Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Crysis - takk tohle všechno umíme - heč

Po dlouhé době jsem se opětovně rozhodl, že dám na povídačky svého kamaráda. Tentokrát mne uvrtal k nahlédnutí do grafického inferna, který nese název Crysis 3. Již z předcházejících dílů jsem moc dobře věděl, že šlo vždy o špičku ledovce v daném roce. Frankfurtské studio ani tentokrát neuhnulo ze svého směru a namísto dějově nabité akce mne čekala pouze velkolepá podívaná.

Crysis 3 chytne, ale nic ve vás nezanechá

Přesně tak a tento názor nemíním měnit ani po pěti hodinách úžasné show, která se mi naskytla. Ten, kdo řekne, že je Crysis odfláknutou hrou, tak si zaslouží převýchovu v trestaneckém táboře a to jen s možností hrát 10 let staré pecky. Crysis je typickou ukázkou vychloubavosti, ješitnosti a předvádění se na trhu s průmyslovými hrami. Frankfurt zkrátka dalo jasně najevo, že oni toho dokážou mnohem víc, než jiní vývojáři.

Ten, kdo by snad neznal předcházející titul, nemusí se bát, že by o něco přišel. Děj nás v třetím pokračování zavede do roku 2047 skrze vtělení do postavy Proroka. Opětovně se dostane do New Yorku, ovšem pro teď ho zde nečeká nic, co by si pamatoval z let minulých. Město je uvrženo pod kopuli a dostalo název Liberty Dome.

Za jejím zrodem hledejme zkorumpovanou organizaci Cell. Vně kopule se odehrává mezigalaktická válka, v níž na jedné straně stojí lidé a na té druhé mimozemská rasa. Korporace Cell již delší dobu usiluje o technologie těchto vetřelců, takže vyvstává otázka – co všechno stojí za pozadím této situace.

Mé dojmy z PC hry Crysis 3

První dojmy ze hry se do mne otiskly jako stopa do čerstvě napadaného sněhu. Na chvíli mne mé udivení vyřadilo od klávesnice. Betonová džungle vypadá naprosto senzačně, i když trochu matouce. Musím uznat, že plížení se polorozbořeným a zarostlým New Yorkem jsem si užíval do sytosti. Pocity neobávaného lovce utvrzovaly kvalitně zpracované efekty a právě ty dělají z Crysis to, čím doopravdy je.

Tradiční pohled na hru nevyvolává až takové pozdvižení, spíše vás dostanou doprovodné efekty a zvuk. Výbuchy, les, pobíhající zvěř, nebo dým, který se zdá být hezčí než ve skutečnosti jsou příjemným vybočením ze zajetého stereotypního grafického enginu ostatních titulů. Právě proto jsem na svou výpravu brával raději luk, abych si to prostředí užil, co možná nejdéle. Vybrat si můžete i vy, jestli se dáte po stopách stealth lovce, nebo osedláte nejtěžší kanóny.

Ovládání nečiní žádné problémy

Crysis 3 je malou pozvánkou na krátkou výpravu do světa grafické top ligy. Příběh, i když velmi nedokonalý, ba přímo žádný, hraje druhé housle. Ovšem toto je přesně ta hra, které to prominete. Dokonce i po stránce zvukové jde o zdařilé dílo. Prostorové efekty umocňují zážitek. Schválně si povšimněte pádu nábojnice na zem nebo zvuku střelby, kam se v tomto ohledu hrabe Call of Duty se svými prskomety?! Nanooblek je zase velkým pomocníkem v mnoha problémech. Ovládání společně s dokonalou kamerou je velmi jednoduché a během chvíle si na přepínání nanofunkcí zvyknete. Po této stránce to vývojáři zmákli na jedničku.

I zde pár much najdete

O čem by nakonec byla má recenze, kdybych na každé hře nenašel zrnko špíny. I zde má bílá rukavice nezůstala naprosto čistá. Hra je natolik krátká, že ji během několika málo hodin dohrajete stejně jako já. Doporučuji obtížnost na max. Další prkotinou je hackování. Připomíná mi to staré tituly, které hráče nutí hackovat nesmyslné stanice, počítače nebo terminály. Navíc je to k vidění snad v každé hře, tak proč i zde?

Ani Crysis této ultra blbosti neušel a dostal se do spáru umělého natahování s příslibem oživení hry. Právě jen díky tomuto prvku jsou ve hře kulometní hnízda. Ukončeno, shrnuto. Crysis 3 je vizuální orgií bez špetky nápadu s několika kulervoucími momenty.

 

Více mé práce naleznete na

http://objevit.cz

Autor: Patrik Chlumecký | středa 13.3.2013 13:35 | karma článku: 7,14 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Patrik Chlumecký

Tomb Raider - je mladá, krásná, zkrátka sexy

Lara Croft se vrací na monitory počítačů i obrazovky herních konzolí. Je vylepšená, mladší, hezčí a má konečně pořádný šmrnc, nebo je to jako vždy úplně jinak? Na tuto otázku se snažím nalézt odpověď po mém dohrání této hry.

3.4.2013 v 19:57 | Karma: 6,90 | Přečteno: 687x | Diskuse| Kultura

Patrik Chlumecký

Masakr u Bodomského jezera

Jedna z největších záhad Finska se odehrála v tajuplné oblasti poblíž Helsinek přesněji u Bodomského jezera. Tehdá přišli o život tři mladiství, a dodnes je vše zahaleno do tajemného hávu nesrovnalostí. Tento případ nebyl nikdy vyšetřen a stále čeká na své rozluštění.

22.5.2012 v 21:54 | Karma: 11,20 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Ostatní

Patrik Chlumecký

Barack Obama – Podvedl celý svět?

S nástupem prvního černošského prezidenta se vyrojilo mnoho spekulací. Konspirační teoretici na něm nenechali nit suchu, ale jakpak by ne, když prosakují na povrch zvláštní skutečnosti o jeho původu, legitimním dosazení a směru politiky, jímž vede celou společnost do záhuby. Drží ruce nad hlavou a se sevřenou pěstí hulákají, že jde o podvod století. Na pomyslný trůn Spojených států dosedl (ne) američan antikrist s muslimskými kořeny.

21.5.2012 v 11:29 | Karma: 17,67 | Přečteno: 2541x | Diskuse| Politika

Patrik Chlumecký

Jakutské Údolí smrti

Jde o největší záhadu Sibiře a světa vůbec. Na zamrzlých plochách nepoddajné severské vegetace se objevují kulovité objekty, které prý mohou za zdravotní komplikace tamních obyvatel. Lidé mluví o mimozemšťanech a mají strach opouštět své domovy. Na místo se vypravila česká i ruská expedice, která přinesla zajímavé poznatky.

21.5.2012 v 10:15 | Karma: 14,97 | Přečteno: 3376x | Diskuse| Věda

Patrik Chlumecký

Naší civilizaci přežijí jen kelímky na kávu

Jednou nastane doba, kdy se aktuální 21. století zařadí do kartotéky s označením dávná historie. Naši prapotomci na nás budou nahlížet, jako mi na dobu pravěkou a jedinou pomůckou k odhalení pravdy se stanou archeologické vykopávky. Muzea do těchto věků dozajista nepřežijí a společně s přibývajícími roky se začnou proměňovat v prach. Otázkou tedy je, co po nás za 100 tisíc let zůstane?

17.4.2012 v 7:48 | Karma: 8,01 | Přečteno: 614x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Psaním svět nezměníme, ale dáme mu hezčí tvář.