Katar 2022-ostuda ze strany FIFA aneb finále na Vánoce

Mistroství světa je pro mě (jakožto pro aktivního hráče a vášnivého fanouška) samozřejmě nejdůležitější svátek. S radostí jsem sledoval losování pořadatelské země do té doby, než byla vytažena země KATAR. Od té doby jsem zděšen a uvažuji nad možnou korupcí ze strany arabských šejků na účet FIFA. Je to sice za dlouho, ALE...

MS v Jihoafrické republice bylo z hlediska pořadatelské služby zvládnuto na jedničku i přes ohavný zvuk vuvuzel. To poslední MS, které se konalo v Brazílii bych ohodnotil známkou 1-2. Příštího Mistroství světa se ujme Rusko, které se už jakožto pořádající země připravuje. Připravuje se také Katar a to zcela nelidskými a ohavnými prostředky. 

V tomto blogu shrnu v jednotlivých bodech prozatímní přípravy pořadatelské země, které obnáší rizika, možnou korupci a dokonce nebezpečí v podobě terorismu.

Termín pořádání turnaje:
   Hrát v létě je zcela vyloučeno, protože teploty na místních teploměrech ukazují neuvěřitelných 47°C a trávník či samotný stadion je možno zchladit pouze na 27°C. Kdy tedy hrát...t o je asi zatím největší otázka, která je z poloviny vyřešena. Pravděpodobně MS 2022 by se mělo hrát před Vánocemi, shodlo se vedení FIFA. Finále se bude hrát 23.12., tedy v předvečer Štědrého dne. Kdo z Vás bude mít chuť sledovat fotbal v těchto časech, kdy budete s rodinami slavit vánoční svátky?
 

Otroctví při stavbě stadionů:
  Katarská vláda rozhodla, že stadiony musí být určitou symbolikou současné ekonomické situace, která v Kataru panuje. Staví krásné a honosné stadiony, o tom žádná řeč, ALE...
Mistrovství světa v Kataru si vyžádá více životů než útoky z 11.září. Každý den zemře v průměru jeden dělník, který staví jeden z oněch zmíněných stadionů. Je to smutné číslo, které bohužel UEFA a FIFA přehlíží. Dělníci, kteří nejvíce přichází z Nepálu jsou často celý den bez jídla a vody, pracovní dobu mají téměř patnáct hodin v denně a pracují v naprosto nelidských podmínkách. Na jejich podmínky už upozorňují lidskoprávní a charitativní organizace, zabývající se lidskými právy. I přes sliby katarské vlády se nic nezměnilo a dělníci dále umírají na stavbách, které mají údajně být nejluxusnější na světě. Ti, co přežívají, nedostávají výplatu celé měsíce. Katarská vláda využívá levnou pracovní sílu, která v Nepálu převládá, a proto Nepálci odchází za prací do Kataru, jehož ekonomická situace je kvůli ropě a plynu úplně někde jinde. Odškodnění se pozůstalí z rodin nedočkají. Údajně už na stavbách zemřelo přes 4000 lidí. Jednají s lidmi jako s dobytkem, vláda Kataru mi je odporná a připomíná mi některé středověké praktiky. Sami si jezdí v luxusních limuzínách, pojídají nejluxusnější  pokrmy, žijí v palácích, ale šetří  na levné pracovní síle. Je to odporné a barbarské.
Celá příprava MS v Kataru vyjde katarskou vládu v přepočtu na dva biliony korun, což jsou rozpočty České republiky na dva roky.
Tato problematika je korupční mafií UEFA a FIFA přehlížena.
Přikládám anonymní výpověď dvou dělníků, kteří  se na rozdíl od svých kolegů nebáli a začali mluvit o hrůzných pracovnách podmínkách:

     Na stavbu jsem šel tohle ráno v půl páté a všude byla krev. Nevím, co se stalo, bylo to ale ututláno bez žádné zprávy. Když jsem to nahlásil, tak mi bylo řečeno, že pokud si nepřestanu stěžovat, tak budu vyhozen.

    Když jsem poprvé přijel do Kataru, mé životní podmínky byly strašné. Za tři měsíce já a 15 dalších lidí, kteří přijeli společně, byli nuceni spát na podlaze na tenké matraci. Stěžovali jsme si Katarskému Výboru pro lidská práva a byli jsme přestěhováni jinam. Teď ale 8 lidí sdílí stejnou ložnici. 16 lidí sdílí stejný záchod a 35 kuchyň.

Terorismus:
V současné politické situaci, která panuje kolem islámské agrese a terorismu, se nepřikládám k názoru těch, co tvrdí, že Katar je vhodná země na uspořádání světového šampionátu. Do země přijedou desetitisíce až statisíce natěšených fanoušků, všude hlava na hlavě a to je super šance pro barbarské praktiky teroristů. 
Na turnaji musí být zajištěna bezpečnost, protože lokalita je ideálním místem pro zfanatizované islámské radikály. Problematické je také to, že v Kataru má základy teroristická skupina Al-Kaida. V případě možných problémů dojde k ukončení šampionátu.
Toto jsou dle mého osobního úsudku tři největší problémy. V neposlední řadě jde také o korupci ze strany arabských šejků.
A já se táži...nebylo by lepší uspořádat MS v kopané v roce 2022 v typicky fotbalových zemí? Šampionát v Německu, Francii či USA by byl bez komplikací. Zázemí už je hotové a my bychom si v poklidu mohli užívat LETNÍ Mistroství světa a s rozpaky nečíst zdrcující zprávy ohledně porušování lidských  práv a svobod při stavbě honosných komplexů a stadionů.

Sportu zdar a fotbalu zvlášť! 

 

 

 

 

Autor: Štěpán Chour | úterý 24.2.2015 22:37 | karma článku: 16,05 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Štěpán Chour

Zase budou volby

25.2.2019 v 18:18 | Karma: 17,24

Štěpán Chour

Genocida v JAR

3.2.2019 v 22:17 | Karma: 41,64

Štěpán Chour

Nechme lidem jejich svobody

27.3.2017 v 20:19 | Karma: 31,82

Štěpán Chour

Vraťme politice její vážnost

27.1.2017 v 10:44 | Karma: 29,17