Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakázat mobilní telefony ve škole? Zakažte radši studenty...

Páni učitelé a paní učitelky si stěžují, že studenti zneužívají svých mobilních telefonů, podvádějí s nimi při prověrkách a co hůř, dokonce své kantory vyprovokují, natočí na mobil a toto video umístí na internet, a tak se velectěný kantor stane terčem posměchu, což ještě více podryje jeho autoritu...

To, že studenti používají telefon jako tahák při prověrkách, je mi úplně jedno. Doba pokročila, máme tu mobilní telefony, tak je naprosto jasné, že je studenti zneužijí. Studenti podváděli, podvádí a budou podvádět, otázka je jen jakým způsobem. Během hodiny mobil na stůl nepatří, pokud by student při prověrce jakkoliv použil mobilní telefon, známka by šla o stupeň dolů, případně za pět a mobil bych zabavila a vrátila po hodině.

Studenti natáčejí své učitele a pak videa umisťují na internet. Učitel by měl mít dostatečnou autoritu, aby se nenechal vyprovokovat nějakým pitomcem. Pokud ji nemá, je to chyba, která se těžko napravuje. Na přísné učitele mám štěstí - naše češtinářka na druhém stupni základní školy na první hodinu rázně vešla do dveří, vynadala spolužačce, která nebyla po zvonění na místě, pak následoval výstup à la Igor Hnízdo. Řeknu to upřímně - celé třídě se sevřela prdel a drželi jsme huby. A že jsme nebyli žádní andílci. Češtinářka nás držela na uzdě a postupně povolovala - neměla s námi sebemenší problém a myslím si, že u nás nakonec byla i docela oblíbená. Po čtyřleté drezúře se mi všechna pravopisná pravidla vryla nesmazatelně do hlavy. Díky bohu za to. V prvním ročníku na gymnáziu jsme vyfasovali drsného profesora chemie a biologie. Hned na začátku roku nás ztrapnil, ukázal nám, že nic neumíme. Byli jsme z toho „zlého profesora" úplně paf. A vida ho, chlapa jednoho, taky si nás ochočil a pak s ním na lyžařském výcviku byla vážně sranda. Páni učitelé, já si myslím, že to jde, jenom to musíte být vy, kdo je „zlej" a ne vaši studenti. Říká se tomu metoda cukru a biče. Ale naše bývalá třídní zase patřila mezi ty „hodné" učitele, a když asi v sedmé třídě jeden spolužák lezl pod stoly a fotil to, co jeho spolužačky decentně skrývaly pod sukněmi, třídní si ho pozvala do kabinetu, seřvala ho a fotky vymazala. Byla „hodná," měla autoritu a měli jsme jí rádi.

No jo, ale pak tu máme „hodně zlé studenty," kteří mlátí své spolužáky a někdy, když dostanou chuť, kantory a tuto šikanu si také natáčejí na telefon. Co s nimi? Když je seřežete, dostanete přes ruce, případně vyhazov, dáte jim poznámku, důtku, a oni se vám vysmějí. A víte co? Nebylo by lepší, kdyby se překopal celý ten systém hodnocení chování studentů? Můj spolužák ze základní školy v hodinách konzumoval alkoholické nápoje, balil si cigarety, naprosto se neúčastnil vyučování, jen se houpal na židli, sem tam někoho zmlátil, párkrát byl chycen, jak kouří na záchodech, mluvil jako dlaždič, ignoroval učitele a z chování měl jedničku. Hele, nedá mi to a musím se zeptat - když přizabiju učitele, dostanu taky ještě jedničku? Nebo už to bude dvojka? Moje vize je asi následující: Řidiče chytí policie, jak jede na červenou, dostane trestný bod (nebo body), je to tak? Studente, kouříš na záchodcích, dostaneš trestný bod. Dal jsi učiteli po hubě, dostaneš pět trestných bodů. Počet trestných bodů by se převáděl na známku a ta by byla podmínkou přijetí na střední (vysokou) školu. Chceš na školu s maturitou? Budeš mít nanejvýš dvojku z chování. Klidně bych byla přísná a nepřizpůsobivé jedince znevýhodnila v přijímacích řízeních - dobře, jsou tu takoví, kterým je jedno, jestli budou mít jen základní vzdělání - buďte ještě tvrdší, ať je dobré chování na školách podmínkou pro zaměstnání. Někdo nehodlá pracovat - fajn, to jak se chováš, bude určovat výši tvých sociálních dávek. Já tě, parchante, naučím!

Jej, asi jsem to přehnala, je to úplná utopie, ale co děláte vy? Chcete zakázat mobilní telefony ve školách...

Autor: Daniela Chobolová | neděle 3.8.2008 22:51 | karma článku: 34,19 | přečteno: 6459x
  • Další články autora

Daniela Chobolová

Komedie jménem protikuřácký zákon

Vaší pozornosti určitě neuniklo hlasování o vládním návrhu tzv. protikuřáckého zákona, které nakonec skončilo jeho zamítnutím. Pojďme se společně podívat, jak se celá komedie odehrála a co jí předcházelo.

3.9.2016 v 20:29 | Karma: 28,55 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost

Daniela Chobolová

Ideál prezidenta

Budoucí prezident by měl být majákem, morálním kompasem, měl by zářit na temném nebi jako jasná hvězda. V ideálním případě. Jenže podobných jedinců je málo (pokud vůbec existují) a nedostává se jim místa na titulních stranách českých deníků, takový prostor je vyhrazen jiným kádrům, třeba Miroslavu Kalouskovi. Ale i tak si naivně přeji, aby Hrad obsadil člověk, jenž je toho hoden.

26.7.2012 v 18:15 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Daniela Chobolová

Jedna zpráva napříč českými a zahraničními médii

České noviny a internetové deníky za moc nestojí. Seriózní a kvalitní tisk? Neznám.Jen tak pro zajímavost jsem u několika českých a zahraničních internetových deníků porovnala titulky, které se týkají zranění Roberta Kubici, pilota F1.

6.2.2011 v 15:16 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Budeme mít skvělé písmo, ale nevzdělané děti

Diskuse o zavedení nového písma mě překvapila, popravdě řečeno ji považuji za zcela bezúčelnou. Nikdy by mě nenapadlo měnit “psací psací písmo” za “tiskací psací písmo”. Možná jsem staromódní, ale děti se doteď učily psací písmo a já nevidím důvod, proč by se ho nemohly učit i nadále. Pokud máme být za každou cenu moderní a pokrokoví, dobře, ať se tedy děti učí psací i tiskací písmo, píší první dva, tři roky do písanek a pak se můžou svobodně rozhodnout, jak budou psát dále.

25.4.2010 v 23:04 | Karma: 19,67 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Kdy půjdou důchodci do plynu?

Pokud Jiří Mádl a Martha Issová myslí vážně video, které natočili, pak je považuji za naivní, zdebilizované pitomce.

23.4.2010 v 20:59 | Karma: 37,52 | Přečteno: 3993x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1901x
Studentka lékařské fakulty.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám