cenu elektřiny v ČR. 

Na stránkách Spolku proti nemravným cenám elektřiny (zde) jsme zveřejnili návod, jak požádat Energetický regulační úřad o cenovou kontrolu ČEZu podle zákona o cenách. Je to vcelku jednoduché: vytisknete a podepíšete dopis, který je na stránkách v několika formátech ke stažení, přiložíte fakturu ČEZ a z internetu stáhnete výsledky hospodaření ČEZ (například zde) a pošlete panu Fiřtovi, šéfovi ERÚ, do Jihlavy.

Postupovali jsme podle jednoduché logiky. ČEZ argumentuje, že zvýšení cen elektřiny určuje trh, což není pravda, protože si ji v mnoha ohledech určije sám (fiktivní aukce, ovlivňování ceny elektřiny za pomoci dceřiné společnosti ČEZ Prodej a další triky). A ceny se zvedají o 10 až 30 procent ročně při inflaci okolo dvou procent a dvouciferném procentním růstu zisků ČEZ. Podle našeho názoru je ale ČEZ oligopol se strategickým postavením, navíc státem vlastněný, takže podléhá stejným postupům jako dodavatelé plynu, nebo uhlí.

Když se zvedne cena uhlí v jižní Africe, nemůžou si české uhelné firmy dělat, co chtějí. Jinak dostanou podle zákona o cenách pokutu v řádech stovek milionů korun. Stejně tak dodavatelé a distributoři plynu mají přísná pravidla a nemohou si jen tak měnit ceny. Stejně tak by to neměl činit ČEZ. Podle našeho názoru nemůže tvrdit, že cenu tvoří trh a že v Albánii je cena vyšší. Aplikovat lze zákon o cenách a Energetický regulační úřad by proto měl zahájit cenovou kontrolu v ČEZ a jasně říci, jestli ČEZ stanovuje ceny správně.

Poud ERÚ skutečně začne pracovat, možná se konečně dozvíme, že ceny eletřiny jsou příliš vysoké a musí jít dolů.

JCH     

Autor: Jiří Chvojka | středa 11.7.2007 17:25 | karma článku: 19,46 | přečteno: 1375x