Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Ručení za nezaplacenou daň se týká zdanitelného plnění, které je vyšší než 700 tis. Kč, tj. drobného podnikatele se nedotkne. Kupodivu není ani administrativně náročné, každý solidnější informační systém si s tím poradí.

Placení DPH až ze zaplacených faktur zní docela hezky, ale dovedete si představit ty podvody ? Malý podnikatel může přejít na čtvrtletní placení DPH, čímž se problém do značné míry eliminuje - ovšem až od 2.roku podnikání a do max. obratu 10 mil. Kč.

Podle mne by bylo nejlepší zavést režim přenesení daňové povinnosti na všechna zdanitelná plnění, tj. nejen na stavební činnosti a odpady. Pak nebude třeba ani ručení za nezaplacenou daň ani placení až ze zaplacených faktur. I další paragrafy v zákoně by najednou byly zbytečné. Klesly by daňové úniky, zjednodušila by se daňová povinnost firem - např. v určování, co podléhá RPDP a co už ne.

Potíž je pouze v tom, že nám toto Brusel neschválí - či přesněji schválí, ale pouze jako mimořádné opatření na dobu max. 9 měsíců - takže skutečně neschválí.

V zákoně jsou ale i jiné zajímavé věci :

- je třeba vrátit alikvotní DPH u aut, která byla použita pro soukromou potřebu - tady nejde o princip, ale o velkou pracnost - je možné si za určitých okolností odečíst DPH při nákupu láhve whisky

0 0
možnosti
Foto

Řešením není žádná dílčí úprava jednoho daňového zákona. 

Trefil jste se do JEDNÉ části problému, tedy přenášení neschopnosti státu na poplatníky - to je trestuhodné.

Podstatou je složitý, nepřehledný a místy nepochopitelný daňový systém, který umožňuje využívat jeho zákoutí k daňovým únikům, někdy i nepostižitelným.

Daňový systém byl nastaven v letech 1991 až 92, kdy si naši přemoudřelí zákonodárci vysnili, že jsou nejlepší na světě a nebudou tedy okukovat zahraniční zkušenosti, byť dlouhá léta fungující.Schovali se za "specifika" a vymysleli systém, který neustálým marným doháněním praxe nabobtnal do vředovitých rozměrů a jako vřed také často funguje.

Zapracujte na jeho změně a pak může vaše činnost vstoupit do ekonomické historie národa. Zatím se pod daňový systém podepisují především fušeři.

1 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1579x
Dopravní pilot a v současnosti poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Veřejně činný. Osobní stránky www.marekcernoch.cz

Seznam rubrik