Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou zákony o DPH opravdu v pořádku?

Úterní jednání Poslanecké sněmovny začalo rozpravou o nutnosti řešení vysoké nezaměstnanosti, kdy v současné době je bez práce 630 tis. lidí. Je to alarmující číslo a bohužel často zaviněno špatnými zákony, které zaměstnavatele ničí. Ale řeči ostatních stran o řešení opět vychází naprázdno a ...jejich předvolební sliby o podpoře menších a středních živnostníků jsou, jak to tak vypadá, trochu zapomenuty.

Naše dva návrhy novel Zákona o DPH nebyly akceptovány a bohužel ani vpuštěny do 2.čtení. Je důležité, přemýšlet o tom, proč. Cílem těchto novel bylo odlehčit malým a středním podnikatelům tím, že budou moci odvést DPH z vystavené faktury až poté, co jim tuto fakturu odběratel proplatí, a druhá novela měla za úkol zrušit zákonné ručení za odvod daně z přidané hodnoty příjemcem plnění od nespolehlivého plátce – tedy, chtít po firmách, aby zodpovídaly za to, zda jejich obchodní partner řádně plní své povinnosti při odvodu DPH. Pokud musí podnikatel zjišťovat aktuální platební schopnost svých obchodních partnerů, bude tím trávit spoustu času, který by jinak mohl využít efektivněji. Stejně se toho mnoho nedoví a nadále ho bude tížit balvan, zda někdo svoje DPH odvede, či nikoli. A o morálce lidské lze v tomto případě s úspěchem pochybovat. Takto dobrý a efektivní zákon prostě nevypadá. O co tedy ve skutečnosti jde?
Současný systém odvodu DPH bezesporu poškozuje drobné a střední podnikatele, kteří jsou nuceni odvádět DPH z nezaplacených faktur. Z důvodu špatné platební morálky může být tato situace pro některé z nich až likvidační. Možná se daří vybrat o něco více na daních, ale na úkor těchto podnikatelů, a to není podle mého v pořádku. Pokud je jediným cílem vlády naplnit státní kasu i za cenu „likvidace“ podnikatelů, pak je někde chyba, nemluvě o tom, že z dlouhodobého finančního hlediska je to krok velmi neuvážený a hlavně kontraproduktivní. Schopná vláda by naopak měla učinit kroky, které dodavatelům – plátcům DPH uleví.
„Hotovostní účetnictví“ by výrazně pomohlo malým a středním podnikatelům, i když chápu, že i toto má své výhody a nevýhody. Mezi hlavní argumenty odpůrců patří zvýšení administrativní náročnosti z důvodu povinnosti podávat „hlášení o fakturách obdržených v režimu hotovostního účetnictví (HÚ)“. Když opomenu to, že Evropská směrnice, zabývající se touto problematikou, tuto povinnost členským státům neukládá, tak si dovolím tvrdit, že by podnikatel, kterého se tato situace týká, jistě raději vyhotovil toto „hlášení“ místo toho, aby slepě zaslal do státní kasy (podotýkám, že ze svého) jakoukoli částku. Žádnou další větší administrativní zátěž nevidím. Žijeme a podnikáme v době „hlášení“, kdy většina těchto listin slouží jen pro ulehčení práce úředníků, popřípadě je výmyslem Ministerstva, které se v obavách zoufale snaží zabránit daňovým únikům a nikomu nedojde, že se stane pravý opak. Právě obavy z těchto daňových úniků, jsou dalším argumentem odpůrců, ale v tomto kontextu nejsou oprávněné. Ano, změna režimu DPH dopadne zpočátku velmi citelně na státní rozpočet, ale z dlouhodobého hlediska bude větším přínosem než hysterické krátkodobé vybrání peněz do státní kasy. Režim hotovostního účetnictví by měl být dle mého dobrovolný a hlavně oboustranný. Tak, jak posune povinnost odvodu DPH, stejně tak posune nárok odběratele na odpočet DPH (není důvod, aby si odběratel vybral od státu peníze dříve, než zaplatí). Myslím si, že tak budou moci dodavatelé i odběratelé v klidu obchodovat a plnit své závazky.

Zákonné ručení za odvod DPH
Tato novela Zákona o DPH měla jediný cíl, a to snahu zamezit daňovým únikům a nekalým praktikám při vybírání DPH. To by samo o sobě nebylo špatně, ale způsob, jakým se tomuto má zabránit, je nepřijatelný. Není možné přesunout na podnikatele odpovědnost za někoho jiného, zatížit je zbytečně administrativou a ztížit jejich obchodování, a to jen z důvodu, že orgány veřejné správy nejsou schopny si toto samy pohlídat. To je v demokratické a vyspělé společnosti nepřípustné. Ukazuje to pouze na špatné a nedokonalé zákony a neschopnost úřadů. Na závěr musím říci, že byť nejsem studovaný ekonom, ze své dlouholeté praxe vnímám současný Zákon o DPH jako nekvalitní, místy nesmyslný a hlavně velmi sporadicky fungující. Pokud bude vztah mezi vládou a podnikateli nadále v rovině jeden proti druhému, nemůže to nikdy fungovat. Chytrý člověk, který dokáže situaci vidět i z té druhé strany, pochopí, že dokud budou podnikatelé špatnými zákony nuceni hledat cesty, jak je obcházet, věřte mi, že je obejdou. To je fakt, který může napravit jen inteligentní, srozumitelný a fungující zákon. Pak se můžeme přestat tolik obávat daňových úniků a snahy lidí hledat jednodušší cesty.
Marek Černoch

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Černoch | čtvrtek 13.2.2014 11:48 | karma článku: 16,93 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Marek Černoch

Evropa pod náborem teroristických útoků

Evropou otřásl další brutální teroristický útok. Dočkáme se už konečně adekvátní reakce evropských politiků?

23.5.2017 v 12:16 | Karma: 35,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Hrozí nám absolutní ztráta soukromí?

Evropská unie chystá v tichosti změnu zákona, podle kterého bude mít policie právo číst naše zprávy přes chat.

31.3.2017 v 17:41 | Karma: 34,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Žijeme snad v době, kdy se za pravdu trestá?

Evropský parlament zrušil poslaneckou imunitu šéfce Národní fronty Marine Le Penové. Policie zahájila vyšetřování poté, co Le Penová zveřejnila záběry z vražd páchaných islámskými radikály.

6.3.2017 v 13:05 | Karma: 41,89 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Incident indického Boeingu 777 nad ČR očima bývalého pilota Boeingu

Dopravní letadla mají minimálně dvě rádia (vysílačky), mají tzv. odpovídač sekundárního radaru (díky kterému jsou vidět na radaru) a další systémy, kterými jsou schopny komunikovat s řízením letového provozu nebo nebo s dispečinke

22.2.2017 v 15:20 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2213x | Diskuse| Společnost

Marek Černoch

Konec kampaně HateFree, jako vítězství zdravého rozumu.

Končí kampaň jejichž hlavním cílem byla pouze cenzura nepohodlných názorů. Stát nemůže říkat občanům, co si mají myslet!

7.2.2017 v 16:28 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1492x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1579x
Dopravní pilot a v současnosti poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Veřejně činný. Osobní stránky www.marekcernoch.cz

Seznam rubrik