Doprava: Inspirace pro nás

Zase se budu odvolávat na své oblíbené Portugalsko, ale tentokrát aspoň dodám plánovačům dopravy ve vesnicích a městech užitečný tip. Tedy doufám. 

chvojka

Jedna věc je mi na většině evropských zemí sympatická. Policisté se tam minimálně tváří a chovají, že jsou tu pro občany a že je nechtějí zbytečně otravovat. Což, při veškeré úctě, u nás neplatí. Jedním příkladem, který by se také mohl stát návodem pro všechny úředníky a policisty, je portugalský přístup k měření rychlosti.

Okolo Atlantiku projíždí většina aut těsně při pobřeží a musí projet obrovskou spoustou vesnic. A v každé vesnici měří rychlost. Ale nečekejte pokuty nebo body. Měření totiž probíhá tak, aby vzorné řidiče neotravovalo. Na začátku, uprostřed a na konci každé vesnice je instalován semafor. Pokud jedete podle předpisů, svítí zelená. Překročíte rychlost? V tom případě vám blikne červená a musíte zastavit. Nikdo vás neprudí, můžete si prostě vybrat. Když pojedete správnou rychlostí, nebudete brzdit, když pojedete rychle, budete stát. Nemohlo by to takhle být všude v Čechách? 

JCH

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Chvojka | neděle 3.6.2007 1:13 | karma článku: 9,97 | přečteno: 795x