Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když odejde přítel

Bolí to. Přítel je přítel. Bez ohledu na to, že má čtyři nohy a teplý kožíšek na zimu i léto.

Mumík. Kočička mého srdce. Přišla k nám před sedmi lety. Mourinka s velkýma zelenýma očima. Pořídili jsme si ji s mým manželem v době, kdy jsme neměli děti (a neplánovali je). Když jsme si ji vezli z útulku v Tróji, byl to hodně podobný pocit, jako když jsme si o nějaké čtyři roky později přiváželi první dceru z porodnice. 

Máme ještě další tři kočky. Mám je ráda. Alespoň dvě z nich určitě. Třetí jen trpně toleruji a snažím se, abychom si vzájemně nešli po krku. 

Mumíka jsem však milovala. Tak, jako milujete přítele a spřízněnou duši. Byla jiná než ostatní. Chytrá, bystrá a nekonečně moudrá.  

Nemoc přišla nečekaně. Mezi nadějí na uzdravení a pochopením, že se blíží konec, stálo jen několik málo dnů. Byly to těžké dny. Mumíkovy orgány vypovídaly činnost, drobné tělíčko samo sebe otravovalo toxiny. Z heboučké kuličky s tučným bříškem se stala kostra potažená kůží. Oči se potáhly clonou bolesti. Vousky trčely z pohublé tlamky jak bodliny.  

Poslední noc se z posledních sil vyšplhala do naší postele. Spala vedle nás. Hladili jsme ji. Doufali, že se dožije rána.  

Ráno jsme věděli, co je třeba udělat. Cesta k veterináři se odehrála ve zvláštním poklidu. Odmítli jsme euthanasii a místo ní si vyžádali narkózu, která kočičku uspí. Chtěli jsme, aby nezemřela v chladné ordinaci mezi cizími lidmi, ale doma, mezi těmi, co ji měli rádi. Cítili jsme, že už nebude bojovat. Odcházela. Věděla to. A my také. Zemřela v ložnici, symbolicky přesně na tom samém místě, kde se začátkem minulého roku narodila naše druhá dcera. Kruh se uzavřel. Zrození a smrt, začátek a konec.  

Uprostřed slunečného jarního dne jsme vykopali hrob. Děti se účastnily pohřbu. Malá Karin to ještě brala jako hru, ale starší Agáta nás s dětskou upřímností konfrontovala s mnoha otázkami. Nastal čas si uprostřed slz vysvětlit zákonitosti umírání a smrti. Byli jsme tak upřímní, jak to jen šlo.  

Pak jsme se s Mumíkem rozloučili. Byla krásná a voňavá. Studená. Mrtvá. Nemoc, která jí zubožila, která z ní vytvořila páchnoucí a hnisající trosku, byla pryč. Ač nehybná a bezdechá, byla to opět Mumík. Když umírala, zbaběle jsem se bála, že nebudu mít odvahy se jí dotknout, až dodýchá. Byly to směšné obavy. Zcela přirozeně jsem ji vzala do náruče a naposled ji k sobě přivinula. Zabalili jsme tělo a uložili do jámy. Zasypali hlínou. Na hrob jsme položili plochý kámen.  

Vrátili jsme se domů. Uklízela jsem zbytek deky, na které Mumík zemřela. Držela jsem tu deku, nasáklou Mumíkovou vůni, v náručí a došlo mi, že něco skončilo.

Mumík není první blízká bytost, kterou jsem ztratila, ale nyní poprvé jsem si uvědomila, jak rychle plyne čas, jak se umírání týká nás všech. I mě. A že nechci život promarnit. Je to velmi silný pocit. Smutek se mísí se zvláštním klidem, je hluboké a velmi silné. Asi je to divné, ale přes tu bolest jsem šťastná. Vnímám všechny  své emoce a vím, že to všechno, co se stalo, má smysl. Že je to impuls k tomu žít život jinak.

Těch sedm let s Mumíkem strašně rychle uběhlo. Nechci, abych tenhle pocit zažila, až budu umírat sama. Ten pocit, že ten čas proklouznul mezi prsty ... 

Sbohem, Mumíku. Byla jsi přítel a učitel. Dala jsi mi toho moc a já na tebe nikdy nezapomenu. Šťastnou cestu.  

Autor: Gabriela Chrastilová | pátek 17.4.2009 15:12 | karma článku: 28,58 | přečteno: 2477x
  • Další články autora

Gabriela Chrastilová

Být jako vakovlk

Onehda jsem zase u dopolední kávy (která je součástí složitého procesu ranní resuscitace) pročítala články na netu (byly doby, kdy jsem se oživovala četbou beletrie, ale od té doby, co mám děti, mi pomřelo značné množství mozkových buněk a moje záliby se poněkud zjednodušily). A narazila jsem na jeden poměrně zajímavý o vymřelých živočišných druzích (chudáci, co dopadli stejně jako ty moje neurony).

28.8.2011 v 8:00 | Karma: 14,29 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Hlavně přirozeně

Poměrně často se setkávám názorem, že takzvaný „přirozený porod“ (a jeho ještě o mnoho zvrhlejší a nebezpečnější mutace domácí porod) je jakýmsi voláním po návratu do časů dávno minulých, že je aktivitou, která v moderní společnosti nemá své místo, a že je to prostě úplná pitomost chtít se vrátit do časů našich bab a prabáb, odkázaných při slehnutí toliko na pomoc bab (porodních).

17.8.2011 v 16:44 | Karma: 13,74 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Jak se budu jmenovat?

Je tomu již třiatřicet let, co moje máti vybírala jméno pro svoje očekávané dítě. Rodinná historka traduje, že maminka byla celé těhotenství přesvědčená, že pod srdcem nosí miminko mužského pohlaví. A tak se i její myšlenky točily kolem jmen pro chlapce. Měla jsem být Ondřej nebo Filip. Maminka byla natolik soustředěná na očekávaného syna, že z hlavy úplně vytěsnila jinou možnost, tedy že by se jí narodila holčička.

16.8.2011 v 19:25 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1791x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Jak jsem se (ne)stala spisovatelkou

Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte. Pijte, co hrdlo ráčí. (Stehen King, O psaní).

6.7.2010 v 19:30 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1627x | Diskuse| Ostatní

Gabriela Chrastilová

Pět metrů krásy

Jsem nepoučitelná. Sotva jsem se zbavila šátku na nošení dětí a spolu i s ním nutnosti šktrit se na pruhu látky, začala jsem koketovat s myšlenkou na další zavinování do pruhu textilie.

16.3.2010 v 13:30 | Karma: 24,54 | Přečteno: 2657x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2722x
Matka, manželka, kynoložka, kočkomilka, buddhistka, sympatizantka normálního porodu, sáríholička, nadšená divačka bollywoodské kinematografie. Autorka knih pro maminky (Agáta a já, Eroika 2008) i pro ostatní lidi a ne-lidi (Smrtí život začíná, Jota 2010). Spoluautorka knihy Bonding - porodní radost (DharmaGaia, 2011).
Publikuji i články pro časopisy (Máma a já, Děti a my) a zahlcuji Síť.
Více čtení o mně a ode mě na www.gaurichrastilova.cz