Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepochopitelné zmizení letounu Boeing 777-200 Malaysia Airlines

Mnoho lidí se mě ptá na názor, co se stalo s letounem Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines nad Jihočínským mořem. Zda je možné, aby letadlo zmizelo. Odpověď je velmi složitá a nechci spekulovat, to do létání nepatří. Je to otázka tamních úřadů a vyšetřovatelů přizvaných zemí. Ještě bych rád upozornil, že nemám na typ Boeing 777 výcvik, a i když na „mém“ letadle Boeing 737 jsou systémy podobné, z tohoto mohu jen říci pár svých postřehů.

Letoun Boeing 777-200 není malé sportovní letadlo, které může přistát na nějakém malém ostrovním letišti, a i kdyby se někde takové místo našlo, je to obrovský letoun, který k přistání potřebuje velmi dlouhou a zpevněnou dráhu, což ztěžuje možnost přistání na nějakém malém ostrůvku. Podle zpráv, které mám z medií, letoun změnil kurz a odmlčel se během chvíle. Vypnout všechna komunikační zařízení najednou je téměř nemožné a některá pracují dokonce automaticky. Základním systémem pro sledování letadla je odpovídač sekundárního radaru, který laicky řečeno přijme vlny z pozemního radaru, zakóduje do něj informace, jako je číslo letu, výška atd., a pošle je zpět. Díky tomu vidí řídící letového provozu (ATC) letadlo i s informacemi na své obrazovce. Mimo to, při nastavení určitého kódu pilotem se může nahlásit stav nouze, ztráta spojení, nebo dokonce únos. Pro informaci o krizovém stavu existují ještě další způsoby, jak může pilot ATC naznačit, že jde o únos. Při únosu tedy má pilot, i po vypnutí odpovídače, dát signál, že něco není v pořádku. To se ale údajně nestalo. Zpět tedy k vypnutí komunikačních systémů. Tento odpovídač se vypnout dá, může se vypnout nebo přeladit vysílačka, ale je tam ještě tzv. ACARS, což je obousměrný digitální přenos dat vyvinutý speciálně pro letecký průmysl, díky kterému jsou zprávy přenášeny například společnosti, a ta může stejným způsobem komunikovat s posádkou. Dále datalink na komunikaci s řízením letového provozu, selektivní komunikační systém SELCAL či satelitní komunikace SATCOM. Vše vypnout najednou je velmi složité a hlavně, proč by to piloti dělali? Důvodem by musela tedy být buď fatální situace v letadle (výbuch, rychlý a přesně promyšlený únos), nebo záměr pilotů (v historii leteckých nehod již sebevražda pilota s plně obsazeným letadlem byla). I po vypnutí všech těchto systémů je ale letadlo zjistitelné tzv. primárním radarem, kterým se sleduje daný prostor např. z vojenských důvodů. Před takovým radarem se může ukrýt možná jen letoun vybavený technologií stealth (neviditelný letoun), ale určitě ne dopravní kolos jako je Boeing 777. Bohužel, je ale pravda, že i primární radar má určitý dosah a pokrytí, a v místě kde se letadlo ztratilo, již nemusel být účinný. Případní únosci nebo piloti by museli mít buď velké štěstí, nebo by museli znát pokrytí a vědět, jak z radarů zmizet. Další překážkou jsou ale satelity, které zemský povrch také monitorují, a vše je o to nepochopitelnější, že podle posledních zpráv, letadlo po odmlčení letělo kolem frekventovaných letových tras, velkých letišť. Je opravdu neuvěřitelné, že všechny tyto možnosti selhaly a letadlo žádný systém nezachytil. Pokud by šlo o fatální selhání systémů letadla, a zázrakem se povedlo někde s letadlem přistát, jistě by se o tom už dávno vědělo. To se ale také nestalo.
Z důvodu těchto faktů, které jsou k dispozici, je tedy nejpravděpodobnější zřícení letadla. I když zůstávají další otázky. Každé letadlo má dnes systém, který v případě dopadu na zem nebo do vody, začne okamžitě vysílat nouzový signál. Dopravní letadla mají tyto systémy vysoce propracované a účinné, a jsou automatické a zálohované. Jak je tedy možné, že žádný signál nebyl zachycen. I když se letadlo roztříští o hladinu a potopí, okamžitě se nouzový signál vyšle a pokud se potopí do velké hloubky a tento signál je z takové hloubky těžko zachytitelný (viz případ letadla Air France), zůstává stejně prvotní signál o nehodě. Díky ztrátě kontaktu, rychlosti letadla a neznámém odchýlení letu, hledají tak vyšetřovatelé jehlu v kupce sena.

Informace vyšetřovatelů o nálezu simulátoru v domě pilota mi nepřijde příliš relevantní. Komerční simulátory dnes nabízejí k dokoupení propracované modely reálných letadel, kde je plně funkční kokpit a systémy, a protože dopravní letadlo není „koloběžka“, zkouší si a učí se mnoho pilotů postupy ve virtuální kabině právě takových simulátorů. Znám to ze své zkušenosti, zkoušel jsem si nejen klasické postupy, ale i různé postupy přistání na vybraných letištích, nebo řešení nestandardních situací. Navíc, létání je víc než práce, a znám hodně kolegů, kteří se vrátili z reálného letu, a na simulátoru doma si dali ještě virtuální let do Ameriky. Pokud tam tedy vyšetřovatelé nenašli další důkazy, z mého pohledu nenašli nic zvláštního. Ale možné je vše.

Těch otázek je ale opravdu velmi mnoho, a i když piloti nikdy nic nevzdávají, obávám se, že šance na šťastný konec je malá. Ale věřme zatím dál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Černoch | pondělí 17.3.2014 21:14 | karma článku: 44,52 | přečteno: 16772x
  • Další články autora

Marek Černoch

Evropa pod náborem teroristických útoků

Evropou otřásl další brutální teroristický útok. Dočkáme se už konečně adekvátní reakce evropských politiků?

23.5.2017 v 12:16 | Karma: 35,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Hrozí nám absolutní ztráta soukromí?

Evropská unie chystá v tichosti změnu zákona, podle kterého bude mít policie právo číst naše zprávy přes chat.

31.3.2017 v 17:41 | Karma: 34,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Žijeme snad v době, kdy se za pravdu trestá?

Evropský parlament zrušil poslaneckou imunitu šéfce Národní fronty Marine Le Penové. Policie zahájila vyšetřování poté, co Le Penová zveřejnila záběry z vražd páchaných islámskými radikály.

6.3.2017 v 13:05 | Karma: 41,89 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Incident indického Boeingu 777 nad ČR očima bývalého pilota Boeingu

Dopravní letadla mají minimálně dvě rádia (vysílačky), mají tzv. odpovídač sekundárního radaru (díky kterému jsou vidět na radaru) a další systémy, kterými jsou schopny komunikovat s řízením letového provozu nebo nebo s dispečinke

22.2.2017 v 15:20 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2213x | Diskuse| Společnost

Marek Černoch

Konec kampaně HateFree, jako vítězství zdravého rozumu.

Končí kampaň jejichž hlavním cílem byla pouze cenzura nepohodlných názorů. Stát nemůže říkat občanům, co si mají myslet!

7.2.2017 v 16:28 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1492x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1588x
Dopravní pilot a v současnosti poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Veřejně činný. Osobní stránky www.marekcernoch.cz

Seznam rubrik