Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vysoké školy v krizi II - vědeckovýzkumná činnost

Rád bych rozšířil svůj článek o vysokých školách uveřejněný zde http://chrastny.blog.idnes.cz/c/104436/Vysoke-skolstvi-v-krizi.html o část, které jsem se pouze dotkl, ale která je velice významná jak pro prestiž tak i zhlediska finančního. Často bývá řeč o vědeckovýzkumné úloze vysoké školy. Pojďme se na ní podívat blíže. Tento článek píši pod dojmem z mé praxe na vysoké škole se zameřením zemědělským.

Předně je důležité definovat, co lze v přírodovědných oborech považovat za výzkumnou činnost. Klíčem k takové definici jsou světové databáze vědeckých časopisů. Za výzkum je možné považovat originální badatelské dílo, které je v ucelené formě publikováno. Podmínka originality je důležitá. Nelze objevovat Ameriku. O tom, co je vybádáno, rozuměj publikováno se přesvědčím vyhledáváním v příslušných databázích. Pakliže moje vlastní práce je v něčem nová, objevná, sepíšu ji v příslušném formátu a pošlu do redakce některého časopisu, který se zabývá řešenou problematikou. Editor daného časopisu rozhodne, zda vůbec můj rukopis pošle oponentům z řad významných odbroníků na danou problematiku po celém světě. Oponentní činnost je nevýdělečná, je to záležitost prestiže pro každého vědce. Pokud se vše zdaří, po vyžádání úprav a korektur rukopisu se daný rukpis ve formě sdělení objeví v daném časopise a následně ve formě bibliografického záznamu ve světových databázích. Celý proces od nápadu, po realizaci, vyhodnocení, sepsání a publikování je velice náročný. Uspět se svým rukopisem přes mezinárodní tvrdou oponentní bariéru selektuje relevatní vědeckou práci. Mnoho a mnoho rukopisů při tom dojde na zmar.

Taková činnost by měla být pro každou vědeckou instituci prioritní a nostitelé vědeckých publikací, od kterých se odvíjí dotace směřované do vědy by měli být hýčkáni. Nebyli bychom v Čechách, aby neexistovaly zkratky. Jednou z nich jsou honosně znící mezinárodní konference. Konference samy o sobě jsou užitečné v tom, že na nich dochází k osobnímu kontaktu lidí pracujících v daném oboru. Lze na nich vyslechnout zajímavé přednášky o tom, co kdo dělá. Běžně nikoli aktuální, neboť každý si svůj dosud nepublikovaný nápad střeží, aby ho vyzdradil dychtivým kolegům. Konference se často konají na atraktivních místech v atraktivních zemích (slyšel jsem, že na konference jedině do Francie, tam je dobré gastro). V rámci zaplacení účastnického poplatku si člověk může dopřát prima dovolenou, obecně se tomu říká "konferenční turistika". Pokud jde o vytváření důležitých kontaktů a sbírání inspirace, potud je vše v pořádku. Pokud ale někdo svoji vědeckou činnost podkládá konferenčními publikacemi, které až na úplné výjimky nejsou součástí vědeckých databází a tudíž neprošly řádnou oponenturou, pak je tady chyba.

Na konferencích lze totiž publikovat opravdu lecos. V dobách kvetoucího socialistického zřízení se běžně akademické grády (docentury a profesury) udělovaly na základě konferenčních publikací. Tento systém je velice odolný a má velkou setrvačnost. Po mladých kolezích se tvrdě vyžaduje, aby publikovali v zahraničních časopisech, každý publikační výsledek je přepočitatelný na body a příslušný akademický stupeň má definované bodové limity, zatímco u starších kolegů zavírá tu jedno, onde rovnou obě oči zřejmě dle pravidla, že když je tu tak dlouho a navíc kamarád, tak přeci tu docenturu dostane.

Naštěstí dnes vedení většiny škol pochopilo, že na to, abychom byli ve světě uznávání (doma si můžeme klidně lhát jak chceme), musíme se účastnit světové soutěže. Věda je vlastně velkou světovou soutěží. Ovšem na řadě pracovišť panují značné obavy z těch, kdo přijdou a v rámci nastaveného systému dosáhnou požadovaného cíle v příliš krátkém čase. Jsou tu totiž obavy z toho, aby se socialistický duch nástupnictví za odměny nevystřídal s duchem nástupnictví za výkon, jež u těchto starších kolegů bývá nevalný. Pokud se stanoví pravidla pro udělování habilitací a kdosi z mladších jich dosáhne, začnou se ze strany vedení vymýšlet další a další překážky, jen aby došlo ke zdržování a aby čekatel byl uvědoměn o tom, komu má být a za co vděčný.

Zkrátka a dobře, v této soutěži jsou povolené i fauly, ačkoli jde o hru týmu a týmový duch by měl být nadřazen. Jsme ale v Čechách, kde se úspěch neodpouští a malost vše průměruje.

 Přejme našim školám více týmových hráčů se smyslem pro fair-paly hru. Zbytek se dostaví sám.

Autor: Vladislav Chrastný | pondělí 5.10.2009 17:07 | karma článku: 9,59 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

Báseň o králi, který se tolik bál až se celý úplně vytratil. A než zmizel, ještě stihl vzkázat svému lidu, buďte tady všichni v klidu.

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47 | Přečteno: 278x | Diskuse| Osobní

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

Nejsem takový puritán, abych se pohoršeně odvracel nad každým hovnem vyřčeným (nepočítaje v to hovna našláplá). Ale to, že takové a horší vulgarity použije prezident České republiky v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, je neomluvitelné hultvátství a arogance moci.

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96 | Přečteno: 3453x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Koho vodku piješ, toho píseň zpívej

Prezident Edvard Beneš, ve snaze odčinit podrobení se mnichovskému diktátu a zřejmě též z nedůvěry ve sliby tehdejších spojenců, vehnal Československo do mrazivé náruče Sovětského svazu. Mráz z Moskvy se v české kotlině držel více než čtyřicet let a za tu dobu pozastavil pohyb ve společnosti a zahubil téměř vše, co nás spojovalo s civilizovaným Západem.

5.9.2014 v 21:06 | Karma: 21,16 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Bonzáctví vyvětrá, stačí si počkat

Mezi látky éterické patří třeba silice. Jsou těkavé, nerozpustné, často vonné. Bonzáctví sice smrdí, ale evidentně vyvětrá též, byť po pětadvaceti letech.

25.11.2013 v 8:00 | Karma: 14,14 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Buduj socialismus, posílíš mír a dostaneš metál od prezidenta!

Když jde o to, nastolit režim nový, je třeba bourat staré a tradiční hodnoty a zvyklosti. Nejprve je stačí označit za idiotské, pak je ignorovat. Následně je třeba občanům ukázat ty hodnoty, by měli následovat. A kdy jindy, než v den samostatného českosloveského státu. Buduj socialismus, posílíš mír!

29.10.2013 v 8:17 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2558x
Autor je aktivním včelařem.